Η τελευταία εβδομάδα πριν τις Πανελλαδικές : δέκα απλές συμβουλές!

0
2317

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΤΣΙΟΛΑΣ / ΥΠ. ΔΡ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Α.Π.Θ.

Δέκα απλές συμβουλές για την τελευταία βδομάδα πριν τις Πανελλαδικές

Για έναν (συνεπή) υποψήφιο η τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη των Πανελλαδικών μπορεί να χαρακτηριστεί και ως εβδομάδα των Παθών!
Όχι! Δεν πρέπει να επιτρέψετε στον εαυτό σας να βιώσει την τελευταία αυτή βδομάδα ως «εβδομάδα μαρτυρίου». Αντίθετα, θα πρέπει να αισθάνεστε ανακούφιση και αισιοδοξία. Η σχολική ζωή τελειώνει κι η φοιτητική αρχίζει…
Εδώ μπορείτε να διαβάσετε μερικές απλές συμβουλές, καρποί πολύχρονης πείρας, για να διαχειριστείτε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον εαυτό σας την τελευταία εβδομάδα πριν τις Πανελλαδικές.

Ας αρχίσουμε λοιπόν :

  • Όχι εξοντωτικό διάβασμα! Όχι ξενύχτια στο διάβασμα1.ειδικά για τους μαθητές που ξενυχτούσαν διαβάζοντας, θα πρέπει να ρυθμίσουν το βιολογικό τους ρολόι, ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα στις πρωινές ώρες – πρωί γράφουμε εξετάσεις κι όχι μετά τις 2 μετά τα μεσάνυχτα! Κοιμόμαστε νωρίς και ξυπνάμε νωρίς. Θυμόμαστε ότι η σωματική κόπωση επιδρά αρνητικά τόσο στην ψυχολογία μας όσο και στην πνευματική μας διαύγεια.
  • Μέσα σε μια βδομάδα είναι σχεδόν αδύνατο να βγάλουμε όλη την ύλη. Γι’ αυτό επικεντρωνόμαστε σε όσα δεν ξέρουμε καλά – πάντα με την καθοδήγηση των καθηγητών μας.Με άλλα λόγια  προτιμούμε το επιλεκτικό διάβασμα.
  •  Πολύ σημαντικό είναι διαβάσουμε τα διαγωνίσματα που γράψαμε, τις εκθέσεις, τις ασκήσεις κτλ….Έτσι, βλέπουμε τα λάθη που έχουμε κάνει, με σκοπό να μην τα επαναλάβουμε στις εξετάσεις.
  • Η μαμά, ο μπαμπάς, η γιαγιά, ο θείος, ο ξάδερφος, ο φίλος, ο σκύλος ή γάτος μας είναι λογικό ή πιθανό να αγχώνονται … ίσως περισσότερο από εμάς που δίνουμε εξετάσεις !Εμείς δεν επιτρέπουμε να μας μεταδώσουν το άγχος τους! Τους μιλούμε με ευθύτητα και σαφήνεια όταν διαπιστώνουμε ότι γίνονται πηγή άγχους!
  • Δεν υπάρχουν SOS θέματα….δεν υπάρχουν SOS θέματα….δεν υπάρχουν SOS θέματα…..όποιος διακινεί πληροφορίες ότι ξέρει τι θα πέσει στις πανελλαδικές, είτε είναι ανόητος είτε το κάνει για να μας βλάψει αγχώνοντάς μας!  Οτιδήποτε υπάρχει στην ύλη είναι το ίδιο πιθανό να πέσει στις εξετάσεις.
  • Αν κάποια στιγμή μας κυριεύει το άγχος, η καλύτερη επιλογή είναι να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από το διάβασμα με ένα σύντομο ΠΕΡΙΠΑΤΟ κατά προτίμηση παρέα με κάποιο προσφιλές πρόσωπο που μας βοηθά να αποβάλουμε το άγχος. Κάνουμε πάντα θετικές σκέψεις – συντροφιά μας είναι η αισιοδοξία και η ελπίδα
  • Προσέχουμε τη διατροφή μας! πρέπει να τρεφόμαστε ισορροπημένα, να αποφεύγουμε, για παράδειγμα, τους πολλούς καφέδες! Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο.
  •  Αποβάλλουμε σκέψεις όπως : «δεν θα γράψω τίποτα», «αν δεν γράψω καλά, είμαι αποτυχημένος», «θα βάλλουν δύσκολα και δεν θα γράψω καλά». Όλες αυτές οι σκέψεις είναι αποτελέσματα του άγχους – δεν έχουν λογική – και γι’ αυτό πρέπει να τις αποβάλλουμε! Οι σκέψεις μας θα πρέπει να είναι :  «θα βγάλω τον καλύτερο εαυτό μου στις εξετάσεις», «θα προσπαθήσω για το καλύτερο», «έχω προετοιμαστεί, για να απαντήσω σε όλα τα θέματα, όσο δύσκολα κι αν είναι»…
  •  Κλείνουμε τα αυτιά μας σε όλες τις «προβλέψεις» και τις «εκτιμήσεις» που διακινούνται στα ΜΜΕ και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κανείς δεν ξέρει αν τα θέματα θα είναι πιο δύσκολα ή πιο εύκολα (εξάλλου κι αυτό σχετικό είναι). Η διαδικασία επιλογής θεμάτων από την εξεταστική επιτροπή είναι μία πολύπλοκη διαδικασία και τέτοιου είδους εκτιμήσεις είναι παρακινδυνευμένες αν όχι ανόητες.
  • Το Υπουργείο Παιδείας εδώ και δεκαετίες έχει αποδείξει ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις είναι αδιάβλητες και αξιόπιστες – ένας από τους ελάχιστους θεσμούς στην πατρίδα μας που εμπνέει τόσο κύρος και αξιοπιστία. Αυτό σημαίνει ότι εκ νέου κλείνουμε τα αυτιά μας σε διαδόσεις ή δημοσιεύματα που αποσκοπούν να πλήξουν την αξιοπιστία των εξετάσεων. Οι πανελλαδικές εξετάσεις διεξάγονται με απόλυτη επιτυχία (παρά τα λάθη ή τις αβλεψίες που κατά καιρούς έχουν γίνει) εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Να θυμάστε παιδιά : οι πανελλαδικές είναι εξετάσεις εισαγωγής στο πανεπιστήμιο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο!
Ούτε το μέλλον σας ούτε η ζωή σας κρίνεται!
Ζούμε σε ανοιχτές κοινωνίες που δίνουν πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες. Έχουμε όλη τη ζωή μπροστά μας να υλοποιήσουμε τα όνειρά μας!

Η ζωή ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει με τις πανελλαδικές!

Υ.Γ. Εγκάρδιες ευχές για καλή επιτυχία και δικαίωση των κόπων σας!

Κωνσταντίνος Μπατσιόλας

Υπ. Δρ Ιστορίας Α.Π.Θ.

Προηγούμενο άρθροΔημοσιολογία χωρίς προθέσεις εθνικής συνεννόησης
Επόμενο άρθροΕΥΝΟΪΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Ο Κωνσταντίνος Μπατσιόλας γεννήθηκε το 1979 και κατάγεται από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης. Είναι συζευγμένος και έχει δύο κόρες. Ζει στη Θεσσαλονίκη όπου και δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως φιλόλογος εργαζόμενος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει σπουδάσει Ιστορία-Εθνολογία (Δ.Π.Θ.), Θεολογία (Α.Π.Θ) και έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκκλησιαστική Ιστορία (Α.Π.Θ). Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας Εκκλησιαστικής Ιστορίας στη Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. Γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια στους τομείς της Ιστορίας, της Θεολογίας και των ΜΜΕ. Στη γενέτειρά του Χαλάστρα έχει αναπτύξει έντονη κοινωνικοπολιτική δραστηριότητα με συμμετοχή σε τοπικούς συλλόγους και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει ομιλίες για ζητήματα ιστορικά και ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Δέλτα. Αρθρογραφεί στον ηλεκτρονικό τύπο ασχολούμενος με θέματα Ιστορίας, Πολιτισμού και Πολιτικής. Είναι συγγραφέας του έργου "Η Θεσσαλονίκη κατά τη Λατινοκρατία" που εξεδόθη το 2019 από τις εκδόσεις "Μέθεξις".

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.