“ΙΔΙΟΛΕΚΤΑ”: ΤΑ ΕΝΝΕΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΜΠΑΤΣΙΑΡΗ

0
1177
Ιδιόλεκτα, Μαρία Κομπατσιάρη (λεπτομέρεια)
Ιδιόλεκτα, Μαρία Κομπατσιάρη

Γράφει η Στελίνα Μαργαριτίδου

Μεγαλώνοντας, η ανάγκη μιας πιο επίπονης λεπτομερούς ενδοσκόπησης, καθίσταται σχεδόν επιτακτική. Να ξεκαθαρίσω, να αναγνωρίσω, να αναλύσω, να ονοματίσω και να βάλω σε τάξη όλα αυτά που περιέρρεαν στο χώρο του déjà vu χωρίς ξεκάθαρη ταυτότητα. Έτσι συνειδητοποιώ ότι ο τόπος εντός μου ορίζεται και καθορίζεται από έναν εσώτερο ρυθμό που κατά κύριο λόγο καθορίζει η Τέχνη”, λέει η εικαστικός Μαρία Κοτσιαμπάρη με αφορμή τη νέα της έκθεση στο Hyatt Regency Thessaloniki η οποία θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Ο Διευθυντής του τμήματος Τέχνης του Myro Antiques House που διοργανώνει την έκθεση, Πάρης Καπράλος επισημαίνει αναφορικά με τη σειρά «Ιδιόλεκτα» της Μαρίας Κομπατσιάρη: «Εννέα παράθυρα  σε ξεχωριστούς κόσμους, τους δικούς της, ανοίγει η εικαστική δημιουργός Μαρία Κομπατσιάρη με τα έργα της σειράς της “Ιδιόλεκτα”. Με γραφές που τιμούν απόλυτα τον τίτλο της σειράς, αλλά συγχρόνως απεικονίζουν όσο και συμβολικά καταδεικνύουν, οι πίνακες είναι απόλυτα ξεχωριστοί παρά την ομοιότητα ύφους που τους διακρίνει, γεγονός που τους καθιστά μοναδικούς μάρτυρες, και εμάς μυσταγωγούς της γραφής μιας νέας εποχής παρά ενός διαφορετικού τόπου”.

Ιδιόλεκτα, Μαρία Κομπατσιάρη

Εννέα έργα σε αμφισημία

Η έκθεση αποτελείται από εννέα έργα της σειράς, τα οποία “διαβάζονται” αμφισήμως, τόσο ως “τριάδες” όσο και ως μεμονομένα έργα με διαφορετικές αναγνώσεις. Ο Διευθυντής του τμήματος Τέχνης του  Myrό Antiques House κ. Πάρης Καπράλος επισημαίνει σε σχετικό σημείωμα του: “Εννέα παράθυρα  σε ξεχωριστούς κόσμους, τους δικούς της, ανοίγει η εικαστική δημιουργός Μαρία Κομπατσιάρη με τα έργα της σειράς της “Ιδιόλεκτα”. Με γραφές που τιμούν απόλυτα τον τίτλο της σειράς, αλλά συγχρόνως απεικονίζουν όσο και συμβολικά καταδεικνύουν, οι πίνακες είναι απόλυτα ξεχωριστοί παρά την ομοιότητα ύφους που τους διακρίνει, γεγονός που τους καθιστά μοναδικούς μάρτυρες, και εμάς μυσταγωγούς της γραφής μιας νέας εποχής παρά ενός διαφορετικού τόπου”.

Για μία ακόμη φορά η εικαστικός ανοίγει έναν εσωτερικό διάλογο προεκτείνοντας ταυτόχρονα και δοκιμάζοντας τον εαυτό της και τα όριά της. «Ανοίγω κάθε φορά έναν πρωτόλειο διάλογο με το αντικείμενό μου, για ν ανακαλύψω τον εσωτερικό δίαυλο μεταξύ της ύλης και της εν δυνάμει δημιουργίας  Μελετώ και οραματίζομαι τις κρυμμένες συνιστώσες, τις ανεξερεύνητες δυνάμεις, τις συμπιεσμένες μυρωδιές ως πολλά υποσχόμενες δυναμικές. Αναμετριέμαι μαζί τους. Αφουγκράζομαι τις μυστικές τους κλήσεις -προκλήσεις και από μια ανάγκη να αναβαθμίσω το επουσιώδες σε ουσιώδες, ν’ ανασύρω την ενδογενή έκφρασή τους, έτσι ώστε να μπορώ να κοινωνώ την άλλη τους γλώσσα. Να αγγίζω αυτό το θραύσμα του Λόγου τους, το επιμελώς κρυμμένο στη σιωπή τους» εξηγεί η δημιουργός.

Η Μαρία Κομπατσιάρη γεννήθηκε στον Κολινδρό Πιερίας. Αποφοίτησε από το Φαρμακευτικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής Αθηνών. Ασχολείται με τη ζωγραφική από το 1980. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου και χρώματος σε προπαρασκευαστικό εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη. Συνέχισε με ελεύθερες σπουδές σε εργαστήρια ζωγράφων. Παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής στο Κέντρο Χαρακτικής Νεάπολης με το Ruud Matthes & λιθογραφίας με την Erika Gudensrajer. Παρακολούθησε τα μαθήματα Πολιτισμού κα ιστορίας της Τέχνης που διοργανώνει το Μακεδονικού Μουσείου Συγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από το 2008-2015. Παρακολούθησε το εκπαιδευτικό προγραμμα ” Η ΡΩΣΣΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΙΑ 7+1 Μαθήματα”που διοργάνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -Συλλογή Κωστάκη, το Νοέμβριο 2013- Ιανουάριο 2014. Παρακολούθησε και ολοκλήρωσε το 2015 το Πρόγραμμα Επικαιροποίησης Γνώσεων Αποφοίτων Α.Ε.Ι.(Π.Ε.ΓΑ.) με τίτλο “Πρόγραμμα Επικαιροποίησης των γνώσεων αποφοίτων Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, για την εφαρμογή και εμπέδωση συγχρόνων προσεγγίσεων μορφών Τέχνης καθώς και ανάπτυξη ειδικών τεχνολογικών δεξιοτήτων δημιουργικής σχεδίασης με γνώμονα τον Ψηφιακό Πολιτισμό.Είναι μέλος του Σ.Κ.Ε.Τ.Β.Ε. (Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδας). Είναι μέλος του Ε.Τ.Ε.Ε. (Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας). Είναι μέλος του Ο.Σ.Δ.E.Ε.Τ.Ε. (Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους). Είναι μέλος του”NPO” IMCF International Art Council (Kokusai Bijyutsu Shingikai) Kobe– Ιαπωνία. Είναι μέλος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Διετέλεσε ( 2009-2010) μέλος της επιτροπής εικαστικών των Δημητρίων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ιδιόλεκτα, Μαρία Κομπατσιάρη
Προηγούμενο άρθρο“ΟΛΑ ΤΑ ΦΩΤΕΙΝΑ ΜΕΡΗ”: ΜΙΑ ΔΥΝΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΓΑΠΗΣ ΔΥΟ ΕΦΗΒΩΝ
Επόμενο άρθροΑΝΟΙΓΕΙ ΣΤΙΣ 30/6 TO SANI DUNES!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.