Η Ενέργεια αλλάζει εποχή στην Ευρώπη. Τι γίνεται με την αποθήκευση

0
1720
Εναλλακτικές πηγές ενέργειας και αποθήκευση

Η ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει εποχή στην Ενέργεια

Μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα διαμορφώνεται στον τομέα της ενέργειας.
Τα βασικά συμπεράσματα του webinar του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αποθήκευση Ενέργειας (EASE) στην οποία συμμετείχε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ (ΕΛΚ) δείχνουν πως η προτεραιότητα της πράσινης ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ είναι η αποθήκευση ενέργειας

Οι μπαταρίες, το υδρογόνο και άλλοι τρόποι αποθήκευσης ενέργειας θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για την ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφεραν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνεργάστηκαν στην έκθεση για τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και τον ρόλο τους στη δημιουργία ενός ασφαλούς, δίκαιου και χωρίς εκπομπές ρύπων δικτύου ενέργειας.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, στην διαδικτυακή εκδήλωση, που φιλοξενήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αποθήκευσης Ενέργειας (ΕASE) την Τετάρτη 9 Σεπτέμβριου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν η κα. Claudia Gamon, Ευρωβουλευτής Αυστρίας, η κα. Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής Ελλάδος, ο κ. Ville Niinistö από την Φιλανδία και τον κ. Niels Fuglsang από την Δανία, σε ένα πάνελ δίπλα στον Δρ. Tudor Constantinescu, Επιστημονικό Σύμβουλο του Γενικού Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ενέργεια.
.
Η Πρόεδρος του ΕASE, Eva Chamizo Llatas – η οποία είναι επίσης Διευθύντρια των Ευρωπαϊκών Ζητημάτων και Υπεύθυνη του Γραφείου των Βρυξελλών της Εταιρίας Iberdrola – επεσήμανε στις εναρκτήριες παρατηρήσεις της, ότι τα ζητήματα κλειδιά τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, συμπεριλαμβάνουν την υιοθέτηση μιας ουδέτερης τεχνολογικής προσέγγισης και την δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού. Υπάρχει επίσης η αναγκαιότητα για «την ενθάρρυνση της καινοτομίας από τις δυνάμεις της αγοράς» και τελικώς ο αποκλεισμός των ρυθμιστικών εμποδίων.
Πολλά θέματα αναφορικά με την αποθήκευση ενέργειας τέθηκαν σε αρχικό επίπεδο από την πρωτοβουλία της ΕΕ «Καθαρή ενέργεια» (Clean Energy), όπως ανέφερε η Πρόεδρος του EASE. Ωστόσο, η εν λόγω έκθεση επισημαίνει την ανάγκη για περαιτέρω δράση αλλά και εντοπισμό σε εμποδίων όπως είναι η αδειοδότηση τέτοιων έργων.
Την στρατηγική σημασία της κατασκευής μπαταριών στην Ευρώπη, όπως επίσης και την σημασία της διαφάνειας από την οπτική της βιωσιμότητας τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του EASE Patrick Clerens
H Ευρωβουλευτής, κα Μαρία Σπυράκη, ανέφερε ότι η αύξηση της δυνατότητας για έρευνα και καινοτομία είναι ζωτική. Είναι μια «μάχη» για να διατηρηθεί καινοτομία στην χρηματοδότηση προγραμμάτων όπως το Horizon Europe.
Επιπλέον, η κα. Σπυράκη, τόνισε ότι ο ρόλος του υδρογόνου και του πράσινου υδρογόνου, πιο συγκεκριμένα, χρειάζεται περισσότερες διευκρινίσεις, κατόπιν δημοσίευσης της Στρατηγικής Υδρογόνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , νωρίτερα αυτή τη χρονιά. Επιπλέον, ο ρόλος των υπαρχουσών υποδομών και του φυσικού αερίου ως ενεργειακό στοιχείο μετάβασης, χρειάζεται άμεση εξέταση και επενδύσεις. Ειδικά στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες που ήδη έχουν ξεκινήσει την ενεργειακή τους μετάβαση από τον λιγνίτη.

H ΕυρωπαϊκήΕπιτροπή όπως προέκυψε από τη συζήτηση καλωσορίζει» την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για την αποθήκευση ενέργειας.
ό Κοινοβούλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.