“GOLDEN AID” ΣΤΟ ARTWALL

0
1072

untitled-1

Η έκθεση με τίτλο Golden Aid αφορά μία σειρά έργων επηρεασμένη από καθημερινά ζητήματα ζωής που εξελίσσονται στο παρόν, στον κόσμο μας και στο άμεσο περιβάλλον, τα οποία είναι συνδεδεμένα – και όχι μόνο – με την άνιση κατανομή πλούτου, αλλά και με μία γενικότερη κρίση που πέρα από οικονομική είναι κυρίως ηθική. Για την Ελεάννα Μπαλέση, ο μόχθος για ένα καλύτερο αύριο, οι αξίες όπως η ελευθερία και η ισότητα μέσα από το πρίσμα του σύγχρονου πολιτισμού, έρχονται να αναπτύξουν με μια ανθρωποκεντρική ματιά, έναν διάλογο τόσο για την υλικότητα των πραγμάτων όσο και για την απουσία τους.

goldenaid_eleanna_balesi_puff

Η εικαστική πρακτική τροφοδοτείται από την επικοινωνία και την ευρύτερη σχέση του έργου τέχνης με τον ευμετάβλητο χαρακτήρα των κοινωνικών δομών, όπου η εφήμερη φύση της πραγματικότητας λειτουργεί ως ερέθισμα και αφορμή για την επιλογή των υλικών που χρησιμοποιεί στα έργα της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα σύνολο πειραματισμών από οργανικά και ανόργανα υλικά, επεξεργασμένα και μη, μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Η επιλογή αυτή και γενικότερα το μέχρι τώρα έργο της, το οποίο έχει πάρει μορφή στα χρόνια της κρίσης, αποτελούν άλλη μία κραυγή μέσα στο αχανές και καθημερινά ανατρεπτικό πολιτικοκοινωνικό και οικονομικό πεδίο που επικρατεί..

Ο τίτλος της έκθεσης αποτελείται από τη λέξη golden (χρυσός) που παραπέμπει στον Χρυσό Αιώνα του Περικλή (Golden Age), ο οποίος χαρακτηριζόταν από την άνθιση του πνεύματος, του πολιτισμού, της δημοκρατίας και από τη λέξη aid που συνειρμικά θυμίζει τις πρώτες βοήθειες (first aid). Στη σημερινή εποχή, το μεγαλύτερο μέρος των ανθρώπων αναζητά σανίδα σωτηρίας, η οποία πλέον φαντάζει ως χρυσάφι, αποτελεί ένα απατηλό όνειρο ή και σε πολλές περιπτώσεις λειτουργεί ως ένα επιχρυσωμένο χάπι ανακούφισης. Η Μπαλέση θέτει το ζήτημα του τί είναι τελικά πολύτιμο και πώς το πολύτιμο προσαρμόζεται στις ζωές διαφορετικών κοινωνικών στρωμάτων. Σε όλες τις περιπτώσεις διακρίνεται ξεκάθαρα ο ατομικισμός και το προσωπικό όφελος. Πολυτέλεια και ανάγκη έρχονται να συνομιλήσουν και η μία να αντικρούσει την άλλη.

goldenaid_eleanna_balesi_rotten

Η έκθεση Golden Aid της Ελεάννας Μπαλέση, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Offspring Young Artists, πρόγραμμα προβολής του νέου καλλιτεχνικού δυναμικού και της επερχόμενης γενιάς σύγχρονων εικαστικών.

 

Ελεάννα Μπαλέση

Η Ελεάννα Μπαλέση γεννήθηκε το 1993 στον Πειραιά. Σπούδασε στο τμήμα Πλαστικών τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο κύριος προβληματισμός στο έργο της είναι ο χώρος, ο χρόνος και η ενύλωση των καθημερινών κοινωνικοπολιτικών προβλημάτων. Ο όρος σύγχρονη τέχνη για την ίδια, δεν δηλώνει μόνο την πρόσφατη καλλιτεχνική παραγωγή, αλλά πρέπει να θίγει και σύγχρονα ζητήματα. Τα υλικά της είναι κυρίως καθημερινά και εφήμερα και τις περισσότερες φορές φορτισμένα με μια ιστορία ή μια κατάσταση. Η εκάστοτε χειρονομία της λειτουργεί ως σύμβολο-σχόλιο μέσα στην τριβή του σήμερα.

 

Περισσότερες πληροφορίες: http://wp.me/p2wFE3-yM
http://offspaces.eu/golden-aid-eleanna-balesi/

 

 

Συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις:

RE CULTURE 4, Πάτρα (2016) / POWERFOOL, Flat1 (σε συνεργασία με την CHEAPART Gallery, Αθήνα / Offspring Young Artists), Βιέννη, Αυστρία (2016) / ΕΠΙΤΟΠΟΥ 15, Άνδρος (2015) / Street Art Festival (SAF), Θεσσαλονίκη (2015) / INSPIRE FESTIVAL, ΕΝΕΡΓΟΙ ΧΩΡΟΙ, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (MMCA), Θεσσαλονίκη (2014) / Συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, SocArtes team, Αθήνα (2014) / Πεδίο Δράσης Κόδρα, ΖΗΤΩ ΟΙ ΗΡΩΕΣ, ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΥΛΕΣ ΣΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ, Θεσσαλονίκη (2014), Paraliart, Νέα Παραλία, Θεσσαλονίκη (2014) / 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Μορφών και Νέων Μέσων, Αθήνα (Athens Video Art Festival) (2013).

 


INFO

Επιμέλεια: Στρατής Πανταζής
Εγκαίνια: Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, 2016, 8:00 μμ.
Διάρκεια: 6 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου, 2016
Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή 17:00 – 21:00, Σάββατο 13:00 – 16:00

 

ArtWall Project Space: Σοφοκλέους 26, 10552, Αθήνα
[email protected]
http://www.theartwall.gr/

Προηγούμενο άρθροΣΥΓΚΙΝΗΣΕ Η ΣΠΑΡΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
Επόμενο άρθροΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.