ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΩΝ ΤΥΠΩΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ

0
1471
Έργο του Θοδωρή Λάλου
Έργο του Θοδωρή Λάλου
Έργο του Θοδωρή Λάλου

ΤΑ ΚΑΤΑ… ΜΑΡΚΩΝ Γράφει ο Κώστας Μαρίνος

Ένας σημειολόγος θα έγραφε τόμους και τόμους με θέμα τους τρόπους μεταφοράς νοημάτων μέσω των τυπωμένων σελίδων, βιβλίων και περιοδικών και καταλόγων και… και…

Εγώ θα σας συνιστούσα να επισκεφτείτε απλώς μια έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Εκεί θα διαπιστώσετε ότι βεβαίως τα νοήματα μεταφέρονται με τις λέξεις και τις πολυσήμαντες εικόνες. Αλλά και όχι μόνο.

Αυτό το ‘όχι μόνο’ είναι αποκαλυπτικό. Βιβλία εξαιρετικής αισθητικής κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν στη χώρα μας και ας αναφέρουμε για παράδειγμα τις εκδόσεις του Ίκαρου. Επίσης πολλά περιοδικά επιδιώκουν να συνταιριάζουν το ύφος των κειμένων που φιλοξενούν με τις ανάλογες εικόνες και αρκεί η αναφορά στην όψη του Εντευκτηρίου ή του Τραμ και του Χάρτη παλαιότερα.

Όμως μια τυπωμένη σελίδα ή πολλές σελίδες ενός τόμου αποδεικνύεται ότι μπορούν να γίνουν πεδίο δόξης λαμπρό για τους εικαστικούς και έτσι επιστρέφουμε στην έκθεση του ΚΜΣΤ στους χώρους της Μονής Λαζαριστών.

Τίτλος της «Η Τυπογραφία ως καλλιτεχνική πράξη». Έκθεση γοητευτική και ο χαρακτηρισμός της αξίζει. Κατέληξα σ΄αυτόν καθώς παρατηρούσα τα εκθέματα στον 1ο και 2ο όροφο της Μονής Λαζαριστών και αντιλήφθηκα ότι τελικά αυτό το φαινομενικά ειδικό θέμα μπορεί να ενδιαφέρει τον κάθε επισκέπτη. Έτσι ο μαθητής θα ξαφνιαστεί βλέποντας ότι και οι μεγάλοι μουτζουρώνουν/κόβουν/σκίζουν/ζωγραφίζουν στις σελίδες των βιβλίων. Όμως και ο θεωρητικός έχει μπόλικο υλικό στη διάθεση του για να αναλύσει τις μεθόδους με τις οποίες οι εικαστικοί παρουσιάζουν, με χιούμορ ή σοβαρότητα, τρόπους άρνησης της Εξουσίας του Λόγου και της παντοδυναμίας της Εικόνας και να προχωρήσει σε αναφορές για τη χρήση των συμβόλων ανά τους αιώνες.

Υπήρξαμε τυχεροί στη Θεσσαλονίκη αφού παράλληλα με την έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είχαμε την δυνατότητα να δούμε και τους ατομικούς προβληματισμούς ενός νέου εικαστικού, του Θοδωρή Λάλου, ο οποίος παρουσίασε ως το Σάββατο 21 Μαΐου  δουλειά του στο βιβλιοπωλείο της οδού Τσιμισκή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης. Συνεχίζει και αυτός μια μεγάλη παράδοση καλλιτεχνών οι οποίοι δημιουργούν βιβλία μοναδικά ή σε μικρό αριθμό αντιτύπων που το καθένα είναι και ένα έργο τέχνης. Όμως δείγματα της δουλειάς του έχουν ενταχθεί και στην έκθεση του Κρατικού Μουσείου η οποία θα λειτουργεί έως και τον Ιούλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.