Ηλίας Μόσιαλος: Έρχονται κι άλλες πανδημίες . Ημερίδα του ΑΠΘ με θέμα Πίστη και Κορονοϊός

0
605

Πίστη και κορωνοϊός. Επιστημονικές και Θεολογικές προσεγγίσεις»
Διεπιστημονική Ημερίδα από το Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ«Θα έρθουν κι άλλες πανδημίες και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα». Τα παραπάνω μεταξύ άλλων είπε Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics (LSE) μιλώντας σε μια πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ημερίδα με τίτλο «Πίστη και κορονοϊός. Επιστημονικές και Θεολογικές προσεγγίσεις». Ο κ Μοσιαλος στην εισήγησή του με θέμα «Κοινωνικές, οικονομικές και υγειονομικές διστάσεις της πανδημίας», ανάφερε ότι
«η πανδημία ανοίγει θέμα κοινωνικών ανισοτήτων. Οι ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών θα διευρυνθούν. Αναφερόμενος στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας και της μετάδοσης του ιου που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις είπε: «Κάθε εποχή η επιστήμη έχει τα δικό της ταυτοτικά χαρακτηριστικά. Για τη Θρησκεία , αυτά τα χαρακτηριστικά δεν αλλάζουν . Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι εάν ο τρόπος διαχείρισης αυτών των ταυτοτικών χαρακτηριστικών της Θείας Κοινωνίας που είναι βασικό συστατικό της πίστης, η μεθοδολογία της δηλαδή μπορεί να αλλάξει;»
«Η πανδημία κλόνισε την παντοδυναμία μας, την αλαζονία μας. Μας έφερε πιο κοντά. Να μοιραστούμε κοινούς φόβους, κοινές ανησυχίες , εξίσωσε φτωχούς και πλούσιος , μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι η μοίρα μας είναι κοινή» τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος. Στην εισήγησή του με τίτλο «Ο Θεός γράφει ίσια με στραβές γραμμές», ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην Πίστη λέγοντας ότι «η Πίστη είναι πνευματικό μέγεθος. Είναι αυτή που δίνει υπόσταση στην Ελπίδα, όπως αναφέρει και η Αγία Γραφή. Το αντίθετο της Πίστης δεν είναι η Απιστία, αλλά η υποψία, η αμφιβολία».
Ο ρόλος των Μέσων στην ενημέρωση του κοινού και η παραπληροφόρηση στον καιρό της ενημερω-επιδημίας (infodemic) ήταν το θέμα που έθεσε η Ιωάννα Κωσταρέλλα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «στην υγειονομική κρίση δοκιμάζεται η αξιοπιστία των ΜΜΕ. Αναπτύσσονται κινήματα που αμφισβητούν την επιστήμη γενικά, παράλληλα δημιουργείται ένα πληροφοριακό χάος (information disorder) και fake news.
Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Αναστάσιος Πέτκου μίλησε με θέμα : «Επιστήμη και Πίστη: συγκλίνουσες και αποκλίνουσες διαδρομές»
Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ Πέτρος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στους ‘φανατικούς της πίστης΄κατά τη διάρκεια της εισήγησής του με θέμα : «Επιστημονικές προτάσεις και εκκλησιαστικός λόγος. Η ηθική του διαλόγου και οι ανασφάλειές του»
Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ αν καθηγητής Νικόλαος Μαγγιώρος, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.