
Γράφει ο Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος / [email protected]
«Όταν ο ήλιος του πολιτισμού είναι χαμηλά στον ορίζοντα, ακόμα και οι νάνοι ρίχνουν μεγάλες σκιές». Αυτή η φράση του Karl Kraus ήταν το αγαπημένο μότο της Μένης Λυσαρίδου, που έφυγε απροσδόκητα από τη ζωή την Τετάρτη 7/9, σε ηλικία 62 ετών.
Μια πολύ δραστήρια γυναίκα, ιδιαίτερα αγαπητή στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης, με ιδιαίτερες επιδόσεις στην πολιτική και στον πολιτισμό (ενεργό μέλος, μεταξύ άλλων, στο ΜΜΣΤ, στη Μέριμνα Ποντίων Κυριών,στο σωματείο Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή», στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο ΝΟΗΣΙΣ).
Από τον Ιούνιο 2013 έως τον Απρίλιο 2015 διετέλεσε πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Στην πολύ σύντομη θητεία της, κατάφερε να αφήσει το ίχνος της, προσφέροντας τα πιο δυναμικά και δημιουργικά στοιχεία του χαρακτήρα της σε ένα χώρο που υπεραγαπούσε.

«Υπάρχει μια παράδοση σύγκρουσης των προέδρων με τους καλλιτεχνικούς διευθυντές στο Κρατικό. Εμείς θα τη σπάσουμε. Γιατί απλά κάτι τέτοιο είναι έξω από την αισθητική και τη λογική μου» είχε δηλώσει στην αρχή της θητείας της. «Δεν πρόκειται να βάλω την καρέκλα πάνω από το ΚΘΒΕ» έλεγε.

Σε απόλυτη σύμπνοια με τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή Γ. Βούρο, αλλά και τους Φ. Γράψα, Γρ. Βαλτινό, Άννα Χατζησοφιά, Γ. Κιουρτσίδη, Γ. Χρυσούλη, Σπ. Μπιμπίλα και άλλα μέλη του Δ.Σ.,έφερε μια νέα αντίληψη στο ΚΘΒΕ.
Η νέα αυτή αντίληψη είχε προμετωπίδες τον κοινωνικό και τον εκπαιδευτικό του ρόλο. Άνοιγε τον δρόμο για μεγάλες χορηγίες, οι οποίες αρμόζουν σε έναν μεγάλο πολιτιστικό οργανισμό, όπως το ΚΘΒΕ. Προέτρεπε τους ανθρώπους του Θεάτρου να δείχνουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΚΘΒΕ και να προβάλουν τα πλεονεκτήματα του συνόλου του οργανισμού, ώστε το Κρατικό να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία και τον επιχειρηματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης.

«Είναι μια ολοκληρωμένη παραγωγική μονάδα που επιστρέφει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης την κρατική επιχορήγηση και τα έσοδά του, δεν είναι μεταπράτης πολιτισμού» έλεγε.
Ήθελε να δει το ΚΘΒΕ να ανοίγει τα φτερά του σε διεθνές επίπεδο με παραστάσεις που θα κάνουν περήφανους τους Έλληνες στο εξωτερικό. Πίστεψε και στήριξε την επαναλειτουργία του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών στα δυτικά της πόλης.

Παραιτήθηκε τον Απρίλιο 2015, χωρίς να διστάσει να εγκαταλείψει τη θέση της προέδρου του ΚΘΒΕ, δείχνοντας ένα άλλο ήθος στη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων και με μια δήλωση προς τον ΥΠΠΟ που τα έλεγε όλα: «Εκπροσωπώντας οργανισμούς και υπουργεία, δεν είμαστε πρόσωπα, είμαστε θεσμικοί παράγοντες και οφείλουμε να κινούμαστε θεσμικά».
Στη διάρκεια της μόλις 18άμηνης θητείας της υποδέχθηκε στο ΚΘΒΕ τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον τότε Πρωθυπουργό. Έφτασε τα οικονομικά ζητήματα του Κρατικού στην υψηλότερη κυβερνητική βαθμίδα διεκδικώντας την επίλυσή τους, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η αυτονομία του ΚΘΒΕ.

Είχε το γραφείο της ανοιχτό για όποιον εργαζόμενο επιθυμούσε να τη συναντήσει. Πολλοί θυμούνται την επίσκεψή της στα παρασκήνια βράδυ Πρωτοχρονιάς για να ευχηθεί στους ηθοποιούς, αλλά και στις κερκίδες του Ηρωδείου να «ξεστήνει» παρέα με τους τεχνικούς. Απλή, ευγενής, ανθρώπινη…

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα THESSNEWS #18 (10-11/09/2016)