Γράφοντας ή απεικονίζοντας στιγμές του Covid 19

0
863


“Πριν από λίγους μήνες, μπήκαμε όλοι ξαφνικά στον αστερισμό του κορονοιού. Κάθε πρόβλεψη για την έκβαση της πανδημίας φάνταζε αβέβαια και ο πανικός που ξεκίνησε διεθνώς μετά τις επίσημες ανακοινώσεις μπήκε στα σπίτια μας με τις τηλεοράσεις και το διαδίκτυο, με σφοδρότητα, συχνά παραπλανητικές ειδήσεις και πολλές τρομακτικές εικόνες. Ο κόσμος που ήταν κλεισμένος στα σπίτια του αφέθηκε στην ενημέρωση όσων «ειδικών» παρήλαυναν στις οθόνες. Η τρομολαγνεία έγινε υποστηρικτής πολύωρων τηλεοπτικών εκπομπών με σχετικές διαφημίσεις και νέα άγνωστα πρόσωπα κέρδισαν δημοσιότητα. Η πατρίδα μας περίμενε κάθε απόγευμα τις υγειονομικές ανακοινώσεις που συχνά συνοδεύονταν από συστάσεις για λήψη επιπρόσθετων μέτρων προστασίας. Κάθε κοινωνική εκδήλωση ματαιώθηκε και για τιςκαθημερινές συχνές δραστηριότητες χρειάζονταν άδεια. Αυτό το διάστημα οι περισσότεροι έγιναν λοιμωξιολόγοι ή πνευμονολόγοι και ευτυχώς οι λιγότεροι συνομωσιολόγοι. Κάποιοι, όμως όπως εσείς, που συμμετέχετε σε αυτό το ηλεκτρονικό βιβλίο, χρησιμοποιήσατε το ταλέντο σας, γράφοντας και ζωγραφίζοντας στις μέρες της καραντίνας. Σας ευχαριστώ που αυτή την πλούσια έμπνευσή σας, αποφασίσατε να τη μοιρασθείτε μαζί μας. Θα ήθελα να σας αγκαλιάσω όλους ζεστά και να σας ευχαριστήσω πάλι από καρδιάς. Οι περισσότερες όμως ευχαριστίες ανήκουν στον Γιάννη Λαμπρόπουλο, απόφοιτο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, και υποψήφιο διδάκτορα του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που είχε την έμπνευση, οργάνωσε και επιμελήθηκε αυτή την εξαιρετική έκδοση που μετά από χρόνια θα φέρνει στη μνήμη μας τους μύθους αλλά και τις πραγματικότητες που ζήσαμε απομονωμένοι αλλά τελικά όλοι μαζί την Άνοιξη του 2020”
Έτσι προλόγιζε την Άνοιξη του 2020 λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το πρώτο e-book που δημιουργήθηκε, ως αποτέλεσμα του διαγωνισμού με θέμα «Γράφοντας ή απεικονίζοντας στιγμές του COVID 19» , ο καθηγητής Πνευμονολογίας και υπ του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Πνευμονολογίας Κ.Ι. Γουργουλιάνης.
Ο διαγωνισμός διεξάγεται σε συνεργασία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και η καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή είναι η 15η Ιουλίου .Το θέμα του και φέτος παραμένει το ίδιο. Είναι αυτό που άλλαξε τη ζωή μας, ίσως και τον τρόπο που την αντιμετωπίζουμε, ίσως για μεγάλο διάστημα μετά τη λήξη αυτής της πανδημίας: «Γράφοντας ή απεικονίζοντας στιγμές του Covid 19».

Γράφοντας ή απεικονίζοντας την πανδημία μέρος ΙΙ

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Π.Γ.Ν.Λ., διοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά διαγωνισμό με τίτλο:  

« Γράφοντας ή απεικονίζοντας την επόμενη ημέρα από την Covid – 19».

            Ο φετινός διαγωνισμός διενεργείται σε συνέχεια των 4 Εθνικών Διαγωνισμών με μια διαφορετική μορφή λόγω των συνθηκών που βίωσε η χώρα μας.

Στο διαγωνισμό φέτος μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι Έλληνες – Κύπριοι πολίτες της Ελλάδας και του εξωτερικού είτε Ενήλικες ανεξαρτήτου Ηλικίας είτε ανήλικοι που συνυπογράφουν την αίτηση συμμετοχής οι γονείς τους.

Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται είτε να καταγράψουν είτε να απεικονίσουν την ιδέα ή την εμπειρία τους η οποία θα πρέπει να είναι βασισμένη στην επόμενη ημέρα από την Covid – 19.

            Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκφραστούν είτε με κείμενα έως 5.000 λέξεων είτε να απεικονίσουν καλλιτεχνικά με τη «γλώσσα» της ζωγραφικής καθώς και άλλων μεθόδων την επόμενη μέρα από τον Covid – 19 (χωρίς περιορισμό συμμετοχών).

            Ο διαγωνισμός ξεκινά με την 1η ανάρτηση του (16 Απριλίου 2021) και καταληκτική ημερομηνία υποβολής των κειμένων – καλλιτεχνικών έργων είναι η 15η Ιουλίου 2021.

            Όλα τα έργα θα πρέπει να αποσταλούν με ηλεκτρονικό τρόπο και συγκεκριμένα στο email [email protected], όπου και θα λαμβάνεται απαντητικό email για την επιβεβαίωση παραλαβής.

            Τα έργα που θα υποβληθούν θα πρέπει να συνοδεύονται οπωσδήποτε από την αίτηση συμμετοχής των υποψηφίων η οποία βρίσκεται αμέσως μετά τους όρους συμμετοχής. Η υπογραφή και υποβολή της συμπληρωμένης αίτησης συμμετοχής (είτε ολογράφως ηλεκτρονικά) δηλώνει την πλήρη αποδοχή των όρων του διαγωνισμού και δηλώνεται από τον υποψήφιο η έγκριση επεξεργασίας των στοιχείων του για τους λόγους του διαγωνισμού, αποστολή email, σχετικών με το διαγωνισμό ή και μελλοντικούς διαγωνισμούς.

Όσο αφορά τα έργα ζωγραφικής εάν προγραμματιστεί έκθεση ζωγραφικής με θέμα την Covid-19 θα σας σταλούν οδηγίες για την αποστολή τους, ενώ τα κείμενα θα εκτυπωθούν με ευθύνη της Οργανωτικής επιτροπής προκειμένου να εκτεθούν σε δημόσια ανάγνωση.

            Με την υποβολή των έργων οι υποψήφιοι συναινούν για την έκδοση ηλεκτρονικού βιβλίου (eBook) καθώς και με την αναγραφή των στοιχείων τους. Το eBook θα διατίθεται δωρεάν και θα είναι αναρτημένο στην σελίδα του μεταπτυχιακού προγράμματος (http://acare.med.uth.gr/ανακοινώσεις/). Στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση βρίσκονται και τα προηγούμενα ebook.

             Όσο αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των κειμένων που θα υποβληθούν θα πρέπει να είναι σε έγγραφο word. Προτείνεται να έχουν την εξής δομή: Τίτλος, στοιχεία συγγραφέα (προς δημοσίευση) εισαγωγή, κυρίως θέμα, συμπεράσματα (εάν κάποιος δεν επιθυμεί να αναγραφεί το όνομά του στο eBook καλείται στα στοιχεία συγγραφέα να αναγράψει την λέξη «άγνωστος». Συστήνεται αν τα κείμενα αφορούν πραγματικές καταστάσεις να μην αναφέρονται τα αληθή ονόματα τυχόν συμμετεχόντων για περιγραφές καταστάσεων.

            Όσο αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά των έργων σε πρώτη φάση ζητείται να στείλετε σε μορφή jpg αρχείου το έργο σας.

            Εάν επιθυμείτε να συμμετέχετε με άλλο τρόπο παρακαλούμε επικοινωνήστε με το email για να σας ενημερώσουμε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

            Η Οργανωτική Επιτροπή του διαγωνισμού ορίζεται από την Διοίκηση του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών και μπορεί να απαρτίζεται από καθηγητές του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ακαδημαϊκούς υποτρόφους, υποψήφιους διδάκτορες,  καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  εκπροσώπους φοιτητών ή αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος. Για την έκδοση του ηλεκτρονικού βιβλίου eBook δεν θα γίνει βράβευση συγκεκριμένων έργων και όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν Τιμητική Διάκριση την ώρα της παρουσίασης του ηλεκτρονικού βιβλίου η οποία θα λάβει χώρα σε πόλη της Θεσσαλίας, όπου και θα ενημερωθείτε σε δεύτερο χρόνο! Για όσους συμμετέχοντες δεν καταφέρουν να παρευρεθούν στην παρουσίαση του eBook και την τελετή απονομής των Τιμητικών διακρίσεων ο τρόπος αποστολής τους θα είναι μέσω email.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο e-mail: [email protected]Φωτό το εξώφυλλο του e-book του 2020
Τίτλος: «Γράφοντας ή απεικονίζοντας τις στιγμές του Covid-19»
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης, Ιωάννης Χ. Λαμπρόπουλος
Έκδοση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Τμήμα Ιατρικής
Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση
ISBN 978-960-99647-4-6
Σελίδες: 339


Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στο e-mail: [email protected]
Φωτό το εξώφυλλο του e-book του 2020
Τίτλος: «Γράφοντας ή απεικονίζοντας τις στιγμές του Covid-19»
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ι. Γουργουλιάνης, Ιωάννης Χ. Λαμπρόπουλος
Έκδοση: Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Τμήμα Ιατρικής
Άδεια διανομής: Ελεύθερη διάθεση
ISBN 978-960-99647-4-6
Σελίδες: 339ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.