ΚΘΒΕ: τσακωμοί, κατηγορίες και οι σκηνές κλειστές…

0
972
photo credits: Giannis Kessopoulos

Τρίμηνη παράταση για την εξεύρεση λύσης, η τελευταία πρόταση του ΚΘΒΕ που περιμένει την απάντηση των ηθοποιών

Μεγαλώνει αντί να γεφυρώνεται το χάσμα μεταξύ των ηθοποιών του ΚΘΒΕ από τη μια, της Διοίκησης και της Διεύθυνσης από την άλλη. Υψηλοί τόνοι, κατηγορίες εκατέρωθεν για «τρίμηνο εμπαιγμό», «πολιτική καθοδήγηση», «συκοφάντηση» και «παραπληροφόρηση του κοινού, αλλά και για «μικροπολιτικές σκοπιμότητες», «προσβολή του θεατρόφιλου κοινού», εν αναμονή της συνέντευξης Τύπου του Γ. Αναστασάκη και του Α. Στυλιανού, την προσεχή Δευτέρα 7/1/2019. Ως τότε, οι επτά σκηνές του ΚΘΒΕ θα παραμείνουν κλειστές… Σκηνικά που επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα στο Κρατικό Θέατρο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ηθοποιοί προς Διοίκηση ΚΘΒΕ: «Απόλυτη καθοδήγηση από τους προϊσταμένους…»

Ανεβάζουν τους τόνους και πολιτικοποιούν πλήρως τις απεργίες οι ηθοποιοί  του ΚΘΒΕ, στρεφόμενοι με ανακοίνωσή τους (που εκδόθηκε στις 2/1/2019) κατά της καλλιτεχνικής διεύθυνσης και της διοίκησης της Κρατικής Σκηνής της Θεσσαλονίκης, αλλά και των Υπουργών Εργασίας και Πολιτισμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ίδιο έπραξαν και σήμερα στην συνέντευξη Τύπου που έδωσαν (Γιώργος Τσαγκαράκης ως εκπρόσωπος του ΣΕΗ, Νεφέλη Ανθοπούλου και Βασίλης Σεϊμένης, από την αντιπροσωπευτική επιτροπή του ΣΕΗ στο ΚΘΒΕ), παρουσία ευρωβουλευτών και βουλευτών του ΚΚΕ και εκπροσώπων της Λαϊκής Ενότητας, με μηνύματα συμπαράστασης του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικών σωματείων άλλων κλάδων. «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή οι σκηνές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος είναι κλειστές εξαιτίας της ασυνεπούς και ανακόλουθης πρακτικής της Διεύθυνση-Διοίκησης και των προϊσταμένων τους απέναντι στα δίκαια αιτήματα των ηθοποιών» υποστηρίζουν.

Κατηγορούν δε ανοιχτά πλέον τον καλλιτεχνικό διευθυντή για… κωλοτούμπα, με ανακοίνωσή τους. «Η διατήρηση της εργασιακής ειρήνης είναι συνάρτηση διαλόγου, αμοιβαίων υποχωρήσεων και κυρίως ειλικρινών προθέσεων και ξεκάθαρων θέσεων. Ο συνάδελφός μας και Καλλιτεχνικός Διευθυντής μας, κ. Γιάννης Αναστασάκης ενώ αρχικά δήλωνε πως θα υπογράψει τη ΣΣΕ μας, όταν ανανέωσε τη θητεία του άλλαξε πλήρως τη στάση του απέναντί μας» τονίζουν.

Χρησιμοποιώντας βαριές κουβέντες, κάνουν ευθέως λόγο για «τρίμηνο εμπαιγμό», «συκοφάντηση» και «παραπληροφόρηση του κοινού».

«Έχοντας πλέον εξαντλήσει το τρικ της κωλυσιεργίας (τρίμηνος εμπαιγμός) τώρα καταφεύγει στη συκοφάντησή μας και στην παραπληροφόρηση του κοινού! Όλα όσα αναφέρει περί 17% αύξησης μισθού είναι παντελώς παραπλανητικά, καθώς η πρόταση των Ηθοποιών μέσω του Σ.Ε.Η. (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) ήταν ήδη από τις 17 Οκτώβρη 2018 για αύξηση 7% χωρίς την προσθήκη μνημονιακών όρων» αναφέρουν στην ανακοίνωση.

Κατηγορούν, επίσης, τους κ. Αναστασάκη και Στυλιανού ότι «καθοδηγούνται» απόλυτα από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους.

«Οι άκαρπες συναντήσεις (ακόμα και στο Υπουργείο Εργασίας), οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η εκατόμβη παλινωδιών καταδεικνύουν και εμπράκτως την έλλειψη ουσιαστικής πρόθεσης συμφωνίας από καλλιτεχνική διεύθυνση και διοίκηση του ΚΘΒΕ. Μετά από τόσο καιρό “διαπραγματεύσεων”, δεν γίνεται λόγος για απλή κάλυψη από τους προϊσταμένους τους αλλά για απόλυτη καθοδήγηση!» λένε χαρακτηριστικά.

Στρέφονται ευθέως κατά της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «πολιτική απόφαση» κατάργησης της ΣΣΕ (σε ανακοίνωσή τους κατά την έναρξη των απεργιών αναρωτιόταν «ποιόν εξυπηρετεί η υποβάθμιση του Κρατικού»). «Είναι εμφανές πως πρόκειται για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να μας εντάξει πλήρως στο ενιαίο μισθολόγιο, απαιτώντας τη συναίνεσή μας και παραβλέποντας πως είμαστε εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (5-μηνες ή 8-μηνες)» υποστηρίζουν και καλούν τους Υπουργούς Εργασίας και Πολιτισμού να πάρουν άμεσα μια απόφαση που να δίνει λύση στο θέμα («Είναι απαράδεκτο να δηλώνουν 3 μήνες τώρα πως είναι παράνομο να υπογράψουν τη σύμβαση που είχαμε εδώ και τόσα χρόνια και να απαιτούν την είσοδο των μνημονίων σε αυτήν, την ώρα μάλιστα που διαφημίζουν το τέλος τους» έλεγαν στην αρχική τους ανακοίνωση πριν τα Χριστούγεννα).

«Δίχως ηθοποιούς δεν υφίσταται θέατρο. Η εικόνα ενός κλειστού θεάτρου πρώτα απ’ όλα θλίβει τους ηθοποιούς» καταλήγει η ανακοίνωση της Αντιπροσωπευτικής Επιτροπής των Ηθοποιών του ΚΘΒΕ.

ΚΘΒΕ για ηθοποιούς: «Μικροπολιτικές σκοπιμότητες…»

Από την πλευρά τους, η Διοίκηση και η Διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μετέθεσαν την προγραμματισμένη για αύριο Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις στάσεις εργασίας του ΣΕΗ, για τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου,  στις 12:00, στο Βασιλικό Θέατρο.

Σε απάντηση της σημερινής συνέντευξης Τύπου των ηθοποιών, με ανακοίνωσή τους ρίχνουν την ευθύνη για τις επί δεκαήμερο κλειστές σκηνές στο ΣΕΗ και στους ηθοποιούς. Απαντούν δε με επίσης βαριές εκφράσεις περί «μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων» και «προσβολή του πολυπληθούς και πιστού κοινού του Θεάτρου».

Προτείνουν την τρίμηνη παράταση της υφιστάμενης σύμβασης, ώστε να ανοίξει ξανά το Θέατρο και να αναζητηθεί νομική λύση στο ζήτημα, πρόταση η οποία, όπως λένε, προέκυψε από την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε – με πρωτοβουλία της Διοίκησης του ΚΘΒΕ – στο Υπουργείο Εργασίας στις 27/12/2018, παρουσία του Γ.Γ. του Υπουργείου, της ΠΟΘΑ και της Νομικού Συμβούλου του ΥΠΠΟΑ. «Οι σκηνές του ΚΘΒΕ παραμένουν κλειστές εδώ και δέκα ημέρες, γεγονός που αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ΣΕΗ και των ηθοποιών. Η Διοίκηση και η Διεύθυνση του ΚΘΒΕ έχουν πραγματοποιήσει από τον Οκτώβριο επαναλαμβανόμενες συζητήσεις με τους εκπροσώπους του ΣΕΗ και έχουν καταθέσει επανειλημμένα συμβιβαστικές προτάσεις για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης, οι οποίες δυστυχώς έχουν πέσει στο κενό» αναφέρουν στη σημερινή ανακοίνωση.

Θέτουν ως πρόβλημα ένα επιπλέον θέμα, διαρρηγνύοντας τα ιμάτιά τους ότι εάν συναινέσουν στο αίτημα των ηθοποιών θα κατηγορηθούν για απιστία και παράβαση καθήκοντος. «Από την αρχή των διαπραγματεύσεων το μόνο πρόβλημα ήταν η αναγραφή ή όχι στη νέα σύμβαση μιας προσθήκης που θα εξηγεί την παρακράτηση 10% του μισθού των ηθοποιών του ΚΘΒΕ (από το 2010), έως ότου λυθεί η δικαστική εκκρεμότητα που υπάρχει με τις αγωγές των ηθοποιών εναντίον του Θεάτρου από τον Δεκέμβριο του 2017. Νόμοι του 2010, τους οποίους τηρεί το ΚΘΒΕ, προβλέπουν την παρακράτηση. Οι νόμοι αυτοί δεν είναι αποδεκτοί από το ΣΕΗ. Εάν αυτό δεν διευκρινιστεί με κάποιον τρόπο στη νέα συλλογική σύμβαση, τότε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής θα κατηγορηθούν για απιστία και παράβαση καθήκοντος. Αυτό έχει γίνει σαφές από τη Νομική Υπηρεσία του ΚΘΒΕ. Οι νομικοί σύμβουλοι του ΣΕΗ επιμένουν να μη γραφεί τίποτα» υπογραμμίζουν» αναφέρεται.

Απαντώντας στο θέμα του 7% κάνουν λόγο για πραγματικό «17%» και αποσύρουν την αρχική πρότασή τους για οποιαδήποτε αύξηση. «Επιπλέον, το ΚΘΒΕ αποδέχτηκε αύξηση 7% επί των πραγματικών αποδοχών των ηθοποιών, υπό τον όρο ότι θα ξανανοίξουν άμεσα οι σκηνές. Το ΣΕΗ αντιπρότεινε «αύξηση 7% χωρίς προσθήκη μνημονιακών όρων». Δηλαδή πραγματική αύξηση 17%. Εννοείται πως μετά την οικονομική ζημία του ΚΘΒΕ άνω των 100.000 ευρώ – με τις ακυρώσεις ήδη 40 παραστάσεων μέσα στις γιορτές- η πρόταση για οποιαδήποτε αύξηση δεν ισχύει» λένε.

Τέλος, τονίζεται ότι «Το ΚΘΒΕ αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αξιοπρέπεια την παράλογα αδιάλλακτη στάση και τις κακόβουλες και ψευδείς κατηγορίες περί κωλυσιεργίας αλλά και «κυβερνητικής καθοδήγησης», οι οποίες δείχνουν ότι οι λόγοι των κινητοποιήσεων δεν αφορούν στα δικαιώματα των ηθοποιών, τα οποία έχουν διαφυλαχθεί πλήρως τα τελευταία χρόνια, αλλά σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες που δεν αγγίζουν το Θέατρο».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ | Χρήστος Θηβαίος και String Demons: «Βόλτα στα Εξάρχεια»!
Επόμενο άρθροΌλα τα ονόματα του νέου δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.