Η πρώτη γυναικεία ενεργειακή κοινότητα

0
395


Ελληνίδες από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης και Πελοποννήσου δημιουργούν την πρώτη γυναικεία ενεργειακής κοινότητας στη χώρα , Κρήτης και Πελοποννήσου. Πρόκειται για επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού και των ξενοδοχείων.
Ήδη, 50 γυναίκες από τις παραπάνω περιοχές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή τους στο εν λόγω εγχείρημα, που αναμένεται να λάβει «σάρκα και οστά» την προσεχή Άνοιξη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν κοσμογονικές -όπως τονίζουν οι εμπνευστές του- αλλαγές στο πεδίο της πανδημίας του κορονοϊού.
Αυτά επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Κτιρίων Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης «ΙΝΖΕΒ» Αλίς Κοροβέση, η οποία και ανέλαβε να «τρέξει» το εγχείρημα, ύστερα από σχετική πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδας (ΣΕΓΕ), που τον περασμένο μήνα υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Κοιν. Σ.Επ ΗΛΕΚΤΡΑ Energy, επίσημο μέλος της Πανευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενεργειακών Συνεταιρισμών (RESCOOP). Η ΗΛΕΚΤΡΑ Energy είναι μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, που εργάζεται για ένα βιώσιμο και συμμετοχικό ενεργειακό σύστημα στην Ελλάδα και τη νότια Ευρώπη.
Στόχος της ενεργειακής κοινότητας θα είναι η ενίσχυση των ατομικών/ οικογενειακών εισοδημάτων, της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αλληλέγγυας οικονομίας, με όρους ενεργειακής δημοκρατίας, που αποτελεί μια αναδυόμενη κοινωνική τάση, με σκοπό να αντισταθμίσει την ενεργειακή ατζέντα των ορυκτών καυσίμων, μέσω της ενεργειακής μετάβασης σε πιο φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον μορφές ενέργειας.
Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το εγχείρημα θα «περπατήσει» και θα στεφθεί με επιτυχία, η κ. Κοροβέση υπογραμμίζει την προοπτική των ενεργειακών κοινοτήτων. Υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενεργειακών Κοινοτήτων «REScoop», σήμερα υπάρχουν 1500 ΕΚΟΙΝ, στις οποίες συμμετέχουν περισσότεροι από ένα εκατ. πολίτες. Στην Ελλάδα υπάρχουν καταγεγραμμένες περισσότερες από400 ΕΚΟΙΝ, που δεν είναι όμως όλες ενεργές.
«Οι αριθμοί αυτοί είναι ένα τρανό παράδειγμα της προοπτικής που έχουν οι Ενεργειακές Κοινότητες μέσω της δυνατότητας που δίνουν στους πολίτες να είναι αυτοί που θα παράγουν, ελέγχουν και καταναλώνουν την ενέργεια», υπογράμμισε
Το INZEB αποτελεί έναν φορέα συγκέντρωσης, διαχείρισης, τεκμηρίωσης και διάδοσης γνώσης και τεχνογνωσίας σε θέματα που άπτονται της εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα, ενώ στόχος του είναι να λειτουργήσει ως μία πλατφόρμα αμφίδρομης επικοινωνίας και έντονης αλληλεπιδραστικής διάχυσης γνώσης συμβάλλοντας στην έρευνα, την προσαρμογή, την υιοθέτηση και την ευρεία διάδοση κατασκευαστικών προτύπων, που ως στόχο έχουν τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας και των εκλυόμενων ρύπων του θερμοκηπίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.