Mια τόσο εκκωφαντική η σιωπή…

0
611

baltakosΓράφει ο Θέμης Παρλαβάντζας / [email protected]

Παρακολουθούμε εδώ και κάποιες μέρες το κακοπαιγμένο θέατρο των αθώων φασιστικών μειρακίων της χρυσής αυγής. Αποσκοπώντας εργωδώς στο στραγγάλισμα της δημοκρατίας, εκτοξεύουν βέλη για ‘’αντιδημοκρατικές’’ πρακτικές, για παραβιάσεις του συντάγματος και παρεμβάσεις «φευ» στη δικαιοσύνη.

Όλη η Ελλάδα παρακολούθησε τα δυο αδελφά  ιδεολογικά τέκνα του σάπιου πολιτικού συστήματος – Κασιδιάρη, Μπαλτάκο – να συνδιαλέγονται φιλικά στην κασιδιάρεια ρουφιανοκάμερα, όπως άλλωστε αρμόζει σε τέτοιες φιλίες.(Δίκαια και οργή του υιού Μπαλτάκου· πώς προδίδεις Κασιδιάρη μια τέτοια φιλία με τον πατέρα μου);

Σε πρώτο πλάνο λοιπόν ο αντικομουνιστής Μπαλτάκος – πόσο γελοίο να λογίζεσαι αντικομουνιστής, όταν ο κομουνιστής που μισείς δεν είναι πλέον παρά μια γραφική φιγούρα βγαλμένη απ’ το χθες; Στο φόντο του πλάνου, ένα φτηνιάρικο κολάζ της πίστης. Εικόνες ασημωμένες ή δήθεν ξυλοζωγραφισμένες, τσουβαληδόν, η μια πάνω στην άλλη, ένας Χριστός, και κάμποσες Παναγίες.

Αφορμής λοιπόν δοθείσης από το περίφημο κασιδιάρικο μονοπλάνο με πρωταγωνιστή τον αδαή, εθναμύντορα και ευλαβή Μπαλτάκο, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το θέμα της εκκωφαντικής σιωπής ενός θεσμού που φέρει το βάρος της ηθικής συγκρότησης της κοινωνίας, κανοναρχώντας με μια σειρά από ηθικές ορμήνιες.

Ο λόγος για την Εκκλησία.

Ο ανύποπτος νους εύκολα θα μπορούσε να διατυπώσει την απορία. Μα τι σχέση έχει η Εκκλησία με όλα αυτά; Καμία, είναι η απάντηση, αν λειτουργούσαν στεγανά μεταξύ κράτους και εκκλησίας. Ο εναγκαλισμός τους όμως, είναι κάτι περισσότερο από εμφανής και ο δεσμός τους ακατάλυτος.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς πώς γίνεται και ποτέ δεν θίγεται η επίσημη Εκκλησία από τη δράση τόσων και τόσων υπανθρωπαρίων που καραμπινάτα τη χρησιμοποιούν για να πετύχουν σκοπούς τόσο αντίθετους με τη χριστιανική θρησκεία! Πώς γίνεται και σιωπά, όταν  διάφοροι Παπαγεωργόπουλοι, Ψωμιάδηδες, Μπαλτάκοι, γιατί όχι και Τσοχατζόπουλοι, καταδικασμένοι οι περισσότεροι και με το νόμο, της πουλούν εκδούλευση για τους σκοπούς τους χωρίς να καταγγελθούν ποτέ με κάποια ανακοίνωση έκφρασης αποτροπιασμού, ή έστω κάποια στοιχειώδη αυτοκριτική για στενή μαζί τους σχέση;

Πόσα χρόνια στις πρώτες σειρές της Χριστεπώνυμου πλήθους δεν έκαναν μεγαλόσχημους σταυρούς μέχρι τα γόνατα, δεν λάμβαναν πρώτοι την ευλογία της δεξιάς του Κυρίου, δεν αγωνιούσαν για τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη, δεν πρωτοστατούσαν σε θεάρεστα έργα, δεν κόπτονταν για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, δεν «εργάζονταν» και για το «καλό» της Ορθοδοξίας; Κανείς από τους εκκλησιαστικούς ταγούς δεν πέφτει απ’ τα σύννεφα με την εγκληματική τους δράση; Κανείς να οργιστεί με τους μπαλτάκους που ακυρώνουν τη σημασία της; Κανείς να θιχτεί από τους χρυσοκάνθαρους που με τις πρακτικές τους προσβάλουν την ορθόδοξη πίστη; Κανένας αφορισμός εδώ και χρόνια όλων αυτών των αποδεδειγμένα κακοποιών που μολύνουν το σώμα της Εκκλησίας και ευρύτερα της ορθοδοξίας;

Κανείς, όπως αποδεικνύεται.

Ποιος Μητροπολίτης, άλλωστε, θα ορθώσει ανάστημα; Η ισχυρή πλειοψηφία τους είναι θιασώτες της ακροδεξιάς. Το χουντικό πατρίς θρησκεία οικογένεια είναι το μότο τους κι ας μην το φωνάζουν ανοιχτά. Αυτό το σάπιο πολιτικό σύστημα, συντηρητικό μέχρι αηδίας, ή δήθεν προοδευτικό αλα ΠΑΣΟΚ, είχε πάντοτε την ανοχή ή και τις ευλογίες της Εκκλησίας. Μιας υπαλληλοποιημένης Εκκλησίας με όλα τα προνόμια που της εξασφαλίζει το κράτος πατερούλης. Μισθοί, άδειες, τριετίες, επιδόματα, ωρίμανση δικαιωμάτων, εφάπαξ, συντάξεις, περίθαλψη, αφορολόγητα τυχερά, όλα κάτω απ’ την ομπρέλα του πατερούλη κράτους.

Κανείς δεν διατείνεται την άμεση σχέση φασιστών και εκκλησίας (αν και υπάρχει σε κάποιες περιπτώσεις, λέγε με Καλαβρύτων Αιγιαλείας). Ωστόσο η ανοχή ή και συμπόρευση με εγκληματικά στοιχεία δεν θέτει θέμα για το ρόλο και το μέλλον της; Ποιος κοινός νους δεν βλέπει πως η εσωστρέφεια της Εκκλησίας, η φανατική προσήλωση σε μια εκκλησιαστική τυπολατρία, η μεθοδευμένη σιωπή σε εγκληματικές δράσεις προσώπων που ‘’κοινωνούν’’ της Εκκλησίας, αλλά και οι δεσμοί της με το κράτος, την απονευρώνουν και την υποσκάπτουν; Περισσότερο από ποτέ η ίδια η Εκκλησία θα έπρεπε να επιδιώξει τη χειραφέτησή της από τις αγκάλες του κράτους και των κοσμικών εκμεταλλευτών της που τη χρησιμοποιούν ως εφαλτήριο των επιδιώξεών τους. Πώς όμως ορθώνεις ανάστημα στο αφεντικό που σε πληρώνει;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.