Η Ελληνική Επανάσταση μας εμπνέει

0
546


Άγνωστες πτυχές της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης στη Θεσσαλονίκη «φωτίστηκαν» στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «1821- 2021: 200 χρόνια Ελλάδα Ελεύθερη», που διοργάνωσε ο Δήμος Ωραιοκάστρου, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Αθανάσιος Καραθανάσης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ. Επικαλούμενος ιστορικές και διπλωματικές πηγές αναφέρθηκε με περιγραφικό τρόπο στο ρόλο που
διαδραμάτισε η Θεσσαλονίκη κατά την Ελληνική Επανάσταση. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως εκείνη την εποχή χιλιάδες Έλληνες κάτοικοι της Θεσσαλονίκης εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και θανατώθηκαν με τραγικό τρόπο από τους Τούρκους. «Ήταν μία γενοκτονία. Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης που βρήκαν καταφύγιο σε εκκλησίες θανατώθηκαν με βίαιο τρόπο, φυλακίστηκαν στα υπόγεια του Διοικητηρίου, βασανίστηκαν για την υποστήριξή τους προς την Ελληνική Επανάσταση. Πρόκειται για τραγικές πτυχές της ιστορίας της Επανάστασης που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καραθανάσης.
Νέοι ιστορικοί του ΑΠΘ για το 1821
«Νέοι ιστορικοί του ΑΠΘ για το 1821» είναι ο τίτλος του Συνεδρίου που εντάσσεται στο πλαίσιο του επετειακού έτους 2021 για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021.
Η διαδικτυακή εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον χαιρετισμό του Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου.
Δεκατρείς νέοι ερευνητές του ΑΠΘ, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές και νέοι διδάκτορες, θα παρουσιάσουν πρωτότυπες εργασίες. Πρόκειται για τα αποτελέσματα ερευνητικού έργου, το οποίο εκπονήθηκε με την ευγενική χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, στο πλαίσιο των δράσεων της «Πρωτοβουλίας 1821-2021», προκειμένου να ενισχύσει τη στοχευμένη έρευνα πεδίου. Το έργο εποπτεύθηκε από Καθηγητές του ΑΠΘ, από τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ.
Οι μελέτες έχουν προκύψει είτε από την έρευνα ανέκδοτων πηγών, ενετικών, ελληνικών, σερβικών, είτε αποτελούν πρωτότυπες αναγνώσεις δευτερογενών πηγών, του Τύπου και εικαστικού υλικού. Μία από τις συνεδριάσεις είναι ειδικά αφιερωμένη στη μελέτη των εορτασμών του 1821.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα μεταδοθούν διαδικτυακά από τον σύνδεσμο https://www.auth.gr/video/28981 και η συμμετοχή σε αυτό είναι δωρεάν. Ο κατάλογος των νέων επιστημόνων με τον τίτλο της εργασίας που εκπονούν διατίθεται στον σύνδεσμο: https://websites.auth.gr/auth2021/events/istorikoi/


ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.