ΕΝΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΥΘΡΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ

0
3042

ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΑ Γράφει η Έλενα Αρτζανίδου / συγγραφέας-εκπαιδευτικός / ardjanidou.psichogios.gr

“Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχών”, Δημήτρης Μαμαλούκας, εκδ. Κέδρος

mamaloukas1Πέντε κεφάλαια.

Πεντακόσιες σαράντα εφτά σελίδες ζωντανεύουν εποχές από το 1970 στην ταραχώδη Ιταλία, ενώ βρισκόμαστε στο 2007.

Μπολόνια, Ρώμη, Φλωρεντία πόλεις που κινούνται οι ήρωες.

Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Δολοφονίες, αδίστακτοι εκτελεστές, ο ρόλος της αστυνομίας, μουσικά γκρουπ προγκρέσιβ, , κλασικά αυτοκίνητα, σκοτεινοί χώροι, απίστευτες ανατροπές, προσωπικές σχέσεις, αμφισβήτηση, αλλά κυρίως η σκιά των τρομοκρατικών ομάδων και όλα αυτά μέσα από την αστυνομική πλοκή που στιγμή δεν κουράζει, δεν περισσεύει λέξη, δε βαραίνει ο διάλογος, δεν κουράζει ή κολλά καμιά σκηνή.

Ένα εξαιρετικό, αστυνομικό μυθιστόρημα από τον γνωστό για τη συγγραφική του ικανότητα Δημήτρη Μαμαλούκα.

Ο πρωταγωνιστής του Μαμαλούκα, Νικόλα Μιλάνο, σε πρώτο πρόσωπο με την αφήγησή του, αλλά και τις πράξεις, τα γεγονότα να ρέουν με απίστευτες ανατροπές, φόβους, σκληρές σκηνές, συμπαρασύρει και καταφέρνει να παρουσιάσει την πολιτική κατάσταση του 1970 που προκλήθηκαν από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Ο Μιλάνο, ένας αυτοχρισμένος ντεντέκτιβ δίπλα στον άλλο Γκάμπι Αμπιάτι, δηλώνει την ίδια ιδιότητα με τον Νικόλα, μαζί με πολλές σκοτεινές περιόδους της ζωή του, είναι οι δυο τους μαζί με πολλούς άλλους που μέσα από δυο μεγάλες σε απόσταση χρονικές περιόδους θα δώσουν το πολιτικό στίγμα της Ιταλίας, ενώ ο πρώτος ήρωας, θα καταφέρει να εξιχνιάσει μια απίστευτη εξαφάνιση αυτή του Αλεσάντρου Φοντάνα.

Η πλοκή γρήγορα και εύκολα μεταπηδά από πόλη σε πόλη, από εποχή σε εποχή ενώ πλαισιώνεται από έντονα πολιτικά, πολιτισμικά στοιχεία που προκάλεσαν βαθιές τομές στην Ιταλική κοινωνία. Οι ανατροπές είναι συνεχής. Οι  σκηνές μοναδικές κάνοντας τον αναγνώστη να αισθάνεται πως συμμετέχει μαζί με όσα διαδραματίζονται.

Οι ήρωες του βαθιά αναλυμένοι, σκληροί, ταγμένοι, δίχως έλεος και όμως ποθείς να συνομιλήσεις μαζί τους, να συμπορευτείς, αλλά και άλλοι που θες να αποφύγεις.

Μια εξαιρετική αστυνομική ιστορία που άριστα θα μπορούσε να μεταφερθεί στην κινηματογραφική σκηνή.

Ένα βιβλίο που μέχρι την τελευταία του παράγραφο υπάρχει η ανατροπή.

Το βιβλίο του Μαμαλούκα, δεν είναι απλά ένα αστυνομικό μυθιστόρημα κύημα μόνο φαντασίας, αντίθετα είναι μελετημένο από τον συγγραφέα και παίρνει θέση, φωτίζει ταραγμένα χρόνια με τον ήρωά του τέλος να καταθέτει απόψεις και πολιτικές ευθύνες όλων των πλευρών.

 Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Όταν ο νεαρός φοιτητής Αλεσάντρο Φοντάνα εξαφανίζεται ξαφνικά από την Μπολόνια, η μητέρα του ζητάει τη βοήθεια του Γκαμπριέλε Αμπιάτι, παλιού της γνωστού και ερασιτέχνη ντετέκτιβ. Ο Γκαμπριέλε με τη βοήθεια του φίλου του, Νικόλα Μιλάνο, αναζητούν την τύχη του νεαρού σε μια σκοτεινή κι εχθρική Ιταλία, μέχρι που ένας γνωστός συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας εκδίδει το τελευταίο του μυθιστόρημα. Το βιβλίο θα κινητοποιήσει έναν ολόκληρο μηχανισμό αντιδράσεων αφού φαίνεται να ξεθάβει θανάσιμα μυστικά, καλά κρυμμένα μέχρι τότε, μιας τρομοκρατικής ομάδας που έδρασε στο Μιλάνο τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του ’70, και να σχετίζεται άμεσα με την εξαφάνιση του Αλεσάντρο.

Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών είναι μια καταβύθιση στα μολυβένια χρόνια, με τις πολιτικές ανακατατάξεις, τα κλασικά αυτοκίνητα, τα μικρά μουσικά γκρουπ προγκρέσιβ, την αμφισβήτηση, αλλά κυρίως με τη σκιά των τρομοκρατικών ομάδων…

Η εκδίκηση και το αίμα θα έχουν τον πρώτο λόγο σ’ αυτή τη νέα υπόθεση του Νικόλα Μιλάνο και του Γκαμπριέλε, ηρώων της Χαμένης Βιβλιοθήκης του Δημήτρη Μόστρα.

«Όταν πήγαμε στο Μιλάνο, ήταν μια τρέλα. Μέναμε όπου βρίσκαμε, σε πάρκα, σε σταθμούς, σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, σε κοινόβια, μας φιλοξενούσαν άγνωστοι τύποι που γνωρίζαμε σε πλατείες, σε διαδηλώσεις. Ήταν η εποχή με τις απεργίες, τα συνδικάτα, το ξύλο, τις δολοφονίες, τις βόμβες… Όπως είπε κάποιος, “το πρωί ανάβαμε το ραδιόφωνο, για να μάθουμε ποιον είχαν πυροβολήσει το προηγούμενο βράδυ οι τρομοκρατικές ομάδες”. Τα ταραγμένα χρόνια, Νικόλα. Τα μολυβένια χρόνια».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

mamaloukasΟ Δημήτρης Μαμαλούκας γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα όπου και κατοικεί. Έχει γράψει τα αστυνομικά μυθιστορήματα Ο Μεγάλος Θάνατος του Βοτανικού, Η απαγωγή του εκδότη, Η χαμένη βιβλιοθήκη του Δημητρίου Μόστρα (υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών ΕΚΕΒΙ – ΕΡΤ 2007), Η μοναξιά της ασφάλτου, καθώς και τα μυθιστορήματα Κοπέλα που σε λένε Φίνι (μεταφράστηκε στα τουρκικά) και Κράτα μου το χέρι. Το πρώτο του βιβλίο, Όσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα, μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ενώ διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί σε πολλές ανθολογίες. Έχει γράψει επίσης το τετράτομο έργο παιδικής λογοτεχνίας Κρις Πινόκιο – Νοεμί Αστράκη, Τα Παιδιά του Χρόνου. Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών είναι το πέμπτο του αστυνομικό μυθιστόρημα.

Προηγούμενο άρθροΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΖΗΤΗΜΑ ΦΩΤΟΣ»
Επόμενο άρθρο“ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ” ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ
Γεννήθηκε στη Δυτική Γερμανία. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στο Μαυρονέρι του νομού Κιλκίς και αργότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου τελείωσε το Λύκειο της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας καθώς και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Α.Π.Θ. Σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θεσσαλονίκη. Από το 1996 ασχολείται με τη συγγραφή παιδικών βιβλίων και για ενήλικες. Σήμερα μετρά 34 τίτλους. Αναλυτική εργογραφία της μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό ιστολόγιό της (blog): ardjanidou.psichogios.gr.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.