Γ. ΚΑΜΠΑΝΤΑΪΔΗΣ: “JAZZ ΣΤΑ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΥΝΟΥΣΙΑ”

0
1952

KABANTAIDIS

Συνέντευξη στη Στεφανία Τσολάκη

Συναντηθήκαμε σε μια κοινή παρέα, εντυπωσιάστηκα από  τη μουσική του παιδεία, σχεδόν τον πυρπολούσα με τις ερωτήσεις μου και έτσι, λοιπόν, αποφάσισα με τη συγκατάθεση του να μεταφερθεί η συνομιλία μας και εδώ. Να μάθετε και εσείς αυτόν τον jazz  τύπο, τον Γιάννη Καμπανταϊδη.

«Jazz στα αφρικάνικα σημαίνει «συνουσία», η πιο ωραία ερμηνεία νομίζω για τη jazz».

Η πρώτη επαφή με τη μουσική «Γίνεται στη Β’ Δημοτικού όπου ξεκινάω μαθήματα κιθάρας με έναν δάσκαλο. Δεν με άντεξε πολύ και έτσι σταματάω. Λίγα χρόνια αργότερα πηγαίνω σε έναν άλλον δάσκαλο, φεύγω όμως και από εκεί. Τελικά μαθαίνω μόνος μου κιθάρα, παίζω σε διάφορα σχήματα και σε λαιβάκια».

Αλλαγή πορείας«Ναι, στα 18 μου προορίζομαι για σπουδές στη φαρμακευτική στο εξωτερικό, κάτι που δε θα ευδοκιμήσει μια και η γνωριμία μου με τον Κωστή Ματσίγκο -τον οποίον θεωρώ πνευματικό μου πατέρα- θα παίξει καταλυτικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία μου. Γράφομαι λοιπόν στο Ωδείο Κάτω Τούμπας, όπου διδάχτηκα κιθάρα, αυτοσχεδιασμό σε ατονική μουσική, αρμονία αλλά και τραγούδι!».

Από κει και πέρα ξεκινά μια φρενήρης πορεία για τον Γιάννη. Μουσικοθεραπεία στην Αθήνα (Ωδείο Όπερα), Βυζαντινή μουσική στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, μαθήματα jazz στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Κέρκυρας (ως παρατηρητής φοιτητής), αλλά και ιδιωτικά μαθήματα με καθηγητή, ενώ στη συνέχεια δίνει εξετάσεις στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Μουσικής του Λονδίνου (University West of London – London College of Music) από όπου παίρνει το πτυχίο κιθάρας και θεωρητικών. Σε αυτή τη φάση της διαδρομής του, παράλληλα με τις εμφανίσεις του σε διάφορες μπάντες της πόλης  προετοιμάζεται για τα διπλώματα Jazz στο ίδιο πανεπιστήμιο.

Παρότι ο ίδιος, όπως και πολλοί συνάδελφοι του μουσικοί, «αναγκάστηκε» για βιοποριστικούς λόγους να παίξει  σε χώρους που δεν το εξέφραζαν, αποφάσισε να ακολουθήσει πιστά αυτό που του λέει η ψυχή του, χωρίς εκπτώσεις. Παίζει σε διάφορες μπάντες -εδώ στη Θεσσαλονίκη- μία εκ των οποίων αγαπήσαμε πολύ: «Αφοί Καλαμαζού». Οι «Αφοί Καλαμαζού» συντελούνται από τους Γιάννη Καμπανταϊδη (κιθάρα)– την Μαριάννα Παπαθανασίου (στο τραγούδι) και τον Σωτήρη Πατσαλιά (στο ηλ. Κοντραμπάσσο).

Γιατί επέλεξε τη jazz… «Αυτό έχει να κάνει με την φυσικότητα που έχει ο καθένας μέσα του και πρέπει να την βρει και να την υπηρετήσει όσο καλύτερα μπορεί! Εγώ, λοιπόν, νομίζω ότι είμαι τζαζίστας ή τουλάχιστον αυτή είναι η φυσικότητα μου τα τελευταία χρόνια και αυτή  με κάνει να έχω πείσμα και να ονειρεύομαι ακόμα! Νομίζω ότι τζαζ είναι η αισθητική μου αλλά και ο τρόπος που γενικότερα σκέφτομαι τα πράγματα! Σκέφτομαι με τζαζ τρόπο είτε παίζω μουσική είτε κάνω βόλτα!».

Πάρτε μια γεύση εδώ …

https://www.youtube.com/watch?v=73mGIQ-AZno&feature=youtu.be

&  εδώ https://www.youtube.com/watch?v=_7rcpJQAub8&feature=youtu.be

Πληροφορίες για τις εμφανίσεις και νέα του Γιάννη Καμπανταϊδη βρίσκεται στη σελίδα του στο facebook

https://www.facebook.com/john.kabadaidis?fref=ufi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.