ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΤΟ Β’ ΠΠ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ

0
730

evraioi

Η ζωή ενός μικρού κοριτσιού στην Πολωνία τα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στην προσπάθεια του να επιβιώσει από τα βίαια ρατσιστικά μέτρα εναντίον του εβραϊκού πληθυσμού, μια ζωή που στη συνέχεια έγινε αυτοβιογραφικό βιβλίο. Το «Ήθελα να πετάξω σαν πεταλούδα» της Hannah Gοfrit, (εκδόσεις Yad Vashem) έγινε, για τους μαθητές και τις μαθήτριες τριών σχολείων από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η αφορμή να διδαχθούν μέσα από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού για την περίοδο του Ολοκαυτώματος στην Πολωνία και κατ’ επέκταση σε όλη την Ευρώπη. Το θάρρος και η υπομονή που έδειξε η Χάνα καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας λειτούργησε ως έναυσμα για περαιτέρω συζήτηση σχετικά με τις βασικές αξίες της ζωής, όπως είναι η αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η συλλογικότητα, ενώ παράλληλα το βιβλίο εμπνέει  ελπίδα για τη συνέχιση της ζωής και δίνει τρόπους της υπέρβασης του «κακού» μέσα από την επιμονή για επιβίωση, στοιχεία που αποτυπώνονται στις ζωγραφιές των παιδιών.

Τα έργα ζωγραφικής των μαθητών και μαθητριών, του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, του Jüdischen Gymnasiums Moses Mendelssohn στο Βερολίνο και του «The Dr. Miriam & Sheldon G. Adelson Educational Campus» στο Λας Βέγκας θα παρουσιαστούν από τις 9 Μαρτίου έως τις 7 Απριλίου 2016, στην έκθεση «Κοιτώντας πίσω: Οι αναμνήσεις ενός παιδιού από το Ολοκαύτωμα μέσα από τα μάτια παιδιών του σήμερα» που φιλοξενείται στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, στις 19:00

(Ημέρες και ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη, Παρασκευή & Κυριακή 11:00-14:00, Τετάρτη & Πέμπτη 11:00-14:00 & 17:00-20:00).

Η συνεργασία των σχολείων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης του δικτύου Εβραϊκών σχολείων του οργανισμού Centropa, ο οποίος ασχολείται με τη διάσωση της μνήμης και τη διαφύλαξη της εβραϊκής κληρονομιάς. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα και του Δήμου Θεσσαλονίκης, και εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων μνήμης για τα 73 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη για τα Ναζιστικά στρατόπεδά Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Πληροφορίες

Έκθεση ζωγραφικής : «Κοιτώντας πίσω: Οι αναμνήσεις ενός παιδιού από το Ολοκαύτωμα μέσα από τα μάτια παιδιών του σήμερα»
Διάρκεια: 9 Μαρτίου-7 Απριλίου 2016

Εγκαίνια: Τρίτη 8 Μαρτίου 2016, 19:00

Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Αγίου Μηνά 13, Θεσσαλονίκη
Τ.: 2310 250406 [email protected] / www.jmth.gr

Προηγούμενο άρθροΨΥΧΡΟΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ: Η ΠΙΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑΓΟΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
Επόμενο άρθροΑΥΞΗΣΗ 66% ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΣΤΗ DETROP & ARTOZYMA!
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.