Γράφει ο Νίκος Λαδιανός
Στη ζωή μας σπάνια συναντούμε ανθρώπους, που παίρνουν την απόφαση να πάνε κόντρα στο ρεύμα και να κάνουν την ανατροπή στη ζωή τους, ακολουθώντας αυτό που επιτάσσει η ψυχή τους. Συνήθως, βέβαια, αυτή είναι και η συνταγή για την επιτυχία.
Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι η συμμαθήτριά μου στα χρόνια του Γυμνασίου και Λυκείου, γνωστή πια σοκολατοποιός, Μίνα Αποστολίδη. Αφού άφησε πίσω της τη Θεσσαλονίκη, τις ΗΠΑ, το Ντουμπάι, βρήκε τον τελικό της προορισμό (που μάλλον ήταν και ο αρχικός!), στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της σοκολάτας. Δεν αφήνεις εύκολα τον χώρο της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων, τον χώρο της γνωστής σε όλους και πεπατημένης «καριέρας» για να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη σοκολάτα! Εκτός αν το λέει η ψυχούλα σου…
Με την ορμή και τη συγκίνηση μιας συνάντησης παλιών συμμαθητών, πέρα από τη συνηθισμένη δημοσιογραφική περιέργεια, εντοπίσαμε οικογενειακώς τη Μίνα σε έναν από τους χώρους των γευστικών δημιουργιών της, στις Βρυξέλλες. Και μάλιστα μες στην εορταστική περίοδο, απαλλαγμένοι από κάθε αναστολή για κατανάλωση της γλυκιάς και αμαρτωλής σοκολάτας!
Στην κουβέντα με τη Μίνα συνειδητοποιούμε πως έχουμε κοινή βάση στις σοκολατένιες αναμνήσεις μας: «Από μικρό παιδί λάτρευα την ΙΟΝ αμυγδάλου!», μου απαντά. Σύμπτωση; Και η δικιά μου αγαπημένη αυτή ήταν…
Η συζήτηση πάει στα πιο εσωτερικά: Είναι εύκολο, είναι απαραίτητο, είναι λυτρωτικό να αφοσιωθεί κάποιος καριερίστας σε αυτό που πραγματικά αγαπά;
«Αγαπούσα κι αγαπάω και την επικοινωνία την οποία επισήμως σπούδασα. Η στροφή προς τη σοκολατοποιΐα ήρθε σε μια στιγμή που αποφάσισα ότι ξεκινήσω, να μπορώ να το «πάρω» μαζί μου, γιατί οικογενειακώς τότε ήμασταν με το ένα πόδι στην Ελλάδα κι ένα κάπου… Ήρθαν έτσι τα πράγματα και τελικά μόνη μου έφτασα στο Βέλγιο. Είναι ευλογία να δημιουργείς και να βλέπεις τη χαρά στα μάτια των άλλων. Όμως είναι μεγάλο στρες να το κάνεις “δουλειά” και να πρέπει να ζήσεις από αυτό…»
Αντιμετώπισαν με επιφύλαξη οι Βέλγοι τις δικές σου δημιουργίες;
«Με έβλεπαν αρχικά ως γραφική. Με έσωζε η επιτυχημένη πορεία των leonidas και daskalides… Τώρα, η δουλειά μου αναγνωρίζεται από τους γνώστες».
Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε ότι οι διεθνείς διακρίσεις και τα βραβεία έχουν ήδη να έρχονται για τη Μίνα. Στις 30 Ιανουαρίου, στο Μιλάνο, σε διεθνή έκθεση του κλάδου θα βραβευθούν γνωστές δημιουργίες της Μίνας, όπως οι σοκολάτες Λεϊλά και Σεχραζάτ.
Εκ των πραγμάτων, η συζήτηση κατευθύνεται στην Ελλάδα: Νιώθεις πως εκπροσωπείς κάτι ιδιαίτερο εκεί έξω;
«Ναι! Χρησιμοποιώντας πολλά ελληνικά προϊόντα, λάδι, ξηρούς καρπούς, φρούτα και τις άλλες γεύσεις μας, είμαι κάτι σαν πρέσβειρα της Ελλάδας, όπως χαρακτηριστικά είπε και ο Έλληνας Πρόξενος στις Βρυξέλλες πρόσφατα».
Η Μίνα πρόσφατα άνοιξε μια ακόμη δική της γωνιά, όπου πωλούνται τα προϊόντα της, στην όμορφη και καλλιτεχνική περιοχή της Ixelles, στις Βρυξέλλες. Μια περιοχή με πολλά ενδιαφέροντα καταστήματα, όπως το ζαχαροπλαστείο του Νικόλα Κουλέπη. Ενός ακόμη Έλληνα, που ξεχωρίζει με τις γλυκιές δημιουργίες του.
Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα, η Μίνα θα βρίσκεται στο πατάρι του Olicatessen στη Θεσσαλονίκη για σεμινάριο γευσιγνωσίας σοκολάτας. Σπεύσατε!
MINA APOSTOLIDIS – Chocolatier
- atelier & boutique
Rue du Hameau 112a
1640 Rhode Saint Genese
+32 (0)499-842781
- La Maison Brémond 1830, Rue du Page 16, Ixelles
Belgium