Μόλις κυκλοφόρησε: Καταραμένες Πολιτείες της Ελένης Χουσνή

0
2811
  Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κύφαντα 

Μόλις πριν μία εβδομάδα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Έλενας Χουσνή “Καταραμένες Πολιτείες” και η συγγραφέας μας μιλά για το νέο της βιβλίο, που τόσο γρήγορα κυκλοφόρησε μετά το “Παιδί με τη Ριγέ Μπλούζα”.

“Πριν από λίγους μήνες ξεκίνησα με μια ομάδα φίλων μια έρευνα για το Λεπροκομείο στο Καρλόβασι Σάμου. Στόχος μας ήταν, τότε, να βρούμε ανθρώπους και να καταγράψουμε τις θύμησες και μαρτυρίες τους για το πώς ήταν το νοσηλευτήριο, ποια η στάση της κοινωνίας απέναντι στους ασθενείς, ποιες οι συνθήκες ζωής τους κτλ. Η έρευνα ήταν συγκλονιστική, οι μαρτυρίες εξίσου. Κι έτσι, χωρίς να υπάρχει αυτός ο στόχος εξαρχής γεννήθηκαν οι “Καταραμένες Πολιτείες”. Όχι για να πουν την ιστορία των ασθενών. Όχι μόνο. Κυρίως να αφηγηθούν την στάση της κοινωνίας, διαχρονικά, απέναντι στο διαφορετικό, αυτό που δεν καταλαβαίνουμε, αυτό που δεν ταιριάζει με την κοινώς εννοούμενη «αισθητική». Οι “Καταραμένες Πολιτείες” είναι ένα μνημόσυνο για όσους έχασαν την μάχη με μια ασθένεια που κουβαλά τεράστιο φορτίο, ιατρικό, κοινωνικό, ψυχολογικό αλλά και ένα ευχαριστήριο για εκείνους και εκείνες που δεν φοβήθηκαν, που δεν «απαλλοτρίωσαν» την ανθρωπιά τους έναντι του φόβου και της προκατάληψης. Είναι και μια έμμεση έκκληση να μην επιτρέπουμε τον στιγματισμό των ασθενών, των μειονεκτούντων των εκάστοτε «άλλων». Και είναι αφιερωμένες σε μια σπουδαία μορφή, σε έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον Κρητικό Επαμεινώνδα Ρεμουνδάκη, που κυριολεκτικά άλλαξε την Σπιναλόνγκα.”

 

Η Ελένη Χουσνή αφήνει το γνώριμο και αγαπημένο της αστυνομικό μυθιστόρημα για να πει μια ιστορία πραγματική, συγκινητική και ίσως επίκαιρη.

Info

KATAΡΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
ISBN: 978-618-82233-8-7 διαστ.: 14 x 21 σελ.: 388 τιμή: € 13.00

Η λέπρα εγκατέλειψε τα λημέρια τους, ερείπωσε η φυλακή τους, γκρέμισαν οι τοίχοι, έπεσε η στέγη, ερήμωσε ο τόπος, δεν είναι πια το ρέμα το σύνορο του κόσμου, και πάλι όμως η ιερή απόσταση δεν περπατήθηκε.
Αυτή την αρρώστια δεν την νίκησαν ποτέ. Δεν έχει φάρμακο. Εκεί έξω έγιναν πολυτραυματίες, μέτρησαν πληγές που δεν τις γνώριζαν και δεν ήξεραν να τις γιατρέψουν. Βαθιές, κοφτερές, με μπόλικο φαρμάκι. Καινούριο φαρμάκι, ανίκητο. Καθάρισε το σώμα τους μα οι άλλοι ήθελαν μια κάθαρση διαφορετική, τελειωτική, να έχει σύνορα συγκεκριμένα, αδιάβατα. Δεν βρέθηκε διαβατήριο για αυτά τα σύνορα. Ακόμη αδιάβατα είναι.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ»

Ένα μυθιστόρημα για την ικανότητα της ανθρώπινης φύσης να επιστρατεύει το καλό αλλά και να “ξορκίζει” το κακό, για την μάστιγα των προκαταλήψεων, της άγνοιας και της μικροψυχίας.
Η Έλενα Χουσνή δεν χαρίζεται σε κανέναν. Αποτυπώνει με μελανά χρώματα τη σκληρότητα της κοινότητας απέναντι στους αδύναμους, και τη σκοτεινή διάσταση της ανθρώπινης φύσης, όταν έχουν έστω και την ελάχιστη εξουσία στη διάθεσή τους.
Με πένα αποφασισμένη και τολμηρή καταγράφει αυτές τις ιστορίες, φέροντας, για πρώτη φορά, στην επιφάνεια ότι έχει παραχωθεί στην καταπακτή του χρόνου.
Αργυρώ Μαντόγλου Συγγραφέας

Η Έλενα Χουσνή δημιουργεί το δικό της είδος. Οι αρετές της Ελληνικής κλασικής λογοτεχνίας, δοσμένες με έναν αριστοτεχνικό τρόπο, από μια σύγχρονη συγγραφέα.
Δημήτρης Σίμος, συγγραφέας

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Χανσενικών αγωνίζεται για τα προβλήματα των ασθενών. Κάποτε το Υπουργείο Υγείας δεν γνώριζε καν την ύπαρξή τους. Δώσαμε μάχη στη Σπιναλόγκα να φτιαχτεί το οστεοφυλάκιο με τα ονόματα των νεκρών. Το βιβλίο τη Έλενας Χουσνή ρίχνει φως στη ζωή τους, στο στίγμα αλλά και στον αγώνα τους κατά το παρελθόν να αποκτήσουν «όνομα», «ταυτότητα». Έναν αγώνα διαρκή που μας αφορά όλους!
Μανώλης Κυριακάκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Χανσενικών

 

Προηγούμενο άρθροΤο τραγούδι της ημέρας
Επόμενο άρθροΣπ.Κιτσινέλης: Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός ορθολογιστή
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.