ΓΛΥΠΤΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

0
5622

6Μοιάζει τόσο υποκριτική η ιστορία με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που πιθανότατα δεν αξίζει να μπει κανείς στη διαδικασία να σχολιάσει στα σοβαρά τη νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης. Οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού Μπαλτά ότι δεν πρέπει να επιδιώξουμε τη δικαστική διεκδίκηση και η παρέμβαση Τασούλα -ο οποίος θα ξεκινούσε αλλά δεν ξεκίνησε- τα έφεραν ξανά στο προσκήνιο. Δήθεν στο προσκήνιο.

Βασικά είναι ένα θέμα δύσκολο, ο στόχος μοιάζει ουτοπικός. Γιατί είναι τόσα πολλά τα μουσεία των μεγάλων δυνάμεων που φιλοξενούν κλεμμένες αρχαιότητες από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Μέση Ανατολή, που αν τις χάσουν θα… κλείσουν. Το γινάτι της Μελίνας γέννησε ένα αίτημα επιστροφής που πιο πολύ έχει να κάνει με τις ελληνικές αξίες, παρά με την πραγματικότητα. Όσες φορές επιχειρήθηκε από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων να “σηκωθεί” το θέμα, έγινε μάλλον για επικοινωνιακούς λόγους. Ένα θέμα που το παρακολουθεί το πολιτιστικό ρεπορτάζ, αλλά αρκεί μια στραβή ή μια ατάκα -θυμηθείτε την ατάκα του Σημίτη στον Μπλερ- για να το πάρει το πολιτικό ρεπορτάζ. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης χάνονται αυτομάτως και η χροιά γίνεται πια επιφανειακή και παραπολιτική.

Μόνο η ανέγερση του νέου μουσείου της Ακρόπολης το 2004 αποτέλεσε μια σοβαρή ενέργεια για την επιστροφή. Αλλά συνέχεια δεν υπήρξε. Λίγο ο εθνικός εγωισμός, λίγο το κυνήγι του ανέφικτου, αποτέλεσμα μηδέν.

Το θέμα είναι ξεκάθαρα ζήτημα πολιτικής πολιτισμού και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αλλά ποιος έχασε την πολιτική πολιτισμού για να τη βρούνε οι σημερινοί κυβερνώντες;

 

Προηγούμενο άρθρο“ΝΑ ΜΕ ΑΝΤΕΧΕΙΣ”: ΜΑΝΑ ΚΑΙ ΚΟΡΗ, ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΣΧΕΣΗ
Επόμενο άρθρο“ΔΥΝΑΜΗ Ή ΑΔΥΝΑΜΙΑ” ΣΤΟ ΜΜΣΤ ΣΤΙΣ 12/12
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.