ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΡΑΠΤΗΣ: ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΙΚΗ

0
1288

Δημιουργεί φωτογραφίες σε διάφορα είδη χαρτιού, λαμβάνοντας υπόψη πολλές παραμέτρους με τη χρήση κάποιων ορισμένων χημικών ουσιών. Είναι ένα πρόβλημα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, όπως και όλα τα προβλήματα του διαγωνισμού International Young Naturalists Tournament (IYNT) . O Μενέλαος Ράπτης, μαθητής της Α Λυκείου ήταν ένας από τους μεγάλους διακριθέντες του διαγωνισμού που διεξάγεται κάθε χρόνο με τη μορφή debate .
«Το πρόβλημα με το οποίο ασχολούμαι στο διαγωνισμό διαπραγματεύεται τη δημιουργίας μιας φωτογραφίας σε διαφορετικά είδη χαρτιού, λαμβάνοντας υπόψην πολλές παραμέτρους, με τη χρήση κάποιων ορισμένων χημικών ουσιών. Είναι ένα πρόβλημα πραγματικά πολύ ενδιαφέρον, όπως βέβαια και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα του φετινού διαγωνισμού που μου κέντρισε την προσοχή από την πρώτη φορά που το μελέτησα διότι συνδυάζει τη φυσική, αφού αναφέρεται στο φαινόμενο της φωτοευαισθησίας, με τη χημεία, η καλή γνώση της οποίας απαιτείται για την κατανόηση της χρωματικής αλλαγής που συμβαίνει. Αυτό που στην πραγματικότητα παρατηρείται είναι η μετατροπή του αρχικού πρασινωπού χρώματος σε ένα σκούρο μπλε, το πρωσικό μπλε με την επίδραση της ακτινοβολίας του ηλίου.

Πρόκειται για έναν μοναδικό διαγωνισμό, ο οποίος ταυτόχρονα με τις γνώσεις που προσφέρει καλλιεργεί και τις ρητορικές δεξιότητες των συμμετεχόντων αφού πραγματοποιείται ένα debate, μεταξύ αυτού που παρουσιάζει και του αντιπάλου που καλείται να ανακαλύψει, ή καλύτερα να τονίσει τα τρωτά σημεία της παρουσίασης. Είχα τη μοναδική ευκαιρία να συμμετέχω ως μέλος της ελληνικής αποστολής στη Ρουμανία, στο διεθνή διαγωνισμό προετοιμασίας που έγινε το Σεπτέμβριο το έτος 2019 και στον οποίο η Ελλάδα κατέκτησε τη τριτη θέση. Εκεί διαγωνίστηκα ως reviewer, δηλαδή απεύθυνα ερωτήσεις τόσο σε αυτόν που παρουσίασε όσο και σε αυτόν που ήταν αντίπαλος, ενώ στο τέλος ανέφερα, τα σημεία συζήτησης μεταξύ τους, εκφράζοντας την προσωπική μου άποψη για το ποιος είχε τεκμηριώσει αυτά που ανέφερε ορθότερα. Στον εθνικό διαγωνισμό που έγινε το Δεκέμβριο και στον οποίο κατάφερα να αποσπάσω το βραβείο του πιο πολύτιμου παίκτη, διαγωνίστηκα ως reporter και ως opponent. Δηλαδή παρουσίασα την εργασία μου και σε δεύτερο στάδιο ήμουν αντίπαλος σε κάποιον άλλο συμμετέχοντα.

Διαγωνισμοί και προκλήσεις

Ο Μενέλαος συμμετείχε στο θερινό σχολείο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και έμαθε έτσι για τον «μοναδικό στο είδος του διεθνή διαγωνισμό».
. Γενικά είμαι ένα άτομο που θέλει να υποβάλλει τον εαυτό του σε δοκιμασίες και διαγωνισμούς οπότε είδα τη συμμετοχή μου στον IYNT ως μια πρόκληση που έπρεπε να φέρω εις πέρας. Αυτό ωστόσο που πρέπει να τονίσω είναι το γεγονός πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμος ειναι ξεχωριστός αφού δεν πραγματοποιείται στα πλαίσια μια γραπτής δοκιμασίας αλλά μιας αλληλεπίδρασης μαθητών από διαφορετικές χώρες του κόσμου με κοινά ενδιαφέροντα και κοινούς στόχους. Εκτός λοιπόν από το ότι προάγει την αγάπη για τη φυσική, τη χημεία και τη βιολογία, ο IYNT ειναι ο μόνος διαγωνισμός που συνδυάζει τις επιστήμες, με τον χώρο της αντιπαράθεσης, αφού γίνεται σε πλαίσια debate, και των γνωριμιών με άτομα από όλο τον κόσμο. Όλα τα παραπάνω ήταν και τα στοιχεία που με ώθησαν στο να δηλώσω συμμετοχή.
Οι στόχοι του Μενέλαου Ράπτη, όπως και πολλών άλλων παιδιών από την Ελλάδα, είναι να σπουδάσει στο εξωτερικό. Και όπως τονίζει ο διεθνής αυτός διαγωνισμός και η διάκρισή του είναι το καλύτερο διαβατήριο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.