INTERNET OF THINGS (IoT): ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ.

0
911

Μια IoT εφαρμογή για την ανίχνευση και πρόβλεψη πυρκαγιών και πλημμυρών σε μια πόλη με σκοπό την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της, ένα έξυπνο θερμοκήπιο που ρυθμίζει εξ αποστάσεως τις παραμέτρους λειτουργίας του, μια εφαρμογή του IoT στο σχολικό περιβάλλον με σκοπό τον μετριασμό και την προσαρμογή τουσχολείου στην κλιματική αλλαγή, ήταν οι τρεις επικρατέστερες μαθητικές εργασίες στην ετήσια διαδικασία ανάδειξης μαθητικών έργων στο project“dream-team” ΕΕΦ -NOKIA και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών που κέρδισαν και τα αντίστοιχα βραβεία.
«Το project “DreamTeam” οργανώνεται σε ετήσια βάση από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και τη ΝΟΚΙΑ και έχει ως στόχο την ανατροφοδότηση της ερευνητικής δράσης μέσα από έργα νέων τεχνολογιών των μαθητών και των μαθητριών Λυκείων και Γυμνασίων. Φέτος, παρ’ όλες τις δυσκολίες με την πανδημία ο διαγωνισμός έγινε και βραβεύτηκαν μάλιστα τρία σπουδαία μαθητικά έργα, τα οποία και παρουσιάστηκαν στο 18ο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών», εξηγεί εκ μέρους της ΕΕΦ ο υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Περάματος και μεταδιδάκτωρ του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δρ Δημήτριος Κοτσιφάκος.
Οι μαθητές Ιωάννης-Αχιλλέας Νίτσος και ο Ρωμανός Λουκίδης από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα με υπεύθυνο καθηγητή τον Χρήστο Τσαρτσαράκο (1ο Βραβείο: ” IοT on Smart Cities: Προτεραιότητα μας, η δικιά σας προστασία”), η Ελένη Κλειτσινάρη, ο Αναστάσιος Τάτσιος, ο Γιάννης Γιατράς Σουριάς, ο Δημήτρης Μαλόβρουβας, ο Μιχάλης Χρηστίδης, με υπεύθυνο καθηγητή τον Ιωάννη Μπετσόγλου από το Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο, ο Βασίλης Αναγνωστός , η Ζέτα Καζετόρη, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο Δημήτρης Μυγδανάλευρος με υπεύθυνη την καθηγήτρια Μαρία Χριστοπούλου από το 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου , αποτέλεσαν τις ομάδες που έφτασαν στον τελικό μετά από αξιολόγηση από επιστημονική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν πανεπιστημιακοί και ειδικευμένα στελέχη της ΝΟΚΙΑ (μεταξύ αυτών η Ευγενία Οικονομοπούλου LocationDevelopmentProjectManagerOffice, SWDeveloper, LiquidCoreEPCMME , MobileBroadbandNetworks).
«Αυτό που εντυπωσίασε την επιτροπή είναι ότι οι μαθητές και μαθήτριες που πήραν μέρος στον διαγωνισμό και μάλιστα κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες έχουν κατακτήσει υψηλό δείκτη υπολογιστικής σκέψης και χειρίζονται αξιόπιστα τις τεχνολογικές δυνατότητες τις οποίες τις αντιλαμβάνονται ως «εργαλεία» για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων.Οι σημερινοί μαθητές και οι μαθήτριες κατανοούν βαθύτερα την έννοια της ψηφιακότητας και μπορούν να την χειριστούν σε δεξιοτεχνικό επίπεδο. Ταυτόχρονα οι εργασίες τους αποτυπώνουν τις ευαισθησίες τους σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και οι επιδιώξεις τους αφορούν άμεσα στην επίλυση ή την αντιμετώπιση πραγματικών προβλημάτων που αφορούν όλη την κοινωνία όπως φυσικές καταστροφές, κλιματική αλλαγή, περιβαλλοντική υποβάθμιση κ.ά» τονίζει ο υποδιευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Περάματος καθηγητής Ηλεκτρονικής Δρ. Δημήτρης Κοτσιφάκος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.