“Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΤΡΙΚΕΡΑΤΩΨ ΦΟΒΑΤΑΙ;”: ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΦΟΒΟ!

0
3545

trikeratops

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Πες ένα βιβλίο: «Ο Αληθινός Τρικεράτωψ φοβάται;», Βαγγέλης Ηλιόπουλος, εικονογράφηση: Κωνσταντίνα Καπανίδου, εκδ. Πατάκη

Γιατί! Γιατί ο ήρωας είναι “Αληθινός” και προπάντων δεν φοβάται, ένα συναίσθημα που σήμερα όλο και περισσότερο αισθάνονται αρκετοί πολίτες μικροί και μεγάλοι ή ακόμα και τον βιώνουν και άλλοτε το αποκαλύπτουν ή το κρύβουν βαθιά μέσα τους.

Να όμως που ο Τρικεράτωψ δε φοβάται.

Μια ιστορία που αβίαστα δίχως πολλά και ανούσια τοποθετεί στο κέντρο τον φόβο, αλλά και τον αποκλεισμό, τη μοναξιά και την αδυναμία κάποιων να αντισταθούν όταν πρέπει για να δώσουν την υποστήριξή τους στον κεντρικό ήρωα Πάρη, όταν αυτός εισπράττει λεκτική βία και φοβάται.

Καλογραμμένη, γρήγορη, ουσιαστική, πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα ιστορία.

Αυτός που κλέβει το ενδιαφέρον του αναγνώστη είναι ο δεινόσαυρος Τρικεράτωψ που σίγουρα έχει την ικανότητα και τη δύναμη να σταθεί σε κάθε αληθινό ήρωα της ζωής που δέχεται λεκτική βία ή αποκλεισμό όπως άλλωστε κατάφερε να κάνει και με τον υπέροχο μικρό Πάρη.

Θέμα: Ο φόβος είναι το κεντρικό θέμα της ιστορίας παράλληλα με τη μοναξιά, την απόρριψη, τον χλευασμό ενός νέου μαθητή του Πάρη. Όμως η εμφάνιση ενός πλάσματος, κάνει τον Πάρη να αλλάξει. Στο πρόσωπο του Τρικεράτωψ βρίσκει έναν φίλο και αυτό τον αλλάζει. Η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση περνάει μπροστά. Έτσι το άλλοτε θύμα, ο Πάρης, νιώθει δυνατός και αντιδρά για να κερδίσει ότι του αξίζει.

Οπισθόφυλλο: Τελικά είναι αληθινός ο Αληθινός Τρικεράτωψ;
Και στ’ αλήθεια δε φοβήθηκε καθόλου να τα βάλει με αυτούς που κορόιδευαν τον Πάρη στο σχολείο;
Ποιος μπορεί να απαντήσει;
Μόνο ο ίδιος ο Πάρης, που σε αυτή την απροσδόκητη φιλία βρήκε τη δύναμη που χρειαζόταν για να σταματήσει τον σχολικό εκφοβισμό και να βρει φίλους στην τάξη, φίλους που δεν τους ένοιαζε καθόλου αν δεν έλεγε το ρο ή αν ήταν ο καινούριος στο σχολείο.

Ποιος το έγραψε: Ο βραβευμένος και χαρισματικός συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος που χρόνια τώρα είναι στο  προσκήνιο με τις υπέροχες ιστορίες του, και κυρίως είναι ο εμπνευσμένος συγγραφέας που έχτισε έναν ξεχωριστό ήρωα τον Τριγωνοψαρούλη που αγάπησαν μικροί και μεγάλοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, σήμερα παραδίνει στους νέους και παλιούς αναγνώστες του ένα νέο ήρωα που σίγουρα θα τον δούμε και σε άλλες στιγμές εν καιρώ.

Με αυτήν την ιστορία του καταφέρνει και πάλι να ταράξει τα νερά και κυρίως με την ευαισθησία του να αγγίξει το θέμα του φόβου με επιτυχία.

Μια πολυεπίπεδη ιστορία που ο συγγραφέας με λίγες, αλλά επιλεγμένες λέξεις  χτίζει τη μικρή και γρήγορη ιστορία του που έχει να πει πολλά και να προσφέρει περισσότερα.

Έξυπνο και ευρηματικό, και όχι τυχαίο φαντάζομαι, το ότι ο συγγραφέας χρησιμοποιεί ονόματα του ιστορικού χθες όπως: Αχιλλέας, Οδυσσέας, Αφροδίτη, Ελένη και φυσικά Πάρης που πολλά έπραξαν, εννόησαν, αντάλλαξαν.

Γιατί!

Το γιατί διαφαίνεται διαβάζοντας προσεκτικά την παράγραφο με τον Αχιλλέα και τον Οδυσσέα και τότε ο αναγνώστης αναγνωρίζει πρώτα το λεκτικό εκφοβισμό που σπέρνουν τα δυο αγόρια στον Πάρη, αλλά αμέσως μετά και αφού γίνει και μάρτυρας της ουδέτερης στάσης των κοριτσιών νιώθει πως βρίσκεται σε μια σκηνή της μυθικής Τροίας που ο φόβος και η διεκδίκηση σκίαζαν την περιοχή και την Ιστορία για πολλά χρόνια και όλα αυτά από την δυνατή πένα του συγγραφέα.

Μια ιστορία που θα αγαπηθεί αφού φέρει την υπογραφή του πιο αγαπημένου συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου, που ξέρει να ακούει και να αποτυπώνει όσα αφουγκράζεται.

Το βιβλίο στο κλείσιμο περιέχει πρόλογο της ψυχολόγου Κατερίνας Λασκαρίδη και οδηγίες με βιωματικές δράσεις για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Εικόνες:Οι υπέροχες, εμπνευσμένες εικόνες είναι από την Κωνσταντίνα Καπανίδου.

Κάθε εικόνα της δίνει νέα πνοή και νέα ανάγνωση στο κείμενο. Ξεχωριστές και πρωτότυπες ανοίγουν νέο κεφάλαιο σε αυτό που λέγεται εικονογράφηση παιδικού βιβλίου.

Ωραία παράγραφος:  …Ο Πάρης μάζεψε όσο κουράγιο είχε, πήρε τον φίλο του και τους γύρισε την πλάτη φωνάζοντας:

-Ελένη, Αφροδίτη, ελάτε να χορέψουμε με τον Αληθινό.

-Θα κάνεις ό,τι σου λέμε ή…;

-Δε θα κάνω τίποτα! Είναι δικαίωμά μου να είμαι στο σχολείο. Δικαίωμά μου να είμαι όπως θέλω, με όποιες αδυναμίες θέλω…σελ.17,18,19

Απευθύνεται: Σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Κυρίως σε όσους αγαπούν  τη λογοτεχνία.

Το προτείνεις; Το προτείνω στο σπίτι, στο σχολείο, στη βιβλιοθήκη, στο μετρό, στο λεωφορείο. Μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία πολλών συζητήσεων.

Προηγούμενο άρθροΔΥΟ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ
Επόμενο άρθροΣΠΑΣΤΕ ΤΟ ΡΟΔΙ
Γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και για ενήλικες. Σήμερα μετρά 34 τίτλους. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό ιστολόγιό της (blog): ardjanidou.psichogios.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.