Κ. Μαζαράκης: Το Ilidenska Macedonia είναι η κορύφωση του αλυτρωτισμού

0
7050

Γράφει ο Ι.Κ. Μαζαράκης- Αινιάν*

Ηλίν Ντεν 1903 | Το Ηλίν Ντεν ανέλαβαν και τα δυο βουλγαρικά κομιτάτα, που υποστήριζαν αντίθετες απόψεις και βρίσκονταν σε σχέσεις μάλλον εχθρικές. Η Εσωτερική Οργάνωση (IMRO) και η Εξωτερική Οργάνωση (Verhoven).

Η Εσωτερική Οργάνωση (IMRO) ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 23/11/1893 π.η. από Βουλγάρους γεννημένους στη Μακεδονία με καθαρά βουλγαρική συνείδηση. Πρωτοστάτησαν στην ίδρυση ο καθηγητής Νταμιάν Γκρούεφ και ο γιατρός Χρίστο Τατάρτσεφ.

Η Εξωτερική Οργάνωση ιδρύθηκε στη Σόφια δύο χρόνια αργότερα (1895) με την υπόδειξη του Ηγεμόνα της Βουλγαρίας Φερδινάνδου.

Το σύνθημα της Εσωτερικής Οργάνωσης ήταν «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες». Είχε σοσιαλιστικές τάσεις και έδινε στους ακτήμονες γεωργούς της Μακεδονίας την υπόσχεση διανομής των τσιφλικιών.

Η Εξωτερική οργάνωση αποτελούνταν από Βουλγάρους σοβινιστές και είχε τελικό σκοπό την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία. Δέχτηκε να συνεργαστεί για την αυτονόμηση αρχικά, ως ένα βήμα για την ενσωμάτωση τελικά στη Βουλγαρία.

Το Ηλίν Ντεν έφερε στο απροχώρητο τον Ελληνισμό της Μακεδονίας καθώς εκτελέστηκε με σατανικό τόπο εις βάρος του.

Έγινε συστηματική προσπάθεια να καταληφθούν από τους επαναστάτες ελληνικά κέντρα για να στραφεί εναντίον τους η οργή των Τούρκων και να καταστραφούν ώστε να αποδομηθεί το ελληνικό μακεδονικό στοιχείο.

Στην περίπτωση του Ηλίν Ντεν τα δύο κομιτάτα βρέθηκαν σύμφωνα με βάση την αυτονομία αρχικά και τον απώτερο σκοπό την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στη Βουλγαρία.

Το Μακεδονικό ζήτημα σήμεραΗ πολυπλοκότητα του Μακεδονικού προβλήματος στις μέρες μας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον παράγοντα της Γιουγκοσλαβίας.

Στις νότιες περιοχές της Γιουγκοσλαβίας, ο Τίτο είχε να αντιμετωπίσει τη συντριπτική πλειοψηφία αλβανικού πληθυσμού στην περιοχή του Κοσσόβου και νοτιότερα στη Διοίκηση Βαρδαρίου κρούσματα φιλοβουλγαρικά (η τοπική οργάνωση Κ.Κ. Σκοπίων είχε αποκοπεί από το Κ. Κ. Γιουγκοσλαβίας και είχε ενταχθεί στο αδελφό Κ.Κ. Βουλγαρίας).

Κάτω από αυτές τις συνθήκες ο απεσταλμένος του Τίτο στην περιοχή Βουκμάνοβιτς – Τέμπο ανέλαβε να διαμορφώσει τη στρατηγική των παρτιζάνων της Νότιας Γιουγκοσλαβίας.

Στις 2 Αυγούστου 1943, ημέρα εορτασμού του Ηλίν Ντεν έγινε για πρώτη φορά εκλογή κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της «Μακεδονίας» εκεί στις Πρέσπες και άρχισε η οργάνωση «Aπελευθερωτικός Στρατός των Μακεδόνων». Διακηρύχθηκε τότε ότι  ο Μακεδονικός λαός πρέπει να κερδίσει την ελευθερία του και την ανεξαρτησία του και να δημιουργήσει το δικό του κράτος της ενιαίας Μακεδονίας. Έτσι θα πραγματοποιήσει το παλαιό του όνειρο της ένωσης ολοκλήρου της Μακεδονίας.

Αυτή είναι η απαρχή του νέου μακεδονικού ζητήματος και είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται «Μακεδονική εθνότητα» χωρίς καμία ιστορική βάση.

Το σχέδιο τελούσε τότε υπό την έγκριση της Σοβιετικής Ένωσης και προβλεπόταν ο σχηματισμός ομοσπονδίας των Νοτίων Σλάβων (Γιουγκοσλαβίας, Βουλγαρίας και «Μακεδονίας»). Έτσι με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας επιτυγχάνονταν η έξοδος στο Αιγαίο.

Οι Έλληνες αντιπρόσωποι δίσταζαν να το δεχτούν, αλλά η παρουσία του Τέμπο είχε απήχηση στους τοπικούς παράγοντες. Έτσι σχηματίστηκε μια ιδιαίτερη ομάδα, μέσα στο ΕΑΜ της περιοχής. Τελικά το ΚΚΕ υποχώρησε και δέχτηκε να σχηματιστούν ιδιαίτερες οργανώσεις σλαβόφωνων της περιοχής ως SNOF αλλά υπό τη διοίκηση του ΕΑΜ.

Αποτέλεσμα αυτής της συγκεχυμένης κατάστασης ήταν το ΚΚΕ να διακηρύττει ότι η Μακεδονία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ελλάδας (Κ.Ε. 10 Ιουλίου 1943), ενώ τοπικά στην Ελληνική Μακεδονία το ΕΑΜ προσάρμοζε την τακτική του.

Χαρακτηριστική είναι η ανταρσία του Πέγιου και η καταφυγή του με το τμήμα SNOF στη Γιουγκοσλαβία (Απρίλιος 1944), η ανάληψη της αρχηγίας από τον Γκότσεφ Ντέλτσεφ και η επάνοδος στην περιοχή Φλώρινας – Καστοριάς (Αύγ. 1944) και η στρατολόγηση εντοπίων.

Σημειώνεται ότι καθώς πλησίαζε το τέλος του πολέμου τα τμήματα SNOF ήρθαν σε επαφή με τα κατοχικά τάγματα της Οχράνα που είχαν οργανωθεί από τους Βουλγάρους και συνεργάζονταν με τους Γερμανούς.

Τότε με εντολή του Σαράφη η ΙΧ μεραρχία του ΕΛΑΣ διατάχθηκε να χτυπήσει το Τάγμα Γκότσεφ και να το υποτάξει. Το Τάγμα κυκλώθηκε και θα καταστρεφόταν αν δεν παρέμβαιναν τοπικοί παράγοντες. Αναγκάστηκε όμως να περάσει τα σύνορα (8 Οκτωβρίου). Συγχρόνως αποσύρθηκε και το δεύτερο τάγμα που είχε σχηματιστεί στην περιοχή Καϊμακτσαλάν.

Αυτά τα δύο τάγματα θα συγκροτήσουν την 1η Ταξιαρχία της «Μακεδονίας του Αιγαίου», με σκοπό να επανέλθουν στην Ελληνική Μακεδονία αργότερα (σημειώνουμε ότι ξαναγύρισαν με το όνομα NOF ως μακεδόνες αντάρτες το 1946 για τον τρίτο γύρο).

Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης στις 10 Οκτωβρίου 1944 και η επέκταση των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ως τη γραμμή των συνόρων έθεσε προσωρινά τέρμα στην προπαγάνδα για μια Αυτόνομη Μακεδονία την εποχή εκείνη.

ΑΠΟΨΗ | Επειδή το Ilidenska Macedonia έχει ένα άκουσμα εξωτικό, γίνεται εύκολα αποδεκτό από παχυλή ιστορική άγνοια. Τόσο το 1903 από τη Ρέσνα όσο και το 1944 στις Πρέσπες (όπου ο πρωθυπουργός μας σκέπτεται να παραστεί και να συνεορτάσει) είναι καλό να γνωρίζουμε τα γεγονότα τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης εποχής, και τότε να κρίνουμε και να αποφασίσουμε.

Το νέο όνομα δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός αλλά έχει καθαρά ιστορική διάσταση. Και την πρώτη αλλά και τη δεύτερη φορά, αναφέρεται στην ολοκλήρωση της μίας και ενιαίας Μακεδονίας από τα βόρεια του Βαρδάρη έως τα νερά του Θερμαϊκού. Και το σύνθημα είναι «Η Μακεδονία στους Μακεδόνες» που είναι η κορύφωση του αλυτρωτισμού. Αυτό επιδιώκουμε;

*Γενικός Γραμματέας Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος. Είναι ο γιος του Κωνσταντίνου Μαζαράκη, του Μακεδονομάχου Καπετάν Ακρίτα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.