Η αρχή της εξόδου: Σταδιακή άρση μέτρων από τα μέσα Μαϊου

0
1702
Φωτογραφία εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής

Τα μέτρα αποκλεισμού θα μπορούν να αρθούν σταδιακά από τα μέσα Μαϊου και μετά. Δηλαδή από τις 10-18 Μαϊου, συντεταγμένα και σταδιακά θα αρχίζουμε να επιστρέφουμε σε αυτό που ορίζαμε ως καθημερινότητά μας.
Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το υπολογιστικό μοντέλο του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ENVELAB και η ομάδα του ερευνητικού κέντρου HERACLES για το «Εκθεσίωμα και την Υγεία» του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας .
Ο καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επικεφαλής της ομάδας εξηγεί : «Δουλεύουμε πάνω στα επιβεβαιωμένα κρούσματα και λαμβάνουμε υπόψη μας τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και λαμβάνουμε υπόψη μας τις τάσεις που καταγράφονται. Εδώ και μερικές ημέρες έχουμε περάσει την κορυφή της κορύφωσης αυτού του κύματος της επιδημίας στη χώρα μας και βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους , στην αρχή της αποδρομής. Πίσω από αυτό το μοντέλο που κάνει προβολή στην κοινότητα και λαμβάνοντας υπόψη και τις διαφοροποιήσεις του πληθυσμού, προσπαθούμε να το επικαιροποιήσουμε . Τα μέτρα αποκλεισμού που λήφθηκαν ιδίως μετά το κλείσιμο των σχολείων ήταν αποφασιστικά και με βάση τα στοιχεία που έχουμε μετά από τις 10 , 18 Μαϊου , το μοντέλο μας δείχνει ότι σταδιακά θα μπορούμε συντεταγμένα να βγούμε έξω». Η ερευνητική ομάδα εξετάζει επίσης την περίπτωση λήψης μέτρων χωρικά εστιασμένων. Δηλαδή μέτρα άρσης του περιορισμού μετακίνησης με διαφορετικές ημερομηνίες ανά περιοχή.
Ο παράγοντας της υπεριώδους ακτινοβολίας
«Τώρα αναλύουμε δεδομένα για να ραφινάρουμε το μοντέλο, λαμβάνοντας υπόψη και παραμέτρους που επηρεάζουν το ιικό φορτίο. Το ιικό φορτίο μπορεί να επηρεαστεί και από περιβαλλοντικές παραμέτρους πχ την θερμοκρασία, την υγρασία (όπως προκύπτει από μετρήσεις σε Κίνα, Κορέα) και την υπεριώδη ακτινοβολία (ηλιοφάνεια). Όσο περισσότερη ηλιοφάνεια υπάρχει, τόσο μειώνεται η δύναμη του ιικου φορτίου» , εξηγεί ο κ Σαρηγιάννης.
Η ομάδα συλλέγει στοιχεία για αυτές τις παραμέτρους και δημιουργεί συντελεστές που συνδυάζονται με τις περιβαλλοντικές συνθήκες για να υπολογιστεί η αλλαγή της μεταδοτικότητας. Έτσι επανέρχεται το σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν λιγότερα κρούσματα της πανδημίας με ηλιοφάνεια , σε πιο ζεστές περιοχές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.