«ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ‘ΡΘΟΥΝ ΤΑ ΑΓΡΙΟΠΕΡΙΣΤΕΡΑ»: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

0
1471

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου /συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

 “Τη μέρα που θα ’ρθουν τα αγριοπερίστερα”, Σταμάτης Κεσόγλου, εκδ.Πατάκη

Είµαι ο Βάσος και είστε όλοι καλεσµένοι στην πόλη µου. Μέσα σε αυτή θα µε δείτε σίγουρα –πάντα καλοχτενισµένο και πάντα µαζί µε τη µαµά µου– να ψάχνουµε για κάτι που δεν ξέρουµε ακριβώς τι είναι, αλλά ελπίζουµε να είναι κάτι καλό. Στον δρόµο µας θα συναντήσουµε ένα κορίτσι που το λένε Νεφέλη ή Μαργαρίτα (αλλά µπορεί και κάπως αλλιώς). Κάτι άντρες που θέλουν οπωσδήποτε να γίνουν οι καινούριοι µου µπαµπάδες. Κι έναν άλλον άντρα που, όταν ήταν παιδί, κοιτούσε κάθε τόσο έξω από το παράθυρό του περιµένοντας ένα κοπάδι από αγριοπερίστερα. Τα οποία όµως τελικά δεν ήρθαν κι έτσι αυτός έπαψε να τα περιµένει πια. Και την ίδια στιγµή µεγάλωσε. Και ποτέ δε ρίχνει ούτε µια µατιά έξω από το παράθυρό του. Ποτέ. Εκτός βέβαια από εκείνη τη µέρα. Εκείνη τη µέρα που θα µοιάζει λίγο µε γιορτή…

Μια πρωτότυπη ιστορία, γραμμένη σε πρώτο πρόσωπο.

Ήρωας ο Βάσος. Από τη δική του φωνή μαθαίνουμε για τον ίδιο, τη μαμά του, το σχολείο που τον θεωρεί αλλόκοτο, τη γιαγιά και έναν πατέρα που κάπου εκεί στο τέλος κάνει την εμφάνισή του και καταλαβαίνουμε πολλά περισσότερα για τον Βάσο.

Τολμηρό, ώρες ώρες σκοτεινό όπως και η διαφορετική παιδική φωνή του ήρωα.

Γρήγορο, πικρό που μέχρι να φτάσουν τα αγριοπερίστερα πολλά μπορούν να συμβούν.

Ο Σταμάτης Κεσόγλου αναμετρήθηκε με ένα δύσκολο θέμα. Ο μικρός ήρωάς του, μοιάζει άτομο με κάποιες δυσκολίες που μέχρι τέλους δεν μας τις αποκαλύπτει ή απλά μας αφήνει υπόνοιες και αυτό αναγκάζει τον αναγνώστη να φαντάζεται σε κάθε σελίδα τον Βάσο με τις εμμονές, τους φόβους και τις «περίεργες ιδέες του».

Ένα ανάγνωσμα για υποψιασμένους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Θα μπορούσε αντί των εννιά χρόνων που προτείνεται να ανέβει ηλικιακά σε άλλη κατηγορία άσχετα αν ο ήρωας είναι μικρότερος.

Τελικά αν δείτε τα αγριοπερίστερα στο παράθυρό σας να σας κοιτούν, να ξέρετε πως έφτασαν χάρη της δυνατής και ενδιαφέρουσας πένας του συγγραφέα.

Προτείνεται στο σπίτι, στο σχολείο και στις βιβλιοθήκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.