ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

0
997

Πηγή: ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ | www.facebook.com/MuseumOfMacedonianStruggle

Ο Κ. Μαζαράκης, ο Α. Μαζαράκης, ο Οθωναίος, ο Κάκκαβος, ο Κακουλίδης, ο Σπηλιάδης, ο Εξαδάκτυλος υπηρέτησαν ως ειδικοί γραφείς στο Προξενείο της Θεσσαλονίκης, στο ίδιο κτήριο σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Ο ρόλος τους ήταν διπλός. Από την μια ήταν υπάλληλοι του Προξενείου και από την άλλη μυστικοί Μακεδονομάχοι. Όλοι στενοί συνεργάτες του Κορομηλά είχαν αναλάβει την οργάνωση και την ενίσχυση του αγώνα. Επιπλέον, είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο πρακτόρων, το οποίο επικοινωνούσε μυστικά με τους οπλαρχηγούς, προεστούς, ιερείς και δασκάλους των ελληνικών κοινοτήτων και τους ενημέρωνε για τις επιχειρήσεις του αγώνα.
Ο Α. Σουλιώτης το 1906 μετέβη στη Θεσσαλονίκη όπου έθεσε τις βάσεις της περίφημης Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, μυστικού δικτύου που δραστηριοποίησε και συντόνισε τους Θεσσαλονικείς εναντίον των Εξαρχικών συμπολιτών τους.
Σημαντική ήταν, επίσης, η δράση των αξιωματικών του ελληνικού στρατού, οι οποίοι είτε ανέλαβαν την γενική αρχηγία των ενόπλων σωμάτων, είτε ήταν ομαδάρχες όπως ο Δεμέστιχας, ο Μπουκουβάλας, ο Τσολακόπουλος, ο Τσόντος.
Η ενεργή συμμετοχή αξιωματικών από οποιαδήποτε θέση, σε έναν αγώνα που διεξαγόταν πολύ μακριά από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη του γεγονότος ότι ο Μακεδονικός Αγώνας συγκίνησε και κινητοποίησε τους Έλληνες, κατέστη με άλλα λόγια εθνική υπόθεση, για χάρη της οποίας πολλοί εμφανίστηκαν πρόθυμοι να δράσουν και να θυσιαστούν για την απελευθέρωση των μακεδονικών εδαφών και την ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό κράτος.

————————–————-
Δ. Βασιλείου, «Αξιωματικοί του Μακεδονικού Αγώνος, Θέρος 1909», 88 x 118 cm]

Α σειρά καθήμενοι από αριστερά: 1. Β. Πανουσόπουλος 2. Α. Σουλιώτης 3. Β. Τσιρογιάννης 4. Μ Δελδερές 5. Σπ. Σπυρομήλιος 6. Α. Μοσχονήσιος 7. Ι. Αβρασόγλου 8. Π. Βλάσης 9. Ν. Κοντογούρης 10. Ι. Παπαϊωάννου.

Β σειρά: 11 Ι. Κατσιώτης 12 Β. Καψαμπέλης 13 Γ. Μαστραπάς 14. Γ. Κακουλίδης 15. Βαρβιτσιώτης 16. Π. Σπηλιάδης 17. Δ. Φλωριάς 18. Α. Κώης 19. Π. Κλείτος 20. Α. Εξαδάχτυλος

Γ σειρά:21. Χ. Τσολακόπουλος 22. Ν. Γρηγοριάδης 23. Α. Οθωναίος 24. Γ. Τσόντος 25. Κ. Μαζαράκης- Αινιάν 26— 27. Ι. Δεμέστιχας 28. Δ. Κάκκαβος 29. Κ. Μπουκουβάλας 30. Στ. Γονατάς 31. Ρουπακάς 32.Α. Μαζαράκης- Αινιάν 33. Σ. Μαυσομιχάλης 34. Λ. Σακελλαρόπουλος

Προηγούμενο άρθρο«ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΙΗΜΑ» ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ
Επόμενο άρθροΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Γ. ΧΡΗΣΤΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΣΤΙΣ 14/2
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.