«ΝΑ ΕΡΧΕΣΤΕ!» – Η ΦΩΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ

0
3350
αναμνηστική φωτογραφία από τα εγκαίνεια στο Σισμανόγλειο Μέγαρο
αναμνηστική φωτογραφία από τα εγκαίνεια στο Σισμανόγλειο Μέγαρο
αναμνηστική φωτογραφία από τα εγκαίνεια στο Σισμανόγλειο Μέγαρο

 

Γράφει η Στελίνα Μαργαριτίδου

«Να έρχεστε!» Αυτή η παρότρυνση του διευθυντή του Ζωγράφειου προς την ομάδα των Ελλήνων που ήρθαν από Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της έκθεσης του Ηλία Κοντοζομάνη στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Ελληνικού Προξενείου στην Κωνσταντινούπουλη, αποτυπώνει την αγωνία της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολη. Αφορμή για μια ακόμη συνάντηση των μελών της ο Βυζαντινός Κόσμος του Ηλία Κοντοζομάνη που εκτίθεται στο αναπαλαιωμένο Μέγαρο στον κεντρικότερο δρόμο της Κωνσταντινούπολης και θα έχει κανείς την ευκαιρία να τον θαυμάσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου.

«Θα μείνουμε εδώ μέχρι συντέλειας του κόσμου»

Στις 11 Νοεμβρίου, σε μια βραδιά έντονα φορτισμένη, τουλάχιστον 200 άτομα , κυρίως εκπρόσωποι της ελληνικής κοινότητας κι ανάμεσά τους η νέα γενιά των ευεργετών Ζωγράφων, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης, ο Διευθυντής του Ζωγράφειου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου και ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος που ξεναγήθηκε για ώρα στον Βυζαντινό Κόσμο από τον ίδιο τον δημιουργό του, τον δικαστικό και εικαστικό Ηλία Κοντοζαμάνη.

«Αυτή η έκθεση μας συγκινεί ιδιαίτερα εμάς τους Πολίτες, γιατί μας συνδέει με το παρελθόν μας, τις ρίζες, την ιστορία μας» είπε ο Πατριάρχης μιλώντας στους παρευρισκόμενους για τον Ηλία Κοντοζαμάνη και το έργο του και αναφέρθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση στην Ορθοδοξία: «Είναι Θέλημα Θεού να επιβιώνει η Μεγάλη του Γένους μας Εκκλησία και επιβιώνει εδώ για περισσότερους από 17 αιώνες. Με ρωτούν καμιά φορά αν σκοπεύω να φύγω από την Κωνσταντινούπολη και τότε θυμώνω πραγματικά και τους λέγω. Θα μείνουμε εδώ μέχρι τη συντέλεια του κόσμου» κατέληξε σκορπώντας ρίγη συγκίνησης σε όλους όσοι βρίσκονταν στο χώρο του Σισμανόγλειου.

Στο ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης μια έκθεση με μεγάλη σημασία.
Στο ελληνικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης μια έκθεση με μεγάλη σημασία.

Εν τω μέσω χειροκροτημάτων ο Διευθυντής του ιστορικού Ζωγράφειου Λυκείου Γιάννης Δερμιτζόγλου αναφέρθηκε στα 125 χρόνια εορτασμού του σχολείου και τους λαμπρούς αποφοίτους του, μεταξύ των οποίων και ο Δημήτρης Αρχοντόνης -ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Η μουσική υπογράμμιση στον ελληνισμό που ανθίστανται έγινε από τρεις μαθητές του σχολείου που έντυσαν τη βραδιά με κανονάκι και ούτι, ενώ ο κύριος Δερμιτζόγλου εξηγούσε πως «λείπουν οι επισκέψεις των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια στην Πόλη κι όσοι έρχονται στάζουν βάλσαμο αλλά και αισιοδοξία στην κοινότητα που έχει μείνει».

Οι βομβιστικές επιθέσεις και η ανησυχία των τελευταίων ετών έχει αναστείλει το κύμα επισκεπτών από την Ελλάδα που τα προηγούμενα χρόνια ήταν πιο έντονο.

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, έστω και δειλά, έστω και δύσκολα υπάρχουν Ελλαδίτες που εγκαθίστανται στην Κωνσταντινούπολη. Αυτούς τους αγκαλιάζει με ιδιαίτερη ζέση η ελληνική κοινότητα.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων Πατριαρχίας της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και έτσι αυτό το μοναδικό εικαστικό ταξίδι αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μάλιστα ο Διευθυντής του Ζωγράφειου ετοίμασε μια μικρή έκπληξη στον Πατριάρχη. Μια μεγάλη τούρτα που ανέγραφε στα ελληνικά τα λατινικά και τα αραβικά τα 25 χρόνια της Οικουμενικής Πατριαρχίας του.

Από τα κομμάτια της τούρτας γεύτηκαν όλοι κι ο κ.κ. Βαρθολομαίος απηύθυνε κυρίως στον δημιουργό Ηλία Κοντοζομάνη «ένα καρδιόβγαλτο ευχαριστώ». Γιατί το έργο του Ηλία Κοντοζομάνη παρουσιάζει μια Αυτοκρατορία χιλιόχρονη και λαμπερή, την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Γιατί σε καιρούς δύσκολους μας παρασύρει σ ένα ταξίδι συναρπαστικό, μαγικό, ένα ταξίδι μνήμης σε όσα δεν ξέχασαν ούτε ο χρόνος, ούτε η καρδιά…

"Να έρχεστε!!!" Η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης σε μια συγκινητική βραδιά στο Σισμανόγλειο.
«Να έρχεστε!!!» Η ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης σε μια συγκινητική βραδιά στο Σισμανόγλειο.
Προηγούμενο άρθρο57 ΦΚΘ | «ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΣΤΑ «ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΑ ΑΜΑΞΙΔΙΑ» ΤΟΥ ATTILA TILL
Επόμενο άρθροΤΑ «6 ΚΛΙΚ» ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.