Η έρευνα είναι επένδυση

0
485

Η Έρευνα είναι επένδυση, λένε οι ερευνητές και ζητούν περισσότερα κονδύλια

H Ένωση Ελλήνων Ερευνητών υποστηρίζει διαχρονικά ότι η Έρευνα και η Τεχνολογία αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης και σημαντική επένδυση που έχει άμεσο αντίκτυπο στην καινοτομία, στην οικονομία, αλλά και στην ίδια την κοινωνία και προτείνει τη δημιουργία Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ελλάδα.

Όπως σημειώνουν σε ανοιχτή επιστολή τους τα μέλη της ΕΕΕ , ο ρόλος τους στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, (Δημόσια Υγεία, φυσικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, φυτοπροστασία κλπ) , κοινωνικών μελετών και ιστορικής γνώσης προς όφελος της κοινωνίας και, ειδικότερα, στην αντιμετώπιση κρίσεων υψηλού κινδύνου (ατύχημα Τσέρνομπιλ και Φουκουσίμα, πετρελαιοκηλίδα Αγίας Ζώνης στον Σαρωνικό, ναυάγια θαλάσσια ατυχήματα, επεισόδια ανθρωπογενούς ρύπανσης κ.ά) , έχει καθιερώσει τους ερευνητές και τα ερευνητικά κέντρα στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη.
Πρόσφατα, επιδεικνύοντας το ίδιο πάντα υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, τα ΕΚ συνέβαλαν και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που διέρχεται η χώρα μας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού Covid-19, θέτοντας στη διάθεση της Πολιτείας και του κοινωνικού συνόλου την υλικοτεχνική τους υποδομή και το προσωπικό τους, το οποίο διακρίνεται για την υψηλή επιστημονική του κατάρτιση.
Για μία ακόμη φορά ερευνητές και καθηγητές από έξι ερευνητικά Κέντρα και τέσσερα πανεπιστήμια της χώρας συνεργάζονται στενά αξιοποιώντας την υπάρχουσα τεχνογνωσία και εξοπλισμό με απώτερο σκοπό την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Η ΕΕΕ προωθεί και στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στη βελτίωση και ενδυνάμωση της Έρευνας και Τεχνολογίας, στη σύνδεση και αμφίδρομη σχέση των ερευνητικών κέντρων με την Ανώτατη Εκπαίδευση και στη σοβαρή και ειλικρινή συζήτηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαμόρφωση και εγκαθίδρυση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ελλάδα.

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημών

Oκαίριος ρόλος της βιολογικής έρευνας και των ερευνητών στην άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας (Covid-19), καθώς και στην προσπάθεια ανάπτυξης προστατευτικών και θεραπευτικών στρατηγικών, έχει δικαίωςπροσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας. Μένουν όμως στη σκιά οι επιπτώσεις των προληπτικών μέτρων απομόνωσης και κοινωνικής απόστασης στους ίδιους τους ερευνητές και στην ερευνητική δραστηριότητα.

Η επιτροπή Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας (εΤΕΕ) της ΠΕΒ επισημαίνει πως δεκάδες βιοεπιστήμονες ερευνητές όλων των βαθμίδων (μεταπτυχιακοί φοιτητές, μεταδιδάκτορες και έμπειροι ερευνητές) παραμένουν αναγκαστικά μακριά από τους ερευνητικούς χώρους, την ώρα που το προβλεπόμενο διάστημα χρηματοδοτούμενης κάλυψης της αμοιβής τους παραμένει ανελαστικό. Εκ των πραγμάτων δηλαδή θα υποχρεωθούν να ζητήσουν επέκταση των προθεσμιών παράδοσης των αποτελεσμάτων τους, χωρίς όμως να προβλέπεται αντίστοιχη επέκταση της αμοιβής τους.

Η εΤΕΕτης ΠΕΒκαλεί τα αρμόδια υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Παιδείας) να αναγνωρίσουν το επείγον αυτό ζήτημα και να δώσουν άμεσα λύσεις στο θέμα της προστασίας και των πληρωμών των εργαζόμενων στην έρευνα όπως όλων των εργαζόμενων σε καιρό πανδημίας.Είτε πρέπει να διασφαλιστεί πως για όσο χρονικό διάστημα η ερευνητική δραστηριότητα βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται σε αναστολή οι αμοιβές των ερευνητών θα καλύπτονται από την κρατική ενίσχυση των 800€ και όχι από τους πόρους του εκάστοτε προγράμματος, είτε πως ο χρόνος αναστολής της ερευνητικής δραστηριότητας θα δοθεί ως επέκταση της διάρκειας του προγράμματος κατά την οποία η αμοιβή των ερευνητών θα καλύπτεται με τη μορφή (μεταχρονολογημένης) αντίστοιχης κρατικής ενίσχυσης.

Επιπρόσθετα, η εΤΕΕ της ΠΕΒ επισημαίνει με μεγάλη ανησυχία και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες (ΔΤ 17-10-2019), τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην πίστωση των εγκεκριμένων πόρων υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί στον Β’ Κύκλο Υποστήριξης ερευνητών με έμφαση στους νέους ερευνητές(πόροι ΕΣΠΑ), ο οποίος προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο του 2019 και του οποίου τα οριστικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 25 Ιουνίου 2019. Εντοπίζεται δηλαδή χρονική απόσταση μεταξύ τηςπροκήρυξης και της έναρξης υλοποίησης ενός έργου διάρκειας 15 μηνών, με στόχο την στήριξη υποψηφίων διδακτόρων και νέων ερευνητών και με έμφαση στην καινοτομία, μεγαλύτερη από 15 μήνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.