H Άντα Τσεσμελή έφτιαξε ένα μικρό σπίτι για τον Πολιτισμό

0
8127

Ένας όμορφος και φιλόξενος χώρος άνοιξε τις πόρτες του πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το διδασκαλείο Αγγλικού Λόγου και Τέχνης της Άντας Τσεσμελή – Edwards, η οποία μετά την επιτυχία και αναγνώριση τους διδασκαλίου της Περαίας, δημιούργησε ένα καταφύγιο Τέχνης και Λόγου στην περιοχή της Μαρτίου.

Συνέντευξη στη Κατερίνα Νικολάου /  [email protected]

Έχει συνδυάσει τη Βιοχημεία με την Τέχνη, σκηνοθετεί, διδάσκει και δεν χορταίνει να προσφέρει γνώσεις, χαρά και αγάπη γύρω της. Συναντήσαμε την Άντα Τσεσμελή- Edwards στον καινούριο της χώρο στην περιοχή της Μαρτίου και η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε να μείνουμε για πάντα εκεί! Με φόντο τα αγαπημένα της βιβλία, περιτριγυρισμένη από αντικείμενα με vintage διάθεση και το θέατρο να κάνει αισθητη την παρουσία του μέσα από αφίσες συζητήσαμε για το τι πάει στραβά με τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην Ελλάδα και ενώ τόσοι πολλοί κατέχουν τα σχετικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, δυσκολεύονται να μιλήσουν, να διαβάσουν και να απολαύσουν τα Αγγλικά.

Άντα, μίλησέ μας για τον χώρο αυτό που δημιούργησες στη Θεσσαλονίκη.

Ήθελα να φτιάξω ένα μικρό καταφύγιο πολιτισμού, όπου θα συνδυάζονται τα Αγγλικά με την Τέχνη, κυρίως τη Λογοτεχνία και το Θέατρο. Είναι κάτι που νομίζω έλειπε από τη Θεσσαλονίκη. Δεν απευθύνεται μόνο σε παιδιά που θέλουν να δώσουν εξετάσεις για τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, κάτι το οποίο κάνω εδώ και 26 χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Είναι μια καινούρια πρόταση που απευθύνεται και σε παιδιά και σε ενήλικες οι οποίοι μπορούν μέσα από τα Αγγλικά να κάνουν και άλλα πράγματα.

Ποια είναι η άποψή σου σχετικά με τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών στην Ελλάδα;

Δυστυχώς όποιος θέλει να πάρει ένα πιστοποιητικό γλωσσομάθειας, μπαίνει σε έναν τρόπο διδασκαλίας τύπου copy paste, με μόνο κριτήριο τι ζητούν οι εξετάσεις. Αυτός ο τύπος μάθησης είναι εντελώς στείρος και δεν αφήνει το παιδί να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του, να έχει άποψη πάνω σε αυτά που θα γράψει. Έχω κάνει σχετικές προτάσεις στο Michigan, σχετικά με τρόπους που θα πρέπει να διδάσκεται η γλώσσα προκειμένου οι μαθητές να μάθουν να αισθάνονται σε αυτήν, μάλιστα για μία από αυτές έχω βραβευθεί. Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον προφορικό λόγο και να υπάρχουν πιο αληθοφανείς συνθήκες επικοινωνίας.

Εδώ τι γίνεται διαφορετικά, βλέπουμε έναν χώρο στον οποίο δεσπόζουν τα βιβλία και τα πόστερ από ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Μοιάζει περισσότερο με σπίτι.

Πρέπει πάντα ο χώρος μου να είναι οικείος και σε εμένα και στους φιλοξενούμενούς μου, γιατί έτσι βλέπω τους μαθητές μου. Ειδικά τους ενήλικες. Και στα παιδιά ακόμα είναι πιο οικείος ο χώρος που μοιάζει με σπίτι, νιώθουν πιο άνετα. Μπορούν να επιλέξουν να κάτσουν στον καναπέ και να λύσουν μια άσκηση, μπορούν να πάνε στον καθορισμένο χρόνο στην κουζίνα και να τραταριστούν κάτι. Όλα με μια ιεροτελεστία στην οποία γίνονται τα πράγματα για να μην χάνεται ο απαιτούμενος σεβασμός του μαθητή προς τον διδάσκοντα. Όπως και οι γονείς δημιουργούν τα δικά τους τελετουργικά μέσα στο σπίτι έτσι κι εδώ. Δεν ήθελα κάτι με το αυστηρό φροντιστηριακό στυλ.

Πέρα από τη διδασκαλία, τι δράσεις ετοιμάζεις εδώ;

Αρχικά ξεκινάμε ένα λογοτεχνικό εργαστήριο για ενήλικες, στο οποίο τα μαθήματα θα είναι θεματικά.

Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο ξεκινά ένα εβδομαδιαίο μάθημα με θέμα την ποίηση του 19ου αιώνα. Μετά τη Γαλλική Επανάσταση άνθισε ο ρομαντισμός πολύ έντονα και θέλησαν όλοι οι καλλιτέχνες να μιλήσουν για όσα η ψυχή τους ήθελε πια να πει. Η αστικοποίηση και η εκβιομηχάνιση τους έκαναν να θέλουν να έρθουν πιο κοντά στη φύση και τον εαυτό τους. Εκείνη την εποχή βγήκαν στη φόρα και οι γυναίκες συγγραφείς, που η πατριαρχική κοινωνία ονόμαζε “γεροντοκόρες”, απλά και μόνο επειδή δεν ήθελαν να συμβιβαστούν με το πρότυπο γυναίκας για την οποία αποφάσιζαν οι άντρες! Και είχαν πολλά να πουν! Έτσι αποφάσισα κι εγώ να ασχοληθούμε με αυτή την εποχή γιατί πιστεύω πως ο ρομαντισμός λείπει από την εποχή μας και γιατί η εκφορά του λόγου εκείνης της εποχής είναι πολύ όμορφος. Σήμερα έχει γίνει λίγο ταμπού ο ρομαντικός λόγος.

Επίσης θα κάνουμε εδώ βραδιές μελοποιημένης ποίησης, μουσικά αφιερώματα. Όλα αυτά φυσικά χωρίς εισιτήριο. Επίσης ο χώρος είναι ανοιχτός και για όποιον επειθυμεί να κάνει μια έκθεση ζωγραφικής ή να παρουσιάσει ένα βιβλίο ή έναν δίσκο. Αν θέλει να οργανώσει μια ομιλία. Λειτουργεί ήδη δανειστική βιβλιοθήκη και έχει ήδη αρχίσει η γειτονιά να έρχεται και να δανείζεται βιβλία. Θέλω όπως μπορώ να προσφέρω πολιτιστικά σε αυτήν την πόλη.

Θεατρικά τι ετοιμάζεις;

Είμαστε σε φάση συγγραφής και προετοιμασίας μιας παράστασης με θέμα το Altzheimer, ωστόσο κάνω μια μικρή παύση αυτήν την περίοδο έχοντας δώσει βάση στον χώρο αυτό αλλά και στην ολοκλήρωση της μεταπτυχιακής μου διατριβής πάνω στο πώς επηρεάζεται βιοχημικά ο εγκέφαλος σε σχέση με τη γλώσσα, την τέχνη και την φαντασία. Τον Μάιο του 2019 θα παρουσιάστεί στο Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο το project μου “Τραγωδία του Έρωτα”. Στο μεταξύ στις 26 Σεπτεμβρίου θα παιχτεί το έργο μου “Καθρέφτες” στο Κτήμα Χρηστίδη και αντί εισιτηρίου οι θεατές μπορούν να φέρουν τρόφιμα μακράς διάρκειας για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία και χορηγός της εκδήλωσης είναι η Interlife.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.