Η Ελλάδα στη “μάχη” κατά των χημικών με το Parc Project

0
203


Μια μεγάλη ευρωπαϊκή σύμπραξη τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και των εθνικών κρατικών μηχανισμών στην Ελλάδα , βρίσκεται πίσω από το PARC project . Το πρόγραμμα που υποστηρίζεται από την ΓΓΕΚ αφορά στην αξιολόγηση και την αντιμετώπιση του κινδύνου από τα χημικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
Το Εργαστήριο EnvELab του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ηγείται αυτής της πρωτοβουλίας από την ελληνική πλευρά. Ο στόχος μας είναι να σχεδιάσουμε προϊόντα ασφαλή βιώσιμα και αειφόρα . Είναι πολύ σημαντικός ο σχεδιασμός της ασφάλειας δηλαδή της μη τοξικότητας και ταυτόχρονα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης όταν σχεδιάζεις το προϊόν γιατί έχεις όλες τις ευκαιρίες να αναπτύξεις πολλές λύσεις και κυρίως τις κατάλληλες λύσεις.
Σ αυτό το project συμμετέχουν κυριολεκτικά όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και η συνολική χρηματοδότηση ανέρχεται στο ποσό των 400 εκατομμυρίων για τα επόμενα 7 χρόνια. Από το ποσό αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη που συντονίζει τον ελληνικό κόμβο, 20 εκατομμύρια αφορούν στην ελληνική συμμετοχή.
Από την Ελλάδα συμμετέχουν στο PARC , το ΕΚΠΑ, το Γενικό Χημείο του Κράτους, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Εργαστήριο EnvELab του ΑΠΘ.
Όπως εκτιμά ο κ Σαρηγιάννης «πρόκειται για μια μεγάλη εθνική επιτυχία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.