ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

0
755

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΙΣΘ
Με έκτακτες συσκέψεις όπως αυτή του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και με ενημερώσεις του γενικού πληθυσμού μέσω του Taxisnet, προσπαθούν οι Αρχές να προειδοποιήσουν το κοινό για τα μέτρα προφύλαξης από τη μετάδοση του κορωναϊού.
Στο μεταξύ, όπως επισημαίνει ο Πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου , Θάνος Δημόπουλος «To Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανακοίνωσε την έναρξη τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής με εικονικό φάρμακο για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον Covid-19. Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα νουκλεοτιδικό ανάλογο που αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιικού γενετικού υλικού και έχει δοκιμαστεί προηγουμένως σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιο Ebola. Παρόλο που υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις χορήγησης ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με Covid-19, η τυχαιοποιημένη μελέτη θα μπορέσει να δώσει αξιόπιστη απάντηση ως προς την αντικειμενική αποτελεσματικότητα»
. Η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε την αποστολή της πρώτης παρτίδας εμβολίου έναντι του Covid-19 στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε κλινική μελέτη φάσης 1 σε ανθρώπους. Το καινοτόμο εμβόλιο εμπεριέχει το αγγελιαφόρο RNA (mRNA) που κωδικοποιεί για την πρωτεΐνη S, η οποία είναι απαραίτητη για να εισβάλει ο κορωνοϊός στα φυσιολογικά κύτταρα του ξενιστή. Αυτή η προσέγγιση έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν για άλλους κορωνοϊούς που προκάλεσαν τις επιδημίες του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) και του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS). Παράλληλα, οι εταιρείες Clover Biopharmaceuticals και GlaxoSmithKline σύναψαν σύμφωνο ερευνητικής συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός άλλου εμβολίου έναντι του Covid-19, το COVID-19 S-Trimer.Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος κλινικών δοκιμών και παραγωγής σε μεγάλη κλίμακα ώστε να υπάρξει εμπορικά διαθέσιμο εμβόλιο για όλο τον πληθυσμό παγκοσμίως.
Μια άλλη ελπιδοφόρος προσέγγιση είναι η παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα ειδικών μονοκλωνικών αντισωμάτων που στρέφονται έναντι του νέου κορωνοϊού. Ήδη έχουν ανακοινωθεί συμπράξεις μεταξύ εταιρειών βιοτεχνολογίας ώστε να απομονωθούν τα ειδικά μονοκλωνικά αντισώματα από ιαθέντες ασθενείς που έχουν ανοσία έναντι του κορωνοϊού ή να κατασκευαστούν εκ νέου μονοκλωνικά αντισώματα που να στρέφονται έναντι αντιγόνων του ιού.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αποφάσισε τη διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για τους γιατρούς-μέλη του συλλόγου, στην οποία ήδη έχουν κληθεί ειδικοί επιστήμονες προκειμένου να απαντήσουν σε απορίες και να ενημερώσουν για τα μέτρα προφύλαξης και τον τρόπο αντιμετώπισης του Κορωνοϊού. (Η ημερίδα -που θα μεταδίδεται και μέσω διαδικτύου- πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 8.00μμ στα γραφεία του ΙΣΘ, Πλ. Αριστοτέλους 4). Αποφασίστηκε, επίσης, οι ελλείψεις υλικών -ειδικά στα Κέντρα Υγείας και Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ)- καθώς και άλλα προβλήματα που θα προκύψουν να αντιμετωπίζονται άμεσα με συνεχείς και επίμονες παρεμβάσεις προς το υπουργείο υγείας και την πολιτεία.

www.eody.gov.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.