Η “ΝΟΝΑ ΧΕΛΩΝΑ” ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

0
2118

nona helona loti bΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

Πες ένα βιβλίο: “Η νόνα χελώνα και η αρχαία κρυψώνα”, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου,εικόνες;Γίωργος Σγουρός, εκδ.Πατάκη

Γιατί! Γιατί είναι συγκινητικά όμορφη ιστορία. Θυμίζει παλιές καλές ιστορίες. Με υπέροχους διαλόγους και γρήγορη πλοκή που αναγκάζουν τον αναγνώστη να την προχωρήσει για να απολαύσει μέχρι τέλους την πλοκή, τη δράση που γεννούν οι δέκα μικρές χελώνες,η γιαγιά χελώνα και από κοντά η κουκουβάγια με μια μεγάλη παρέα πτηνών και ζώων που ανακαλύπτουν αρχαία νομίσματα και σκέφτονται αυτό που ο καθένας πρέπει να έχει κατά νου, την παράδοσή τους και την παρουσίασή τους στο Μουσείο.

Μια τρυφερή, απολαυστική, με χιούμορ ιστορία που έχει ως κεντρικό σκοπό να τονίσει τον ιστορικό πλούτο του τόπου μας και την αξία τους στον Πολιτισμό μας.

Ο λόγος ρέει αβίαστα και οι λέξεις πλούσιες σε εικόνες και συναισθήματα.

Θέμα: Η ιστορία της νόνας Χελώνας είναι μια παράξενη, αστεία περιπέτεια που θα γνωρίσει στα παιδιά τη μορφή και την ιστορία πολλών αρχαίων νομισμάτων

Οπισθόφυλλο: Ένα πολύτιµο αρχαίο «στολίδι» βλέπουν στη φωλιά του ασβού η νόνα Χελώνα και τα δέκα της εγγόνια! Και µαθαίνουν πως υπάρχουν πολλά παρόµοια σε µια αρχαία κρυψώνα. Πώς καταφέρνουν κι αποκτούν µερικά; Τι θα γίνουν τα υπόλοιπα; Τι προτείνει η νόνα Χελώνα και τι συµβουλεύει η σοφή κουκουβάγια; Τι ρόλο θα παίξουν ο φοβητσιάρης λαγός, ο φλύαρος παπαγάλος και η ύποπτη καρακάξα στην απίστευτη περιπέτεια που θα ζήσουν; Και, τελικά, ποιος θα τους βοηθήσει να βρουν την καλύτερη λύση γι’ αυτά τα αρχαία ευρήµατα;
Αν σας αρέσουν οι παράξενες ιστορίες, οι ανατροπές και το γέλιο, ελάτε να µάθουµε µαζί τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα µυστήρια!

Ποιος το έγραψε: Η βραβευμένη και καταξιωμένη Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου για πολλοστή φορά παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό της μια ξεχωριστή ιστορία τονίζοντας τις αξίες του Πολιτισμού μας, την Ιστορία μας και τον τρόπο που πρέπει οι πολίτες να ενεργούν όταν βρεθούν μπροστά σε ιστορικά ευρήματα.

Με ευαισθησία και χιούμορ η συγγραφέας που ξέρει να πλάθει ιστορίες προκαλεί και παρασέρνει τον αναγνώστη της εντάσσοντάς τον μέσα σε κάθε σκηνή που έχει πλάσει με μαστοριά και ζηλευτή τεχνική.

Οι φωνές των ηρώων της ζωντανές κάνουν τον κάθε μυημένο αναγνώστη να τις ακούει και να τις βλέπει ή ακόμα και να νοιώθει που υπάρχει και δρα μαζί με τους  ήρωες.

Μια καταπληκτική ιστορία από μια «Μεγάλη Κυρία της Λογοτεχνίας», που ξέρει να αφυπνίζει και να προκαλεί, σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες, την απόλαυση της ανάγνωσης. Παράλληλα στοχεύει να τονίσει αξίες και να καταθέσει μηνύματα αβίαστα δίχως διδακτισμούς και περιττές σκηνές με μεγάλη επιτυχία.

Εικόνες: Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση είναι από τον Γιώργο Σγουρό που ξέρει να ντύνει, με το ταλέντο και την εμπειρία που έχει, διαχρονικές, υπέροχες ιστορίες.

Ωραία παράγραφος:  …Πέταξε βιαστικά η κουκουβάγια, άργησε όμως να γυρίσει. Κι όταν έγινε πια μεσημέρι, την είδαν επιτέλους να έρχεται, μα δε φαινόταν διόλου ευχαριστημένη.

«Τι σου είπε η παραμυθού, σοφή μας φίλη;» βιάστηκαν να ρωτήσουν πρώτοι ο Γοργίας κι η Γοργώ.

Το σοφό πουλί αναστέναξε.

«Αχ… Τα νέα δεν είναι καλά! Η Πηνελόπη άκουσε με προσοχή όσα της είπα απ’ το κλαρί που στάθηκα: για την παλιά φωλιά του τυφλοπόντικα, για την αρχαία κρυψώνα, για τα πολλά νομίσματα… Της είπα που είναι και πως μπορούν να πάνε στο χωράφι… Αρκεί να έπειθε τον θείο της πως είναι κρίμα να μείνει τέτοιος θησαυρός θαμμένος μες στη γη…»

«Λοιπόν;»…

Απευθύνεται: Σε μικρούς και μεγάλους αναγνώστες που αγαπούν να διαβάζουν λογοτεχνικές, όμορφες ιστορίες.

Το προτείνεις; Το προτείνω στο σπίτι, στο σχολείο, στη βιβλιοθήκη, στο λεωφορείο.

Μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία πολλών συζητήσεων που αφορούν την Ιστορία μας που ήρθε ή έρχεται στο φως μέσα από τις ανασκαφές και τις αποκαλύψεις ευρημάτων που συμβαίνουν τυχαία ή ύστερα από χρόνια έρευνα.

Το βιβλίο της αγαπημένης Λότης Πέτροβιτς, μπορεί  να διαβαστεί πριν την επίσκεψη στο Νομισματοκοπείο ή στο Μουσείο με αρχαιολογικούς θησαυρούς, έτσι μόνο ο μικρός αναγνώστης- πολίτης μπορεί να κατανοήσει, να αγαπήσει και να σεβαστεί την Ιστορία.

 

Ο εικονογράφος

Ο Γιώργος Σγουρός γεννήθηκε στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1973.

Από το 1999 μέχρι σήμερα έχει εικονογραφήσει σχεδόν 100 βιβλία για παιδιά και νέους έχοντας συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους και διαφημιστικές εταιρίες στην Ελλάδα. Το έργο του περιλαμβάνει εικονογραφημένα παραμύθια, εκπαιδευτικά βιβλία μεταξύ άλλων και σχολικά βιβλία για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Το 2007 εικονογράφησε το βιβλίο με τίτλο «The Toddler Bible» (βίβλος για παιδιά). Εκδόθηκε από την Anno Domini Publishing  στη Μεγάλη Βρετανία και αγαπήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου. Ήδη έχει μεταφραστεί σε Αγγλία, Αμερική, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία,Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και  Φινλανδία.

Ακολούθησε η εικονογράφηση της σειράς Turn and Learn stories of Jesus του ίδιου εκδοτικού οίκου..

Το 2011 εικονογράφησε την «Μαγική Φλογέρα» Σε μια μοναδική υπερατλαντική συνεργασία, Αθήνας και Μόντρεαλ.

Για την δημιουργία των εικόνων του χρησιμοποιεί αρκετά διαφορετικά υλικά . Μελάνια, ακρυλικά, παστέλ, κολάζ με φωτογραφίες ή ακόμα και …στάχτη ή βαμβάκι είναι μερικά από τα μέσα που έχει εφαρμόσει.

Συμμετείχε σε εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικές δράσεις για παιδιά.

Μαζί με τα παιδιά εικονογράφησε το «παραμύθι της Γέφυρας» συντονίζοντας το παιδικό εργαστήριο στα πλαίσια της «Πολιτείας για παιδιά 2006» του Δήμου Ρίου.

Μερικές από τις αγαπημένες του εικόνες βρίσκονται στην προσωπική του ιστοσελίδα: www.yosgo.com

Παράλληλα δημιουργεί εικονογραφημένα παραμύθια σε αυτοκόλλητα διακόσμησης παιδικού δωματίου για την stickadream  (www.stickadream.com)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.