Η συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ και η πραγματικότητα

0
3086

Οι τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ προς τους βουλευτές του αντιπολιτευόμενου και ακραίου κόμματος VMRO εκθέτουν την ελληνική κυβέρνηση και όσους επιχείρησαν να ερμηνεύσουν τη συμφωνία των Πρεσπών με τρόπο παρά το γράμμα και τη λογική της ίδιας της συμφωνίας.

Ο Ζάεφ κάνει λόγο εμμέσως πλην σαφέστατα σε μακεδονική μειονότητα που τώρα με τη συμφωνία των Πρεσπών έχουν πλέον το δικαίωμα να κάνουν πράγματα για τους “Μακεδόνες στην Ελλάδα” (!!!) τα παιδιά των οποίων θα μπορούν να μάθουν την μακεδονική γλώσσα, μέχρι τώρα αυτό απαγορευόταν, ήταν ένα θέμα ταμπού” είπε χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ.

Ο λόγος του Ζάεφ δεν είναι ένα ατόπημα, όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάζουν, αλλά δείχνει την πραγματικότητα, δηλαδή τον αλυτρωτισμό που επικρατεί και σε κυβερνητικό επίπεδο στη γείτονα. Δείχνει τις πραγματικές προθέσεις γειτόνων αλλά και των υποστηρικτών της συμφωνίας. Δείχνει ότι οι ενστάσεις που διατύπωσαν επιστημονικοί φορείς όπως η ΕΜΣ και το Ίδρυμα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, αλλά και πολλοί άλλοι στο δημόσιο λόγο, δεν ήταν καθόλου αβάσιμες. Δείχνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν είναι απλώς ένας άλλος δρόμος προς την ίδια κατεύθυνση, αλλά είναι μια άλλη άποψη. Μι άλλη άποψη εκ διαμέτρου αντίθετη από ό,τι εξέφρασαν και υποστήριξαν, έστω σπασμωδικά, οι ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια, αλλά και όλες οι πολιτικές ηγεσίες του τόπου τα τελευταία περίπου 110 χρόνια.

Και είναι λίγο οξύμωρο, παράλογο, ουτοπικό, να προτείνει κανείς τρόπους “απάντησης” προς τον Ζάεφ ή ενέργειες “αναπομπής” της συμφωνίας των Πρεσπών λόγω των δηλώσεων αυτών. Γιατί για πρώτη φορά κυβέρνηση και αντιπολίτευση, με την ευρεία έννοια, στην Ελλάδα δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις, αλλά μάλλον τελείως αντίθετες. Θέλω να πω ότι για να προτείνεις κινήσεις στην εξωτερική πολιτική θα πρέπει να ξεκινάς από την ίδια βάση. Όμως σήμερα στην Ελλάδα δεν ξεκινούν από την ίδια βάση κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Οι δηλώσεις Ζάεφ είναι μόνο η αρχή όσων μπορεί να ακολουθήσουν εφόσον συνεχίσει να παράγει αποτελέσματα η συνθήκη που υπέγραψαν οι Τσίπρας – Ζάεφ στις Πρέσπες. Η συνέχεια, λοιπόν, θα έχει ενδιαφέρον, πολύ δε περισσότερο που η συμφωνία είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να παράγει τετελεσμένα πριν ακόμη τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με όσα η ίδια προβλέπει!!!

Π.Φ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.