I-DIALOGUE: ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ & ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

0
1528

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Συνέντευξη στον Γ. Κεσσόπουλο

«Μη βάζετε όρια στις προκλήσεις σας. Προκαλέστε τα όριά σας». Με αυτό το μότο οι άνθρωποι του μη κερδοσκοπικού οργανισμού i-Dialogue ξεκίνησαν το 2014 ενώνοντας ποικίλες δυνάμεις από το χώρο της επιστήμης και της επικοινωνίας «με στόχο να διασυνδέσουν το διαδίκτυο με την καθημερινότητα και να δημιουργήσουν projects μέσα από τα οποία θα υπάρχει ένα ευρύτερο κοινωνικό όφελος και ταυτόχρονα να δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης, εκπαίδευσης, εμπλουτισμού γνώσεων, απόκτησης εμπειριών, κυρίως για τη νέα γενιά». Δύο χρόνια μετά, έχουν καταγράψει σημαντικά βήματα για την υλοποίηση των στόχων τους: δημιουργική οικονομία, community building, δημοσιογραφία δεδομένων.

Ο κ. Ζαχαρίας Λουδάρος, co-founder και administrator, του μη κερδοσκοπικού οργανισμού i-Dialogue, http://www.i-dialogue.org, παρουσιάζει στο tf τα ερευνητικά projects του φορέα, με αφορμή την ενδιαφέρουσα εκδήλωση για την “Δημιουργική Οικονομία, το Networking και τα Metrics”, που πραγματοποιήθηκε στις 15/2, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Μ. Μερκούρη.

loudaros1

Πως γεννήθηκε η ιδέα για τον iDialogue; Ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενό του;

Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες του διαδικτύου να λειτουργήσει ως καταλύτης για την κοινωνική αλλαγή, επαγγελματίες από το χώρο της επικοινωνίας ενώσαμε δυνάμεις τον Δεκέμβριο του 2013, για να δημιουργήσουμε το μη κερδοσκοπικό οργανισμό i-Dialogue. Ανάμεσα στα projects που βάλαμε μπροστά εκείνη την πρώτη περίοδο ήταν και η δημιουργία ενός ιντερνετικού ραδιοφώνου. Ο Τάκης Μουζάκης, με πολλά χρόνια στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας και της επικοινωνίας ήταν ο άνθρωπος που του ανέθεσα την δημιουργία και τον σχεδιασμό του Web Radio, συν+στρατεύθηκε στην ιδέα και τους σκοπούς μας κι έτσι μετά την επιτυχημένη εκκίνηση του “iD Radio”, του έκανα το Φεβρουάριο του 2014 μια νέα πρόταση για την δημιουργία του Τμήματος Έρευνας / Επιμόρφωσης της i-Dialogue”.

Τότε κάναμε ένα πρώτο πλάνο για την επίτευξη στόχων που θα υλοποιούσαν την αποστολή της iD, η οποία συνοπτικά θα μπορούσε να περιγραφεί ως: Μελέτη και Έρευνα του Διαδικτύου, ανάλυση, καταγραφή Tutorials, Παραγωγή και κωδικοποίηση Επιμορφωτικού και Εκπαιδευτικού Υλικού:

Τον Μάρτιο του 2014 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Επιμορφωτικό Σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο της Ρόδου και τον Απρίλιο το δεύτερο, στο Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Σύρο, με αναθέτουσα αρχή την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την ίδρυσή του. Ο απολογισμός είναι θετικός; Γίνανε τα βήματα που στοχεύσατε;

Δύο χρόνια μετά, Φεβρουάριο του 2016, ο απολογισμός αυτής της δραστηριότητας, με την εποπτεία πάντα του διεθνώς certified UX Researcher πλέον κ. Π. Μουζάκη, έχει να επιδείξει:

 • 20 εκπαιδευτικά σεμινάρια με την συνεργασία και υποστήριξη του ΕΒΕΑ, της ΔΕΠΑ, και 5 περιφερειακών Επιμελητηρίων.
 • Την δημιουργία σημαντικού επιμορφωτικού Αρχείου.
 • Την πραγματοποίηση σημαντικών Ερευνών στους Τομείς και τα Θέματα που είχαν τεθεί και ανέφερα παραπάνω.
 • Την συνεργασία με φορείς και ιδρύματα και την συμμετοχή σε εκδηλώσεις κοινού ενδιαφέροντος.
 • Την δημιουργία ομάδας διακεκριμένων Mentors για την ενίσχυση των καταστατικών σκοπών της iD.

Να σημειώσω εδώ πως τον Απρίλιο του 2014  ξεκίνησε η διεύρυνση του τομέα Έρευνας με τον Μαθηματικό Αναλυτή και Google Partner κ. Ηλία Τσαλδάρη και της Ομάδας Innovation G και σύντομα προστέθηκαν αρκετοί διακεκριμένοι και καταξιωμένοι Επαγγελματίες, Επιστήμονες, Δημοσιογράφοι, Καθηγητές και Publishers.

Τι προβλέπει το πλάνο στόχων για τα επόμενα χρόνια;

Μετά τη θετική εμπειρία των δύο πρώτων χρόνων δραστηριότητας όπως επίσης με την ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού και των συνεργαζόμενων επαγγελματιών είχε έρθει η ώρα για να θέσουμε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους, που συγκροτούν ένα πλάνο δράσεων για το διάστημα 2016 – 2020.

Αναλυτικότερα:

 • Σύσταση και Εκπαίδευση Ολιγομελών Networks
 • Μελλοντική Ψηφιοποίηση Λειτουργιών της Δημιουργικής Οικονομίας
 • Καταγραφή Ερευνών – Αξιοποίηση της Γνώσης – Σύνδεση με την Επιχειρηματικότητα
 • Μοντελοποίηση Οικονομικών Λειτουργιών
 • Community Building/Hub Developing
 • Παραγωγή Owned Data
 • Παραγωγή Λογισμικού του Μέλλοντος (2016-18)
 • Data Research / Data Mining με την βοήθεια ειδικών που θα συνεργαστούν στις Μικρές Ομάδες Εργασίας.
 • Μελέτη της Δημοσιογραφίας Δεδομένων (Data Journalism).
 • Αξιοποίηση των Πνευματικών Δικαιωμάτων που δημιουργούνται από την άσκηση επαγγελμάτων με την χρήση Εργαλείων της Νέας Οικονομίας ή συγκεκριμένων τομέων της Δημιουργικής Οικονομίας.
 • Δημιουργία Active Περιεχομένου και Έρευνα της Τεχνολογίας της Επικοινωνίας.
 • Δημιουργία Διαλόγων για την ΔιΕπιστημονική Διασυνδεσιμότητα.

Στις 15/2/16 στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων κάνατε ανακοινώσεις για το μέλλον της iDialogue

Ναι, στο 4άωρο Workshop, μετά την παρουσίαση του προαναφερθέντος έργου, ανακοινώθηκε  η συνεργασία πολλών Mentors σε έναν Νέο Επιχειρηματικό Φορέα, με αντικείμενο την δημιουργία κάποιων κοινών Startups ή θεσμικών Business Networks/Units, με την συνεργασία κάποιων  από τους παρευρισκόμενους Entrepreneurs και Angel Investors. Ενδεικτικά παρουσιάστηκαν τα www.whatisgreat.org ως μελλοντικό Global Network και www.adometry.gr ως Μοντέλο Νεοφυούς Επιχείρησης.

Σύντομα, σε επόμενη ανοικτή συζήτηση θα ανακοινωθούν κύκλοι και θεματικές Εξειδικευμένων Σεμιναρίων και Workshops, όπως και οι νέες συνεργασίες όλων των Start-ups με Angel Investors, Capital Funds και ένα νέο Ίδρυμα Δια Βίου Μάθησης.

Στο Δ.Σ. του υπό ίδρυση φορέα έχουν κληθεί να συμμετάσχουν όλοι οι Mentors που συμμετείχαν στην παρουσίαση της 15ης Φεβρουαρίου, όπως ο κ. Μπολάνης, η κ. Κοσμοπούλου, o κ. Αποστόλου και άλλοι προσκεκλημένοι στην εκδήλωση. Μια «μαγιά» καλών ιδεών και καταξιωμένων επαγγελματιών πάντα φέρνει αποτελέσματα.

Πόσο εύκολο είναι να ξεκινά κανείς στην εποχή μας ένα επιχειρηματικό project;

Στην i-Dialogue έχουμε ένα motto που μας εμπνέει και μας ενθαρρύνει να συνεχίζουμε μπροστά: «Don’t limit your challenges. Challenge your limits!».  Κι αυτό ακριβώς κάνουμε, με πλήρη δέσμευση στους καταστατικούς σκοπούς μας και την αποστολή μας, παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες της συγκυρίας. Πιστεύουμε στην αξία της προσπάθειάς μας κι αυτό μας βοηθάει να ξεπερνάμε τα όποια εμπόδια και να φτάνουμε κάθε φορά στους στόχους που βάζουμε. Στηριγμένοι σε αυτή τη θετική εμπειρία πιστεύουμε ακράδαντα πως ο δημιουργικός οραματισμός που αποτυπώνεται στο πλάνο 2016-2010 θα συνιστά στο πολύ κοντινό μέλλον ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον storytelling επιτυχίας.

Πληροφορίες: i-dialogue.orgartvertise.gr, innovationgroup.gr

Προηγούμενο άρθροΝΤΙ ΚΑΠΡΙΟ: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΕΝΟΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝΤΟΣ ΟΣΚΑΡ!
Επόμενο άρθροΡΙΖΑ Μ’…
Σπούδασα Νομικά, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη. Και διευθυντή το Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» την οποία διηύθυνα από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Τώρα, όλη η ψυχή για το thinkfree. Ούτως η άλλως, η μεγαλύτερη ατομική αντίσταση του ανθρώπου υπήρξε ανέκαθεν η ελεύθερη σκέψη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.