ΠΟΛΟΣ ΕΛΞΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ!

0
782

kallipolis

Η μάχη της Καλλίπολης έγινε κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, το 1915. Πραγματοποιήθηκε από τους Συμμάχους και διήρκησε από τον Απρίλιο του 1915 έως και το 1916. Ο σκοπός της μάχης αυτής ήταν η κατάληψη των στενών των Δαρδανελίων από τους Συμμάχους και ο πλήρης έλεγχός τους, ώστε να αποδυναμωθεί έτσι η Οθωμανική Αυτοκρατορία και να τεθεί εκτός μάχης.Η εκστρατεία αυτή ήταν ιδέα του Ουίστον Τσώρτσιλ, ο οποίος επιθυμούσε τη δημιουργία μιας θαλάσσιας οδού επικοινωνίας με τη Ρωσία, αλλά και την αποδυνάμωση της Τουρκίας. Η αποτυχία της εκστρατείας αυτής του στέρησε τη θέση του στην Κυβέρνηση. Στήν επιχείρηση αυτή έλαβαν μέρος εκτός από τα στρατεύματα των Συμμάχων, τα στρατιωτικά σώματα των Αυστραλιανών και Νεοζηλανδών (ANZAC).

Η Λήμνος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην Εκστρατεία αυτή. Ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Ελευθέριος Βενιζέλος, το 1915 έδωσε την άδεια στην Αγγλική κυβέρνηση να χρήσιμοποιήσουν τη Λήμνο σαν ορμητήριό τους για την κατάληψη των Δαρδανελίων. Ο Βενιζέλος ήλπιζε πως με αυτόν τον τρόπο θα διεκδικούσε την Κωνσταντινούπολη. Επίσης η Λήμνος αποτελούσε βάση για την εκπαίδευση των στρατιωτών, καθώς και για τη νοσοκομειακή περίθαλψη αυτών.

Στις 20 Απριλίου του 1915, το λιμάνι του Μούδρου γεμίζει με πλοία των Συμμάχων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στα 200 περίπου. Στις 24 Απριλίου οι Αυστραλονεοζηλανδοί επιχειρούν την πρώτη επίθεση στην Καλλίπολη για να ανακτήσουν τα στενα των Δαρδανελίων από τους Τούρκους. Η επιχείρηση απέτυχε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αποχώρηση των δυνάμεων της ANZAC από την Καλλίπολη στις 19 Δεκεμβρίου του 1915. Τα αίτια της αποτυχίας αυτής ήταν ή έλλειψη ικανοτήτων των ανώτερων στρατιωτικών διοικητών και ιδιαίτερα των Συμμαχικών δυνάμεων. Ωστόσο οι άνδρες της ANZAC πολέμησαν ηρωϊκά και με σθένος. Υπήρξαν μεγάλες απώλειες και από τις δύο πλευρές, όμως περισσότερες ήταν αυτές των Συμμάχων και των Αυστραλονεοζηλανδών.

Από τον Αύγουστο και μετά η Λήμνος αποτελεί κέντρο ιατρικής περίθαλψης αρρώστων και τραυματιών. Επίσης τη χρησιμοποίησαν ως σταθμό εφοδιασμού. Κατασκευάζονται διάφορα έργα, όπως αποβάθρες, δρόμοι, αντλίες νερού και ένας υποτυπώδης σιδηρόδρομος. Στήθηκαν δύο Αυστραλιανά στρατιωτικά νοσοκομεία, όπου σ’αυτά υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποίησης ιατρικών επεμβάσεων και ακτινογραφιών. Στη Λήμνο νοσηλεύονται περίπου 4.000 Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες με την φροντίδα 96 Αυστραλών νοσοκόμων. Περίπου 150 Αυστραλοί στρατιώτες θάφτηκαν στα δυο πολεμικά νεκροταφεία του νησιού.

Από τη Λήμνο, και ειδικότερα από βίλα του χωριού Πορτιανού, παρακολουθούσε την εξέλιξη της μάχης και κατηύθυνε την αποτυχημένη, όπως αποδείχθηκε, επιχείρηση κατάληψης των στενών ο εμπνευστής της Ουίνστον Τσόρτσιλ, πρώτος λόρδος του βρετανικού Ναυαρχείου, και μάλιστα η πολυθρόνα του φυλάσσεται ακόμα στο τοπικό λαογραφικό μουσείο.

Έτσι κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, η Λήμνος τιμά τη μνήμη των ανδρών αυτών, οι οποίοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση πολέμησαν στη Μάχη της Καλλίπολης και έδωσαν τη ζωή τους για μια ιδέα. Φέτος όμως τα πράγματα αλλάζουν, χάρη σε μια πρωτοβουλία στην οποία πρωτοστατεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων ANZAC (Australian and New Zealand Army Corps) και της Ενωσης Ξενοδόχων Λήμνου, Στέλιος Μάντζαρης. Ο εορτασμός ξεκίνησε ήδη αλλά όπως λέει ο κ. Μάντζαρης, οι δράσεις για την επέτειο θα συνεχιστούν μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Οι οργανωτές (μεταξύ αυτών η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ο Δήμος) υπολογίζουν ότι στο νησί θα αποβιβαστούν 10.000 – 15.000 τουρίστες από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Καναδά -απόγονοι των πολεμιστών ή λάτρεις του memorial tourism. Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο κ. Μάντζαρης, υπάρχει στενή συνεργασία με τους  Τούρκους ξενοδόχους για την εξυπηρέτηση των τουριστών που θα κινηθούν μεταξύ Δαρδανελλίων και Λήμνου.

Η συνεργασία αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι ο Ερντογάν και οι συμπατριώτες του ετοιμάζουν υποδοχή μεγάλη για τους απογόνους των ηττημένων της μάχης της Καλλίπολης, φιλοδοξώντας να καταστήσουν την επέτειο κορυφαίο παγκοσμίως τουριστικό γεγονός, κάτιαντίστοιχο με τη «D DAY», την επέτειο της απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία κατά το β’ παγκόσμιο πόλεμο.

Πηγή: kathimerini.gr, limnosreport.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.