“ΜΑΓΚΑΣ”: Ο ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ ΠΑΛΙ ΠΑΡΩΝ…

0
1666

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας – εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

“Μάγκας”, Πηνελόπη Σ. Δέλτα, Εικονογράφηση: Αγγελική Πιλάτη, εκδόσεις Ψυχογιός, 2017

Προλογικό σημείωμα της Καθηγήτριας Παιδικής Λογοτεχνίας του ΑΠΘ Μένης Κανατσούλη

«…Τι σημαίνει πρόοδος για τη Δέλτα; Πρόοδος είναι να φτιάχνει βιβλία για παιδιά με χαρακτήρες αληθοφανείς, ζωντανούς, σε υποθέσεις με πλοκή ενδιαφέρουσα και που προκαλεί συγκίνηση και ποικίλα συναισθήματα. Πρόοδος είναι να θέτει ένα αξιακό σύστημα το οποίο μεταλαμπαδεύει στα παιδιά αντιμετωπίζοντάς τα με σοβαρότητα σαν να είναι ενήλικοι: την αγάπη για την πατρίδα, την φιλοπονία, την έννοια του καθήκοντος και της ευθύνης, τον αυτοσεβασμό. Πρόοδος είναι να ξεπερνά ακόμη και τους περιορισμούς και τα εμπόδια της εποχής της για το γυναικείο φύλο και να πλάθει γυναικείους χαρακτήρες με άποψη, προσωπικότητα και δυναμισμό…» – Από το Προλογικό σημείωμα: Π.Σ. Δέλτα, Αλληλογραφία, επιμέλεια Ξ. Λευκοπαρίδη, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, 1997

«…Ο Μάγκας εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1935, γράφει στο δικό της προλογικό σημείωμα του βιβλίου η Καθηγήτρια Μένη Κανατσούλη και συνεχίζει «… Το βιβλίο της Πηνελόπη Σ. Δέλτα, με μια αφήγηση που συνεπαίρνει τον αναγνώστη μεταφέρει ιστορικά γεγονότα και κοινωνικά σχόλια. Διακρίνεται η βασική φιλοσοφία της Δέλτα για μια ηθική που δεν επιτρέπει το ψέμα, εκτός αν πρόκειται για την πατρίδα. Η φιλοπατρία της Δέλτα και σε αυτό το βιβλίο της υπερισχύει και αποτελεί την κυρίαρχη ιδεολογία. Έτσι και ο Μάγκας, που ξεκινά ως έξυπνο και καλομαθημένο σκυλί αλλά που κάνει ζημιές, σιγά σιγά εξελίσσεται και ωριμάζει…», Μένη Κανατσούλη.

Διαβάζοντας το ξανά σήμερα…

Ο δυνατός λόγος, οι αληθινοί ήρωες που πλάθει η συγγραφέας, τοποθετώντας τους σε έναν τόπο, την Αλεξάνδρεια μιας άλλης εποχής, τότε που η Ελλάδα δοκιμαζότανε και πάλευε για την απελευθέρωσή της, μιλά στην ψυχή, γεννά συναισθήματα για ζώα και ανθρώπους, ενώ φέρνει στο προσκήνιο το ιστορικό πλαίσιο της εποχής, αλλά και στέλνει τον αναγνώστη ακόμα πιο πίσω στα γεγονότα του 1822.

Μια Πηνελόπη Δέλτα που είναι πάντα επίκαιρη.

Μια Πηνελόπη Δέλτα διαχρονική

Μια Πηνελόπη Δέλτα που τις οφείλουμε πολλά δημιουργοί, αλλά και αναγνώστες.

Ένα βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει την αρχή για συστηματική ενασχόληση με λογοτεχνικά βιβλία στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι.

Προτείνετε να διαβαστεί και να ξανά διαβαστεί από όλες τις ηλικίες.

Η προσεγμένη έκδοση είναι από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Στην ίδια σειρά κυκλοφόρησαν και τα «Μυστικά του Βάλτου».

Προηγούμενο άρθροΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΣΟΥΝΕΤ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
Επόμενο άρθροΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟ CASSINI ΣΤΟ ΝΟΗΣΙΣ ΣΤΙΣ 9/9
Γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και για ενήλικες. Σήμερα μετρά 34 τίτλους. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό ιστολόγιό της (blog): ardjanidou.psichogios.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.