ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΚΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

0
1682
Το σεντούκι του Παύλου Μελά με προσωπικά του κειμήλια

Παύλος Μελάς, ένα εθνικό σύμβολο σε μια εποχή εφησυχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης
Συμπληρώνονται αύριο 113 χρόνια από τη θυσία του

Συμπληρώνονται αύριο, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017, 113 χρόνια από την ημέρα που ο Παύλος Μελάς άφηνε την τελευταία του πνοή στη Στάτιστα και γινόταν σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα. Ο ρομαντικός και αγνός χαρακτήρας του ιδεολόγου νεαρού ευπατρίδη δημιούργησε ένα ακαταμάχητο πρότυπο δράσης το οποίο ενέπνευσε όλους τους συγχρόνους του αξιωματικούς, ενώ με τη θυσία του καταξιώθηκε ως εθνικό σύμβολο σε μια εποχή εφησυχασμού της ελληνικής κοινής γνώμης.
Τιμώντας την Ημέρα Μνήμης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα θα είναι ανοικτό και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό την Κυριακή 15 Οκτωβρίου, από τις 10.00 έως τις 19.00 με ξεναγήσεις σε ομάδες ανά μία ώρα (τελευταία ξενάγηση θα ξεκινήσει στις 17.30). Στις 18.00 τα αδέλφια Λυδία και Κωνσταντίνος Λυκουριώτη, θα κλείσουν αυτή την ιδιαίτερη ημέρα με το παρακάτω πρόγραμμα:
1. Sonata in A minor for Arpeggione and Piano, D. 821, Franz Schubert
2. Adagio in G minor, Tomaso Albinoni
3. Oblivion, AstorPiazzolla
Η συμμετοχή του στον αγώνα για τη Μακεδονία
Γόνος ηπειρωτικής οικογενείας γεννήθηκε στη Μασσαλία και φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων το διάστημα 1885-1891. Παντρεύτηκε τη Ναταλία, κόρη του Στεφάνου Δραγούμη. Πήρε μέρος στις επαναστατικές ενέργειες που προηγήθηκαν του Πολέμου του 1897 και στις διαδικασίες προετοιμασίας του Μακεδονικού Αγώνα. Πραγματοποίησε ο ίδιος τρεις αποστολές στη Μακεδονία. Κατά την πρώτη, τη διερευνητική, μαζί με τους αξιωματικούς Παπούλα, Κοντούλη και Κολοκοτρώνη τον Μάρτιο του 1904 έφθασε μέχρι την περιοχή των Πρεσπών. Επανήλθε μόνος του τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς στην περιοχή Κοζάνης και Σιάτιστας. Ακολούθησε η τελευταία περιοδεία του, ως γενικού αρχηγού της δυτικής Μακεδονίας, μαζί με ένοπλο σώμα δέκα Κρητών και υπαρχηγό τον Λάκη Πύρζα τον Αύγουστο του 1904. Το σώμα του Μελά μετά από πολλές περιπλανήσεις και ατυχίες, που ωστόσο δεν μείωσαν την ένταση του εθνικού του έργου, κατέλυσε στη Στάτιστα, όπου και παγιδεύτηκε από τον τουρκικό στρατό. Κατά την έξοδο που επακολούθησε ο Μελάς τραυματίστηκε θανάσιμα και εξέπνευσε λίγο αργότερα.
«Ο Παύλος Μελάς είναι μια κορυφαία προσωπικότητα της πατρίδας μας. Με την απόφασή του να αφήσει πίσω του τις ανέσεις και την ασφάλεια της Αθήνας προκειμένου να υπηρετήσει τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα ανιδιοτελούς πατριωτισμού, ιδιαίτερα χρήσιμου στις μέρες μας. Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα  προβάλλει το παράδειγμά του, έχει δε το προνόμιο να διαθέτει πολύτιμα προσωπικά του κειμήλια τα οποία είναι προσβάσιμα σε όλους και αποτελούν ένα βιωματικό μάθημα ιστορίας για μικρούς και μεγάλους» σημειώνει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα (ΙΜΜΑ) Νικόλαος Μαργαρόπουλος.
Το σεντούκι του Παύλου Μελά με προσωπικά του κειμήλια

Μοναδικά κειμήλια στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

«Το ΜΜΑ έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα συλλογή κειμηλίων του Παύλου Μελά, χάρη στη δωρεά της εγγονής του Μελά κ. Ναταλίας Ιωαννίδη αλλά και άλλων» αναφέρει ο Διευθυντής του ΙΜΜΑ Βασίλειος Νικόλτσιος.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται, το κιβώτιο εκστρατείας που χρησιμοποιούσε ο Μελάς στη Σχολή Ευελπίδων, οι πινακίδες της θέσεώς του στη Σχολή, το λοφίο του από την ίδια περίοδο, αλλά και η παλάσκα του ως αξιωματικός του πυροβολικού, η ζώνη της μεγάλης στολής του και το μαχαίρι του. Εκτός από τα στρατιωτικά κειμήλια, το μουσείο διαθέτει και πολιτικού τύπου κειμήλια όπως το προσκλητήριο του γάμου του, οικογενειακές φωτογραφίες, προσωπικές κάρτες και επιστολές.
Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, αξιοποιώντας αυτό το υλικό, το Μουσείο προχώρησε σε έκδοση και δεύτερου βιβλίου σχετικό με τον Παύλο Μελά, το οποίο επιμελήθηκε η αείμνηστη ιστορικός – μουσειολόγος Περσεφόνη Καραμπάτη και ο Βασίλειος Νικόλτσιος.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ | Προξένου Κορομηλά 23, 546 22 Θεσσαλονίκη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ | 2310 229778 
EMAIL | info@imma.edu.gr
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ | www.imma.edu.gr
ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ | Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00 & Σάββατο 10:00-14:00
ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ | Ενήλικες 2€ – Μαθητές 1€ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ | Το μουσείο προσφέρει οργανωμένες ξεναγήσεις σε ομάδες επισκεπτών. Επίσης προσφέρει τη δυνατότητα αυτόματης ξενάγησης (υπηρεσία προσωπικής περιήγησης) σε πολλές γλώσσες και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ομάδες επισκεπτών γίνονται δεκτές με ραντεβού στο τηλ. 2310 229778.
ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ | Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο κτήριο που στέγαζε το Ελληνικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, δίπλα στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Είναι προσβάσιμο κυρίως με λεωφορείο ή με τα πόδια, για όσους διαμένουν εντός του ιστορικού κέντρου. 
Όσοι έρχονται από τη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 39, 33 και θα πρέπει να αποβιβαστούν στη στάση «Μητρόπολη», στην οδό Μητροπόλεως. 
Όσοι έρχονται από την ανατολική είσοδο της πόλης μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις λεωφορειακές γραμμές 3, 5, 6, 12, 33, 39 και να αποβιβαστούν στη στάση «Αγία Σοφία» στην οδό Τσιμισκή. 
Κοντά στο μουσείο δεν υπάρχει δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης, στην περιοχή όμως υπάρχουν σταθμοί αυτοκινήτων επί πληρωμή.
Προηγούμενο άρθροΟΠΟΥ ΝΑ ΝΑΙ ΠΕΦΤΟΥΝ!
Επόμενο άρθροΤΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΔΡΟ ΣΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΤΟΥ 58ΟΥ ΦΚΘ
Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι' αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι' αυτό που κάνουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.