Μια εκπομπή για το ΚΘΒΕ που δεν πρέπει να χάσετε

0
2207

Μια εκπομπή με θέμα τη λειτουργία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) και τη δραστηριότητά του ως καλλιτεχνικού οργανισμού στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ανέβηκε πρόσφατα στο αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Στην εκπομπή διακρίνονται οι τότε μαθητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ Καριοφυλιά Καραμπέτη, Νικος Σεργιανόπουλος, Χρήστος Αρνομάλλης κ.ά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση του τότε διευθυντή της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, Νικηφόρου Παπανδρέου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ 

Στο ντοκιμαντέρ που χρονολογείται το 1979, μετά από σύντομη αναδρομή στο ιστορικό της ίδρυσης του οργανισμού με αναφορά στην πρώτη οργανωτική επιτροπή, τους διευθυντές και τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν με το ΚΘΒΕ αλλά και τη σημαίνουσα συμβολή του σκηνοθέτη Σωκράτη Καραντινού στη λειτουργία της δεύτερης κρατικής σκηνής, η εκπομπή παρουσιάζει την τρέχουσα δραστηριότητα του θεάτρου. Ο εισηγητής δραματολογίου Νίκος Μπακόλας αναλύει τις δράσεις του θεάτρου, μιλάει για την υποδοχή του από το κοινό της πόλης καθώς και το ρόλο που παίζει το ΚΘΒΕ στην ευρύτερη περιοχή της βορείου Ελλάδος. Οι σκηνοθέτες Γιώργος Σεβαστίκογλου, Μιχάλης Μπούχλης, Νίκος Περέλης και η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παντελάκη μεταφέρουν την εμπειρία της συνεργασίας τους με το ΚΘΒΕ. Ο διευθυντής της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ, θεατρολόγος Νικηφόρος Παπανδρέου, περιγράφει το ιστορικό της σχολής, εξηγεί τους στόχους της, τη σημασία της θεωρητικής κατάρτισης των σπουδαστών και την πρόθεσή του μέσα από τον τρόπο λειτουργίας της να δημιουργηθεί νέο θεατρικό ήθος. Εμβόλιμα προβάλλονται αποσπάσματα από μάθημα στη Δραματική Σχολή, παραγωγές και πρόβες του ΚΘΒΕ, σκηνές από την καθημερινότητα του θεάτρου (στήσιμο σκηνικού, ράψιμο κοστουμιών κ.α.), φωτογραφίες και πλάνα που περιγράφουν την ιστορία του οργανισμού, καθώς και εικόνες από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, τον κινηματογράφο Ναυαρίνον, αλλά και το κτίριο στην οδό Βελισαρίου 48 στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης όπου λειτουργούσε η Δραματική Σχολή. Επίσης, ακούγεται ηχητικό ντοκουμέντο με τη φωνή του Σωκράτη Καραντινού.

Συντελεστές
Σκηνοθεσία ΦΩΤΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ της Ε.Ε.Σ. Διεύθυνση φωτογραφίας ΣΥΡΑΚΟΣ ΔΑΝΑΛΗΣ Ηχοληψία – μοντάζ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Μοντάζ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΡΙΑΡΑΚΗΣ Βοηθός οπερατέρ Φ. ΜΗΤΣΙΑΚΗΣ Μπούμαν ΣΠ. ΔΡΟΣΟΣ Ηλεκτρολόγος Γ. ΧΟΥΓΙΑΣ Τρυκέζα ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΤΑΣ Επιμέλεια παραγωγής ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ Ρεπορτάζ & διεύθυνση παραγωγής ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Ηχητικά ντοκουμέντα από το αρχείο του ΚΘΒΕ Παραγωγή ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΣ

Προηγούμενο άρθροΟι εφοριακοί έπαθαν “Black Out”
Επόμενο άρθροΗ θεατρική ατζέντα του Freethinker (10-15/4)
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.