Βαριές κουβέντες αντάλλαξαν ΣΕΗ – Διοίκηση ΚΘΒΕ

0
2068

Το ΣΕΗ καταγγέλλει εκφοβισμό από την πλευρά “καθοδηγούμενων” ηθοποιών του ΚΘΒΕ που παρέστησαν στη συνέλευση του οργάνου. Για συκοφαντία και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες κατηγορεί το ΣΕΗ η διοίκηση του ΚΘΒΕ.

Φαίνεται πως η κόντρα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος όχι μόνο δεν έληξε αλλά κορυφώνεται.

Τη Δευτέρα 18 Μαρτίου το ΣΕΗ προέβη στην προγραμματισμένη του συνέλευση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε κατόπιν αναφέρει:

«Απ’ ό,τι φαίνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης για “πρόοδο”, έτσι όπως εκφράστηκε στο συνέδριο της ΓΣΕΕ, την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, σε πολλά Εργατικά Κέντρα, στην ΠΟΘΑ, με όργια νοθείας, την παρουσία εργοδοτών, μπράβων, ακόμα και των ΜΑΤ, είναι ένα σκηνικό σαπίλας που προσπαθεί να πατήσει και μέσα στο Κρατικό. Με μια, μικρή ευτυχώς, ομάδα πρόθυμη να παίξει το ρόλο του διεκπεραιωτή στη βρώμικη δουλειά που ανέλαβε η διοίκηση εκ μέρους της κυβέρνησης. Η διοίκηση του Κρατικού που κατ’ εντολή της κυβέρνησης έστησε ένα πανηγύρι για την κατάργηση της Συλλογικής μας Σύμβασης, χρησιμοποιώντας όλα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, τη συκοφαντία, το φόβο.

Έτσι, μέχρι την πραγματοποίηση της συνέλευσης και ενώ είχε εξασφαλιστεί η προσέλευση των ηθοποιών του Κρατικού Θεάτρου, αρκετών συναδέλφων από το ελεύθερο θέατρο της πόλης και έναν ικανοποιητικό αριθμό συναδέλφων που ταξίδεψαν από την Αθήνα για να παραβρεθούν και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αποφάσεις, εμφανίστηκε μια ομάδα συναδέλφων από το Κρατικό, γνωστοί σε εμάς αλλά και στους συναδέλφους της Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα λίγα άτομα με την απαραίτητη βέβαια, απ’ ό,τι φάνηκε, καθοδήγηση!

Αφού καταμέτρησαν ανοιχτά τις παρουσίες των παρόντων, άρχισαν να προτρέπουν τους υπόλοιπους να μην εγγραφούν στο βιβλίο παρόντων της συνέλευσης, εκφοβίζοντάς τους στην ουσία, συνεχίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το κλίμα εκφοβισμού που έχει στηθεί από την πλευρά της διοίκησης.

Κατέληξαν ανοιχτά σε μία συντονισμένη ενέργεια άμεσης υπονόμευσης της απαρτίας για να μην μπορέσει να παρθεί καμία απόφαση συνεχίζοντας την προειδοποίηση της υπουργού Πολιτισμού ότι θα υπάρξουν και χειρότερα και ολοκληρώνοντας τη γραμμή της κυβέρνησης που προσπαθεί να επιβάλει να μην παίρνονται αποφάσεις από τις μαζικές διαδικασίες των σωματείων. Και την ίδια στιγμή που διαφωνούσαν με την πραγματοποίησή της και δεν είχαν γραφτεί στην απαρτία, οι γνωστοί “δημοκρατικοί” συνάδελφοι έπιασαν στασίδι μέσα στη συνέλευση.

Η πρακτική αυτή είναι το αποκορύφωμα μιας σειράς ενεργειών αυτής της ομάδας, που από τις προηγούμενες συνελεύσεις διάβαζαν τοποθέτηση γραμμένη απευθείας από στελέχη της διοίκησης του Κρατικού, στοχοποιούσαν νέους συναδέλφους για τις αγωνιστικές τους διαθέσεις, έστελναν επιστολές που καλούσαν τους ηθοποιούς στο Κρατικό Θέατρο να είναι αυτονομημένοι, επιχειρησιακοί, μακριά από το ΣΕΗ και από τον κλάδο, λέγοντας πως δεν υπάρχει αντιπροσωπευτικότητα του Σωματείου μας, μια θέση που είχε έρθει από τη διοίκηση του Κρατικού, από την κυβέρνηση και από την πλειοψηφία των μεγάλων εργοδοτών στο ελεύθερο θέατρο. Και όλα αυτά τώρα που τελειώνει η μετενέργεια και ανοίγει ταυτόχρονα και το μέτωπο με το Εθνικό Θέατρο.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση κρατάει ενιαία στάση σε όλα τα επίπεδα του κινήματος προκειμένου να βάλει χέρι σε όποια προσπάθεια γίνεται για να σηκωθεί το ανάστημα των εργαζομένων στην πολιτική που μας θέλει υποταγμένους, έρμαια και παθητικούς θεατές της μοίρας που μας φτιάχνουν. Το σκηνικό έχει πάρει έκταση μάστιγας. Οι ενέργειες αυτές αποδεικνύουν ποιον πραγματικά φοβούνται. Τους εργαζόμενους που προσπαθούν να νικήσουν το φόβο και να μην υποταχθούν. Το συνεπές ταξικό κίνημα που στέκεται απέναντι στις πολιτικές που μας καταδικάζουν και σε όσους τις εφαρμόζουν.

Η ενότητά μας με βάση το δίκιο μας είναι που τους τρομάζει. Να πάρουν απάντηση.

Καλούμε τους συναδέλφους να συνεχίσουν και να εντείνουν τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις τους για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο ΚΘΒΕ.

Καλούμε τους συναδέλφους που φοβήθηκαν να ξεπεράσουν το φόβο τους. Ο αγώνας για τη Σύμβαση που είχαμε θα συνεχιστεί. Προχωράμε άμεσα σε νέα γενική συνέλευση όπου θα εξεταστούν παράλληλα τα θέματα του Κρατικού και του Εθνικού Θεάτρου καθώς λήγει η σύμβαση και εκεί».

Η διοίκηση του ΚΘΒΕ απάντησε με την παρακάτω ανακοίνωση:

“Το ΚΘΒΕ περίμενε και εξακολουθεί να περιμένει υπομονετικά εδώ και δύο μήνες να υπογράψει τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους ηθοποιούς, αποδεχόμενο τη διατύπωση την οποία είχε προτείνει το ίδιο το ΣΕΗ και είχε εγκρίνει η Γενική Συνέλευση των ηθοποιών του ΚΘΒΕ. Η χθεσινή Ανακοίνωση του ΣΕΗ προσβάλλει βάναυσα την αλήθεια, την κοινή λογική αλλά και τα ίδια τα μέλη του. Λυπούμαστε πάρα πολύ που, αντί για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η διοίκηση του ΣΕΗ επιλέγει να ψεύδεται ασύστολα και να συκοφαντεί συστηματικά το ΚΘΒΕ, κάνοντας το άσπρο μαύρο, εξυπηρετώντας μόνον συνδικαλιστικές σκοπιμότητες. Δεν θα τους ακολουθήσουμε στον θλιβερό τους κατήφορο. Συνεχίζουμε δημιουργικά και αφήνουμε τους γραφειοκράτες εργατοπατέρες στην κρίση του καλλιτεχνικού κόσμου, του θεατρικού κοινού και των δημοκρατικών πολιτών. Όση λάσπη κι αν ρίξουν στο μάρμαρο, λευκό θα παραμένει.”

Λέτε να δούμε πάλι το Πάσχα κλειστές σκηνές;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.