Living Labs Η Θεσσαλονίκη γίνεται ένα ζωντανό Εργαστήριο

0
2005
Για πρώτη φορά ο θεσμός στη Θεσσαλονίκη

Εφαρμογές και προϊόντα για την υγεία και την ευζωϊα ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων, βιολογική μοντελοποίηση και αξιολόγηση των επιπτώσεων της ρύπανσης στη Δημόσια Υγεία, εκπαίδευση και επιχειρηματικότητα στα ΑΕΙ, καινοτόμες γεωργικές πρακτικές στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης βιωσιμότητας και της αστικής ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ανάπτυξη καινούργιων υπηρεσιών, πρωτοπόροι της κοινωνικής καινοτομίας όπως Pieter Ballon επικεφαλής της ομάδας Studies on Media Innovation and Technologies στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής του τμήματος life and H2020 Energy Enviroment Rsources Patrik Kolar , ο «γκουρού» της επιχειρηματικότητας Sami Mahroum, διευθυντής του INSEAD’s Innovation and Policy Initiative και του Dubai Future Foundation και πολλοί άλλοι μιλούν για τον κόσμο που αλλάζει γύρω μας
Αυτά και ακόμη περισσότερα θα συμβούν στο τριήμερο «Living Labs» μιας διοργάνωσης που για πρώτη φορά συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη από τις 3-5 Σεπτεμβρίου.
Το Open Living Lab Days (OLLD) αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια στην Ευρώπη και κάθε χρόνο συγκεντρώνει διεθνώς καταξιωμένες προσωπικότητες του πολιτικού, ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού κόσμου, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, τη διαμόρφωση προτάσεων και την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών αναφορικά με τις προκλήσεις του «σήμερα» και του «αύριο» της κοινωνικής καινοτομίας. Στην 3ήμερη συνάντηση φέτος θα συμμετέχουν περισσότερες από 40 κορυφαίες προσωπικότητες-ομιλητές και περισσότεροι από 130 συντονιστές εργαστηρίων από 30 και πλέον

Η εναρκτήρια εκδήλωση θα γίνει με τη συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου στις 12.30 στο ΝΟΗΣΙΣ ενώ οι συναντήσεις με κεντρικό σύνθημα “Co-Creating Innovation: scaling-up from local to global”, ξεκινά την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου ί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab (Thess-AHall)
Η όλη πρωτοβουλία ανήκει στο Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab (Thess-A Hall) του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ και την υποστήριξη της Ερευνητικής Μονάδας Urenior Research Unit του ΑΠΘ, του Ερευνητικού Κέντρου Heracles , του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του ΑΠΘ και του Ιδρύματος Γνώσης (OKFNGreece)

Τα (LivingLabs) ζωντανά εργαστήρια ή δυναμικά εργαστήρια ζωής είναι στην ουσία μια ερευνητική ιδέα που υλοποιείται στην πράξη. Ένα ζωντανό εργαστήριο είναι ένα οικοσύστημα ανοικτής καινοτομίας με επίκεντρο τον “χρήστη”. Συχνά λειτουργεί σε συγκεκριμένο περιβάλλον/χώρο (π.χ. πόλη, οικισμός, περιφέρεια, πανεπιστήμιο), ενσωματώνοντας ταυτόχρονες διαδικασίες έρευνας και καινοτομίας με ιδιωτικές πρωτοβουλίες και συνεργασίες.

Στο επίκεντρο η κλιματική αλλαγή

Η ιδέα βασίζεται στην προσέγγιση της έννοιας της συστηματικής “συν-δημιουργίας” με τους “χρήστες”, εν προκειμένω τους ενδιαφερόμενους να ξιοποιήσουν την ιδέα/προϊόν που αναπτύσσεται.
Η συνδημιουργία αυτή ,ενσωματώνει τις διαδικασίες έρευνας και καινοτομίας, αλλά και της εξερεύνησης, του πειραματισμού και της αξιολόγησης καινοτόμων ιδεών, σεναρίων, εννοιών κτλ. Μπορεί επίσης να εμπλέξει και κοινότητες χρηστών, όχι μόνο ως μελέτες περίπτωσης προς παρατήρηση, αλλά και ως πηγή δημιουργίας και έμπνευσης.

Στο πλαίσιο του Living Labs ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης και οι συνεργάτες του θα διοργανώσουν συνάντηση με θέμα ‘την υγεία στις πόλεις και την κλιμάκωση των σχετικών δράσεων από το τοπικό στο παγκόσμιο επίπεδο’ (3/9) ενώ θα παρουσιαστούν δύο καμπάνιες που αφορούν στην κλιματική αλλαγή και τη Δημόσια Υγεία «Icarus» και «Blue Health».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.