Ήρωες της Ελευθερίας και της Πίστεως

0
71


Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας της Αγίας Τριάδας στον Άγιο Αυγουστίνο της Φλόριδας π Μάξιμος Πολίτης καταθέτει μερικές σκέψεις για τη σημερινή ημέρα υπογραμμίζοντας την έννοια της Πίστης που ταυτίζεται μιλώντας για Θρησκεία με αυτή της Ελευθερίας

Από την μακρινή Florida βλέπουμε τη γαλανόλευκη να κυματίζει μαζί με τα λόγια του

Ήρωες της Ελευθερίας και της Πίστεως/Heroes of Freedom and Faith
Νομίζω ότι κανείς έχει να “πάρει” πολλά, βλέποντας τα κοινά χαρακτηριστικά των αγωνιστών. Της Εκκλησίας αλλά και της Πατρίδας. Γιατί αντλώντας νοήματα από τους μεν, έχεις μέθεξη στα διδάγματα που σου προσφέρουν οι δε.
“Κανάρη θα πεθάνεις”, έλεγε συχνά ο Πνευματικός μας, και έκανε τη μεταφορά στους Μάρτυρες του Αίματος αλλά και της Συνείδησης. Τους παλαιούς και τους σύγχρονους. Μετά την Επανάσταση, είχαν ρωτήσει τον Κανάρη, τι σκεφτόταν, πώς ένιωθε όταν πήγαινε να ανατινάξει την Τουρκική Ναυαρχίδα, μια εξαιρετικά επικίνδυνη αποστολή. Και αυτός, τους είπε ότι το είχε πάρει απόφαση. Η αποστολή έπρεπε να εκτελεστεί αντί πάσης θυσίας. Και αυτή θα ήταν ο εαυτός του. Είπε λοιπόν μέσα του: “Κανάρη θα πεθάνεις”. Αυτό είναι το πνεύμα των Μαρτύρων αλλά και των ηρώων της Πατρίδας: “Κανάρη θα πεθάνεις”.
Και εγώ, μιλώντας για το ίδιο θέμα, το παλιό αλλά και το σημερινό μαρτύριο, παίρνω καμιά φορά αφορμή από τον Ελύτη και την αναφορά του στους νεότερους αγωνιστές της Πατρίδας, του 1940. (Είναι γραμμένο για τα γεγονότα της 25 Μαρτίου, 1942, και την αντίσταση των φοιτητών εναντίον των Ναζί).
“Σαν να μην ήτανε άλλος δρόμος πάνω σ’ ολάκερη τη γη, για να περάσει η Άνοιξη παρά μονάχα αυτός, και να τον είχαν πάρει αμίλητοι, κοιτάζοντας πολύ μακριά, περ’ απ’ την άκρη της απελπισιάς, τη Γαλήνη που έμελλαν να γίνουν, οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες, και οι άντρες, και οι γυναίκες, και οι λαβωμένοι με τον επίδεσμο και τα δεκανίκια”.
Λέω λοιπόν στον εαυτό μου κατ’ αρχήν, αλλά και κάθε φορά που χρειάζεται:
Όπου Άνοιξη, βάλε Ελευθερία, της Πατρίδας αλλά και της ψυχής, από τα πάθη, την αμαρτία. Υπάρχει άλλος δρόμος; Αλλά, σήκωσε τα μάτια και κοίτα μακριά, μη μένεις στην απελπισία.
Οι Μάρτυρες και οι αγωνιστές, έχουν μπροστά τους τον θάνατο, την απελπισία. Αλλά αυτοί κοιτάζουν πιο μακριά. Τα μάτια της πίστης, τους βοηθούν να βλέπουν πέρα από την άκρη της απελπισιάς. Πέρα από τον θάνατο, το μονοπάτι του οποίου επρόκειτο να διαβούν. Και, όχι να πάνε στη Γαλήνη, αλλά να ενωθούν με τη Γαλήνη, να γίνουν οι ίδιοι Γαλήνη. Έτσι έρχεται η Άνοιξη και η Ελευθερία, της Πατρίδας αλλά και της ψυχής.
___________________________________


Φωτ από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και το πανό που έχει τοποθετηθεί.
«Όποιος συλλογάται λεύτερα , συλλογάται καλά» Ρήγας Βελεστινλής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.