Η τρομακτική μας αδυναμία

0
1315

Είμαστε στην αρχή μιας μεγάλης αλλαγής, ενός ιδιότυπου Μαραθωνίου και σίγουρα δε λατρεύουν όλοι τις αλλαγές στην ζωή τους. Με την πανδημία του covid-19 που ξέσπασε, μας επιβλήθηκε να «Μείνουμε σπίτι». Αυτή η φράση για κάποιους φαίνεται πως είναι η δυσκολότερη δοκιμασία της ζωής τους, δεν το συνήθιζαν, δε βρίσκουν απολύτως κανένα ενδιαφέρον εκεί μέσα. Γι’ αυτούς το σπίτι συνεπάγεται με την ξεκούραση, την πλήρωση των μπαταριών τους ώστε να επιστρέψουν εκεί έξω γεμάτοι κέφι.

Τι έχει επιφέρει αυτός ο ιός πέραν από θανάτους, καραντίνες και νοσηλείες; Απειλεί να προκαλέσει κατάρρευση στο ψυχικό μας σύστημα. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να ξεφύγουμε σε όλα όσα συνηθίζαμε μέχρι πρότινος.

Για αρκετούς η δυνατότητα να αναλώνουν τμήμα της κάθε ημέρας τους έξω, θεωρείται δικαίωμα και ταυτόχρονα υποχρέωση. Οι περισσότερες ασχολίες του σύγχρονου πολίτη βρίσκονται εκεί έξω. Τα μέσα μαζικής δικτύωσης έχουν καταφέρει να κάνουν τους ανθρώπους αυτούς να πιστεύουν πως δεν αξίζει να βιωθεί ό,τι δεν μπορεί να γίνει κοινό θέαμα.

Από τη βιομηχανική περίοδο που ξεκίνησε η εμπορευματοποίηση του ελεύθερου χρόνου δημιουργήθηκε παράλληλα και μία βιομηχανία διασκέδασης, η οποία αποτελείται από χιλιάδες ασχολίες «κατάλληλες» να επιλέξει κάποιος. Το δικαίωμα μας έγινε υποχρέωση και η κάθε έξοδος δεν αποτελεί διάλειμμα στην καθημερινότητα αλλά τον σκληρό κανόνα που πρέπει υπό όλες τις συνθήκες να ακολουθήσουμε.

Αυτό δεν ήταν πάντα έτσι… Ακόμη και λίγα χρόνια πριν, στη χώρα μας, υπήρχαν μέρες που ήταν αφιερωμένες στη έξοδο με την οικογένεια, τους φίλους, την/ον σύντροφο και παρέες που κανόνιζαν συναντήσεις για κουβέντα και γιορτές. Η ψυχαγωγία στις μέρες μας έχει συνδεθεί κυρίως με την υπερκατανάλωση.

Πόσο ουσιαστικό μπορεί να είναι όλο αυτό; Και τελικά ο ελεύθερος μας χρόνος αξιοποιείται πραγματικά;
Πιθανόν κάποιοι να μην μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με τον εαυτό τους, να μην μπορούν να περάσουν χρόνο με τους δικούς τους ανθρώπους, και αυτό αποδεικνύει την αδυναμία να καλλιεργήσουν την εσωτερική τους ζωή. Πράγματι δεν είναι εύκολο, αλλά δίχως αυτή χάνεται η ουσία.
Όλα κάποτε περνούν και όταν κι αυτό περάσει, θα είναι κρίμα να έχουμε μείνει οι ίδιοι. Κάθε κρίση ελλοχεύει κινδύνους κρύβει όμως και ευκαιρίες…

Δούκα – Τζαμπαζλή Σωτηρία
(Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας Δ Ι Ε Κ Κοζάνης)

Προηγούμενο άρθροΠροσομοίωση πανελλαδικών και διαγωνισμός πειραμάτων από το σπίτι
Επόμενο άρθροΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.