Γυναίκες που πρωτοστατούν στην Επιστήμη και στην Έρευνα

0
251


H Αλεξάνδρα Τούρουτογλου PhD επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είναι η νέα Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Βιοεπιστημόνων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Hellenic Bioscientific Association of the USA). Η νέα Πρόεδρος του Συλλόγου είναι νευροεπιστήμονας και διεξάγει κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία ασθενών με νόσο του Αλτσχάιμερ στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. Η Αλεξάνδρα Τούρουτογλου θεωρείται ειδική στη χρήση τεχνικών απεικόνισης εγκεφάλου, όπως η λειτουργική μαγνητική τομογραφία και πρωτοστατεί στην εφαρμογή αυτών των τεχνικών για την κατανόηση του φαινομένου της γήρανσης. Έχει διακριθεί με πολλά βραβεία για την έρευνά της . Το 2017 ανακηρύχθηκε η γυναίκα της χρονιάς στην Ελλάδα , ενώ το 2020 επιχορηγήθηκε από την οργάνωση Women in Science.
Από την πρόσφατη θέση της στο Προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Βιοεπιστημονών των ΗΠΑ εντείνει τη δράση των ελλήνων επιστημόνων που ζουν στην Αμερική και «απλώνει» γέφυρες με την ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα. Όπως δήλωσε η Αλεξάνδρα Τούρουτογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ « το 2016 επιλέχθηκα από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ίδρυμα Fulbright και το International Institute of Education στο Πρόγραμμα Greek Diaspora Fellowship Program (GDFP) για να μεταλαμπαδεύσω τις γνώσεις μου στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ως επικεφαλής του προγράμματος που ένωνε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, γνώρισα από πρώτο χέρι τα θετικά αποτελέσματα που μπορούν να παραχθούν από τέτοιου είδους συνεργασίες. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για μένα είναι να προσφέρω πίσω στη χώρα μου, με οδήγησαν να δεχτώ την πρόταση να ηγηθώ του συλλόγου HBA-USA. Βασική προτεραιότητα του συλλόγου μας είναι να ενδυναμώσουμε τις γέφυρες συνεργασίας μεταξύ βιοεπιστημόνων της Ελλάδας και των ΗΠΑ, και να βοηθήσουμε επιστήμονες και ιατρούς στην Ελλάδα να μάθουν για τις ευκαιρίες που υπάρχουν για έρευνα και ιατρική ειδικότητα στις ΗΠΑ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού «Γυναίκες στην Επιστήμη» της Unesco το 30% των ερευνητών παγκοσμίως είναι γυναίκες. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης το ποσοστό εργασίας των γυναικών ερευνητών στο δημόσιο, ιδιωτικό, ή ακαδημαϊκό τομέα ή ακόμη σε άλλα ερευνητικά κέντρα.Για να μειωθεί πραγματικά το χάσμα των φύλων, πρέπει να υπερβούμε τους αριθμούς και να εντοπίσουμε τους ποιοτικούς παράγοντες που εμποδίζουν τις γυναίκες να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM)


http://uis.unesco.org/en/topic/women-science
http://www.hbausa.org/about-us/board-of-directors/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.