Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια. Ευρήματα και προοπτικές

0
4208
Ιωάννης Κωστόπουλος Γιώργος Κατσάνος από τον ΣΕΠΒΕ

H εταιρεία Υδροπονικές καλλιέργειες Μεσσολογγίου (Standard Hydroponic Cultivations of Messolonghi), είναι μία από τις ελληνικές εταιρείες που χρησιμοποίησαν τα καινοτόμα εργαλεία του έργου «Innotools» για να αναπτυχθούν ψηφιακά και να παράξουν καινοτομία.
Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος που «έτρεξε» στο πλαίσιο του «Balkan Mediterranean Innoplatform» (Ιnterreg) «μελετήθηκαν 60 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από πέντε χώρες της Βαλκανικής (Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία, Αλβανία και Κύπρος) προκειμένου αρχικά να δημιουργηθεί το «προφίλ» τους, αλλά και να γίνει μια πρώτη σύγκριση του επιπέδου της καινοτομίας που παράγουν», τονίζει εκ μέρους του ΣΕΠΒΕ ο επιστημονικός υπεύθυνος του «Innotools» Ιωάννης Κωστόπουλος.
Τα ευρήματα της μεγάλης αυτής έρευνας που έγινε στο πλαίσιο του έργου που διήρκεσε 24 μήνες, δείχνουν πως η καινοτομία που παράγεται στις συμμετέχουσες αυτές χώρες είναι υπαρκτή, αλλά βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Σε ότι αφορά τη χώρα μας η ανταγωνιστικότητά μας σε σχέση με το επιχειρηματικό μας περιβάλλον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Αντίθετα σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, φαίνεται πως η Ελλάδα διαθέτει ανώτερης εκπαίδευσης εργαζόμενους , γεγονός που προσελκύει το ενδιαφέρον και ξένων επενδυτών.
Στη διάρκεια του έργου αναπτύχθηκαν πέντε διαφορετικά εργαλεία που δίνουν τη δυνατότητα στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναμορφώσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες, να βρουν συνεργάτες και κυρίως να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Πέντε χρήσιμα εργαλεία για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται πλέον διαθέσιμα στη διεύθυνση www.innoplatform.eu

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας συμμετείχε ως εταίρος στο έργο του Προγράμματος Interreg Balkan Med με τίτλο Innnoplatform (Innovations Platform and Tools for increasing the innovation capacity of SMEs int the Balkan Mediterranean Area)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.