Σήμερα, Τετάρτη 16 Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης! Πριν τρέξετε να εφοδιαστείτε με gluten free προϊόντα μάθετε τι είναι η κοιλιοκάκη, τι είναι η γλουτένη, σε ποια τρόφιμα τη συναντάμε και τι είδους διατροφή πρέπει να ακολουθήσει κάποιος με δυσανεξία στη γλουτένη;
Η κλινική εικόνα της κοιλιοκάκης περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα εκδηλώσεων και συμπτωμάτων δυσαπορρόφησης: διάρροια, στεατόρροια, έλλειψη όρεξης, καθυστέρηση ανάπτυξης, ανεπάρκειες σε λιποδιαλυτές βιταμίνες, σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ, μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος και απώλεια βάρους. Υπάρχει και η ασυμπτωματική μορφή της νόσου, με μαλακές ή φυσιολογικές κενώσεις, αίσθημα αδυναμίας, ατονία και μικρή απώλεια βάρους. Στην παιδική ηλικία συνήθως, εκδηλώνεται για πρώτη φορά σε βρέφη, όταν αρχίζουν και εισάγουν τα σιτηρά στη διατροφή τους και εμφανίζεται μεταξύ του πρώτου και του τρίτου έτους της ηλικίας συνοδευόμενη από διάρροια, μετεωρισμό και μειωμένη αύξηση του σωματικού βάρους. Άλλα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι η αναιμία, βλάβες στα οστά, αιμορραγικές εκδηλώσεις και περιφερική νευροπάθεια.
Ένα άτομο για να χαρακτηριστεί ότι πάσχει από κοιλιοκάκη πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:
- Να υπάρχει χαρακτηριστική, αλλά όχι ειδική, αλλοίωση του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου
- Να υπάρχει δυσαπορρόφηση συστατικών της τροφής από το πάσχον τμήμα του εντέρου
- Να υπάρχει άμεση βελτίωση της κλινικής εικόνας μετά από συμμόρφωση σε δίαιτα ελεύθερη γλουτένης
Γνωστή και ως εντεροπάθεια ευαίσθητη στη γλουτένη ή δυσανεξία στη γλουτένη. Η κοιλιοκάκη, είναι μία αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου, η οποία προκαλείται από την αντίδραση του οργανισμού στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μία φυσική πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι, αλλά και σε άλλα δημητριακά, όπως το κριθάρι και τη σίκαλη. Κατά την έκθεση του οργανισμού στη γλουτένη το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά προκαλώντας μία φλεγμονώδη αντίδραση, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου και κατ’ επέκταση λιγότερα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα απορροφώνται.
Διαβάστε περισσότερα στο Mednutrition.gr