MOMuS: Δεν έχει αφαιρεθεί το επίθετο “Μακεδονικό” από το ΜΜΣΤ

0
10672

Από τη Διοίκηση του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Πρόσφατα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου φέρουν τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus), να έχει δήθεν απαλείψει το επίθετο «Μακεδονικό» από την επωνυμία του «Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης», που λειτουργούσε μέσα στον χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO, σε συνέχεια της συνένωσης των λειτουργιών του με αυτές του πρώην Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Αυτό είναι απολύτως ανακριβές και η καθ’ οιονδήποτε τρόπο συσχέτισή του με την πρόσφατη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι άστοχη και αυθαίρετη.
Ο τίτλος «Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» αποτελεί την κατά νόμο επωνυμία κοινωφελούς ιδρύματος που εξακολουθεί να υφίσταται και να λειτουργεί κανονικά στη Θεσσαλονίκη. Το εν λόγω ιδιωτικό ίδρυμα είχε μέχρι πρότινος την ευθύνη των εκθεσιακών εγκαταστάσεων στον χώρο της ΔΕΘ-HELEXPO, τις οποίες παραχώρησε στο ΜΟΜus, μαζί με τις ιδιόκτητες συλλογές του που φιλοξενούνται εκεί. Κατόπιν αυτού συμμετέχει εκ του νόμου στη διοίκηση του МОМus με δύο μέλη του καθώς και με τρία στην Εφορεία του ΜΟΜus-Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, ενός εκ των πέντε μουσειακών φορέων που συναπαρτίζουν σήμερα το ΜΟΜus. Όπως άλλωστε ρητώς μνημονεύεται στις δημόσιες επικοινωνίες αυτού, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του ΜΟΜus, τηρούνται πλέον, μαζί με τις προερχόμενες από το πρώην Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, και οι συλλογές που έχουν παραχωρηθεί από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Συνεπώς, από καμία απολύτως επωνυμία δεν αφαιρέθηκε το επίθετο «Μακεδονικό», αλλ’ ούτε και θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο με μονομερή, μάλιστα, απόφαση οργάνων του ΜΟΜus. Γι’ αυτό και τυχόν επιμονή σε αυτές τις ανακρίβειες θα αποτελεί εφεξής αδιάψευστο δείγμα κακοπιστίας, η οποία μάλιστα εν προκειμένω θα νομιμοποιεί τις εκδηλώσεις λεκτικής επιθετικότητας, που υφίσταται σχετικά με το θέμα σήμερα ο διαδικτυακός τόπος του ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Το ΜΟΜus συνεχίζει απτόητο την πορεία τους ως ένας μεγάλος, προοδευτικός και καινοτόμος δημόσιος μουσειακός οργανισμός, η λειτουργία του οποίου δεν προσβλέπει σε γεωγραφικούς προσδιορισμούς καθώς η εμβέλειά του, οι συνεργασίες του και οι πολιτιστικοί στόχοι του ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα συμβάλλοντας, ταυτόχρονα, στην ενίσχυση του προφίλ της Θεσσαλονίκης ως μιας δυναμικής πόλης για τον σύγχρονο πολιτισμό”.

Προηγούμενο άρθροΟι παραστάσεις της εβδομάδας
Επόμενο άρθροΙΜΜΑ: Ζήτημα αξιοπρέπειας για την κοινωνία της Μακεδονίας που αισθάνεται ταπεινωμένη
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.