ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑ ΜΕ ΤΟ… ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ;

0
2203

μαρδας ολυμπος

Γράφει η Μαριλένα Βασιλειάδου / [email protected]

Μετά το επενδυτικό πλάνο του Δημήτρη Μάρδα, Υφυπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης Τσίπρα, για το νησάκι της Αιγιλείας, ακολουθεί ο Όλυμπος… Με το κωδικό όνομα “Ο Θρόνος του Δία”, το πλάνο αφορά στην κατασκευή τεσσάρων καταφυγίων, στο Οροπέδιο των Μουσών (στα 2.690 μ.) και κατ’ επέκταση, τη δημιουργία φωταγωγημένων δρόμων, που θα ενώνουν το ένα καταφύγιο με το άλλο. Για τους τουρίστες που επιθυμούν να μεταβούν στο βουνό, ο Δ. Μάρδας προτείνει δρομολόγια με… ελικόπτερο, από το Λιτόχωρο, που ανήκει στο Δήμο Δίου-Ολύμπου. Ένα καταστροφικό, για την βιοποικιλότητα του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, σχέδιο, στο όνομα φυσικά του Κεφαλαίου και του Χρέους.

Ήδη, ως κάτοικος Μακεδονίας, παρατηρώ με τα ίδια μου τα μάτια, κάθε καλοκαίρι, όλο και περισσότερες, άλλοτε παρθένες παραλίες της Χαλκιδικής, να υψώνουν κάγκελα στους λουόμενους, επειδή έχουν πουληθεί σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Τώρα ακολουθεί ο Όλυμπος ·από τις πιο πολύτιμες πολιτιστικές και φυσικές κληρονομιές της χώρας μας, που ήδη υποφέρει από την παράνομη υλοτόμηση, την υπερβόσκηση και τις αυθαιρεσίες κάθε είδους. Κανείς θα ρωτούσε εύλογα…Από τη μία παρακαλάμε για επέκταση της τουριστικής περιόδου και για θετική εκμετάλλευση των πολύτιμων φυσικών αγαθών της χώρας μας και από την άλλη καταδικάζουμε κάθε σχετική κίνηση ανάπτυξης; Η απάντηση είναι πως το σχέδιο αυτό, είναι σχέδιο Καταστροφής και όχι Ανάπτυξης. Αγαπώ τη Φύση και με κάθε ευκαιρία αρπάζω το σακίδιό μου και παίρνω στην κυριολεξία τα βουνά. Ωστόσο συμμετέχω πάντα σε δράσεις/ομάδες, που λειτουργούν σε απόλυτη αρμονία με το Περιβάλλον και η μεγαλύτερη παρέμβαση που κάνουν, είναι η σηματοδότηση συγκεκριμένων διαδρομών, για να μην χαθούμε οι πεζοπόροι και ποδηλάτες. Σε μικρές ομάδες πάντα, χωρίς να ανάβουμε φωτιά σε ανοιχτό πεδίο και αφήνοντας πίσω μας μόνο πατημασιές, όχι σκουπίδια.

Σκεφτείτε απλά έναν Όλυμπο γεμάτο φώτα, ελικόπτερα που θα τρέπουν σε φυγή τα άγρια ζώα της περιοχής, μεγάλο αριθμό επισκεπτών, που στην πλειοψηφία τους θα αφήνουν σκουπίδια στο πέρασμά τους, ανεξέλεγκτα πια, λόγω του μεγάλου αριθμού προσέλευσης και φυσικά ταβερνούλες… ό,τι πρέπει για να μετατραπεί ο Όλυμπος, σε ένα ορεινό λούνα παρκ!

Ελπίζω πραγματικά στην ευαισθητοποίηση των εκπροσώπων του τουριστικού κλάδου, της Κυβέρνησης και φυσικά των ίδιων των πολιτών. Κρατώ όμως μικρό καλάθι… Έχουμε μάθει να θεωρούμε το φυσικό περιβάλλον ως ένα δεδομένο μέσο εκμετάλλευσης, με απώτερο σκοπό το κέρδος. Αν δεν κάνουμε σύντομα στροφή 180 μοιρών, προς τη Βιωσιμότητα, τον Σεβασμό προς τη Φύση την Ανάπτυξη ουσιαστικών μορφών Οικοτουρισμού, τότε την Αλλαγή, δεν θα την δούμε ούτε με το κιάλι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.