Κ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΜΟΡΦΗΣ

0
1610
Έργο του Κ. Κοντογιάννη (λεπτομέρεια)
Έργο του Κ. Κοντογιάννη

«Κάνω αφαίρεση για να τονίσω τα ουσιώδη. Η αφαίρεση για μένα είναι ένα μέσο για να εκφράσω καλύτερα την ανθρώπινη μορφή, όχι για να την εξαφανίσω». Αυτά τα λόγια του ζωγράφου Κώστα Κοντογιάννη (1926-2000) αποδίδουν την ουσία της ζωγραφικής του επιλογής.  Σε όλη την καλλιτεχνική του πορεία, η ανθρώπινη μορφή και η αναπαράστασή της ήταν ένα θέμα ιδιαίτερα αγαπητό στον Κοντογιάννη. Όταν ήταν παιδί, έκανε τα πρώτα του σκίτσα με ανθρώπινες φιγούρες αναπαριστώντας μορφές από την αίθουσα του δικαστηρίου, όπως εργαζόταν ο ειρηνοδίκης πατέρας του. Στην εφηβεία, ζούσε με την οικογένειά του στη Λαμία όπου μαθήτευσε κοντά στον Γιώργο Βακιρτζή ζωγραφίζοντας αντάρτες με τα όπλα τους. Ήταν τότε που πήρε την απόφαση να γίνει ζωγράφος των ανθρώπων, καθώς του προκαλούσε ιδιαίτερη συγκίνηση η ανθρώπινη μορφή και η εσωτερική αλήθεια που πηγάζει από τη στάση του κορμιού, τα χέρια και το βλέμμα.

Εδώ και λίγες μέρες, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζει την έκθεση «Κώστας Κοντογιάννης: 1926 – 2000» με περισσότερα από 50 έργα του ζωγράφου, κυρίως τοπία, πορτρέτα και συνθέσεις με ανθρώπινες μορφές, πολλά από αυτά μεγάλων διαστάσεων.

Συνήθιζε να δουλεύει με το μολύβι καθημερινά μέχρι και το τέλος της ζωής του. Τα μοντέλα του ήταν πρόσωπα οικεία, μέλη της οικογένειάς του, παιδιά και νέοι του χωριού, φίλοι, συγχωριανοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, θαμώνες του καφενείου.

Ο Κώστας Κοντογιάννης γεννήθηκε το 1926 στα Γρεβενά, με καταγωγή από τους Αγίους Θεοδώρους Μαγνησίας. Σπούδασε στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 στην Ανώτατη Σχολή  Καλών Τεχνών στην Αθήνα με δασκάλους τον Ανδρέα Γεωργιάδη και τον Γιάννη Μόραλη.

Σταθμοί στην πορεία του ήταν οι σπουδές στη Φλωρεντία όπου συνέχισε τις σπουδές του στην Accademia di Belle Arti, με υποτροφία της σχολής. Επίσης, η λαμπρή καριέρα στην Ιταλία, που διακρίσεις, βραβεία, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις με αποκορύφωμα την XX Biennale Fiorino στη Φλωρεντία το 1971. Η εγκατάστασή του το 1972 στους Αγίους Θεοδώρους Μαγνησίας όπου δούλευε αδιάκοπα στο ατελιέ του. Οι ατομικές του εκθέσεις στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (1961), τις εκθέσεις του στη Γκαλερί Κοχλίας (1973, 1976, 1981), στη Γκαλερί Καλές Τέχνες (1987, 1989, 1991) και στο Βαφοπούλειο (1998) στη Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα οργάνωσε ατομικές εκθέσεις στη Γκαλερί ΩΡΑ (1973) και στη Γκαλερί Χρυσόθεμις (1981, 1987, 1991, 1993, 1996).

Πέθανε ξαφνικά στις 4 Αυγούστου του 2000. Η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε Έπαινο, χωρίς να γνωρίζουν ότι είχε ήδη φύγει από τη ζωή, κατά την Πανηγυρική Συνεδρία της 27ης Δεκεμβρίου 2002.
INFO
Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών (Αγ. Δημητρίου 159Α)
Διάρκεια έως 15 Ιουνίου
Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 9.00 – 14.00, Τετάρτη 9.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Σάββατο και Κυριακή 10.00 – 18.00. Δευτέρα κλειστά
www.telogleion.gr

 

*Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, φύλλο 13.5.2017

Προηγούμενο άρθρο«Ρίτα & Ντύλαν & Φαίδρος & Φάμκε» του Αύγουστου Κορτώ έρχεται τον Ιούνιο στο Αριστοτέλειον
Επόμενο άρθροΠ. ΜΠΡΥΚΝΕΡ: «ΠΡΟΤΙΜΟΥΜΕ GUTENBERG ΠΑΡΑ ZUCKERBERG»
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.