«Ο ΚΑΡΛ, Ο ΦΡΙΤΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ»: ΠΕΡΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΑΘΩΝ…

0
1149

papatheodorou2ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Tι συμβαίνει όταν κάποιος αποφασίζει να στολίσει ένα δέντρο, όλες τις εποχές, με αυγά σε κάθε χρώμα και σχέδιο;

Τι συμβαίνει όταν προκαλέσει το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων;

Και κυρίως τι είναι η ευτυχία για τον καθένα μας;

Αυτά και πολλά ακόμα συναντάμε στο βιβλίο  «Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας» του Βασίλη Παπαθεοδώρου, εκδ.Καστανιώτη.

Ο συγγραφέας με ενεργειακή γραφή, λιτές περιγραφές και δύναμη στις σκηνές μέσα στα  δεκατρία κεφάλαια, καταφέρνει στο αφήγημά του να παρουσιάσει πολλές προσωπικότητες που τρέχουν πίσω από την «ευτυχία τους». Μια ευτυχία που ο καθένας της προσδίδει άλλη αξία. Έξυπνο το εύρημα του αυγού που καθώς κυλά αλλάζει μορφές. Μορφές που θέλει ο καθένας να δει και να αποδώσει σε αυτό την έννοια της δικής του ευτυχίας.

Απληστία, πλούτος, βουλιμία, πόλεμος, τζόγος, παιχνίδι, έρωτας και πραγματικότητα παρουσιάζονται και ξεγυμνώνουν πρόσωπα και προσωπεία.

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, όπως πάντα, ξέρει να στέκεται, να επιλέγει, να δίνει χρόνο στην ωρίμανση των εικόνων της ζωής και στη συνέχεια να τις καλλιεργεί, να τις δίνει ψυχή, μορφή, ανάσα και μετά να τις παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό του θέλοντας να συνομιλήσει αλλά και να προκαλέσει σκέψεις και συναισθήματα.

Ο Καρλ, ο Φριτς και το αυγό της ευτυχίας, είναι κινηματογραφικό ή όπως προτιμάει και ο συγγραφέας  θεατρικό, για αυτό άλλωστε στο τέλος της ιστορίας βρίσκουμε από τον ίδιο την θεατρική κατάθεση της ιστορίας του.

…Τότε ο Φριτς τους έδειξε το αυγό.

«Είναι δικό σου!» είπε στο παιδάκι και του το έδωσε. Έλπιζε πως στα μάτια του μικρού μπορεί το αυγό να έμοιαζε με μαργαριτάρι ή με μπάλα ή με κάτι που θα το βοηθούσε να ξεφύγει κάπως από τη δυστυχία του…

Η εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή, αρμονικά δεμένη με το κείμενο γεννά προσδοκίες ενώ με τα χρώματα της μαλακώνει και αγριεύει την ψυχή. Παράλληλα γεννά την επιθυμία για άλλους γαλαξίες. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.