ΕΝΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΖΗΤΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

0
655

mma3

Χάρη στη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου τα τελευταία χρόνια συνεχίζει τη λειτουργία του το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στην γωνία των οδών Αγίας Σοφίας και Προξένου Κορομηλά, στη Θεσσαλονίκη. Μειωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά σωτήρια για την επιβίωση του Μουσείου που ανήκει στην εποπτεία των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Οικονομικών, που χρειάζεται περί τις 100.000 ευρώ το χρόνο για να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες και τον ελάχιστο ερευνητικό σκοπό του.

«Όταν είδαμε ότι υπάρχει αδιέξοδο, καταφύγαμε στους επιχειρηματίες και στους φορείς της πόλης. Υπήρξε ανταπόκριση, η οποία όμως έχει φθίνουσα πορεία, λόγω και της γενικότερης οικονομικής κατάστασης της χώρας. Παρ’ όλα αυτά οι προσπάθειες των μελών του δ.σ. του Ιδρύματος συνεχίζονται και συνεχώς ευαισθητοποιούνται νέοι επιχειρηματίες οι οποίοι προσφέρουν στο Μουσείο» δηλώνει στη thessnews ο διευθυντής του Μουσείου Βασίλης Νικόλτσιος. Ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο αποτελούν σταθερούς και ουσιαστικούς υποστηρικτές. Το θέμα, βεβαίως, είναι ότι ένα τέτοιο ιστορικό μουσείο, με ιδιαίτερο εκπαιδευτικό και εθνικό έργο, θα έπρεπε να υποστηρίζεται συστηματικά όχι μόνο από την πολιτεία, αλλά και από φορείς και αυτοδιοίκηση.

Στόχος η αύξηση της επισκεψιμότητας

«Μεγάλη απώλεια για το Ίδρυμα ήταν ο θάνατος του Αλέξανδρου Χαΐτογλου, πριν από λίγες μέρες, ο οποίος ανήκε στους μεγάλους χορηγούς του ιδρύματος και αναλάμβανε κατ’ έτος το μεγαλύτερο κόστος των εκδόσεων του ΜΜΑ, οι οποίες αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για το Μουσείο» συμπληρώνει ο κ. Νικόλτσιος.

Σημειωτέον ότι το ΜΜΑ δεν λαμβάνει κρατική επιχορήγηση από το 2008 ενώ εκκρεμεί συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού Αρ. Μπαλτά. Η επισκεψιμότητα αγγίζει τους 25.000 επισκέπτες το χρόνο και παρά το χαμηλό εισιτήριο (2 ευρώ οι ενήλικες, 1 ευρώ τα παιδιά) αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έσοδο για το Μουσείο. Τελευταία επισκέπτονται το χώρο και τουρίστες, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η διεύρυνση της ιστορικής περιόδου που καλύπτει πλέον το Μουσείο, από το 1821 έως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με κορυφή πάντα τον Μακεδονικό Αγώνα. Έτσι ο επισκέπτης μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα τι οδήγησε σ’ αυτόν και τι συνέπειες είχε για τη Μακεδονία και την Ελλάδα ολόκληρη.

Σημαντικά κειμήλια

Το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα διαθέτει ίσως την πιο πλούσια συλλογή κειμηλίων και τεκμηρίων από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα κυάλια Ταχσίν Πασά, ένα πρες παπιέ Πηνελόπης Δέλτα, η κασέλα εκστρατείας, το προσκλητήριο γάμου και οικογενειακές φωτογραφίες του Παύλου Μελά, η ποιμαντορική ράβδος του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη, το γραφείο του προξένου Λάμπρου Κορομηλά κ.ά.

H αρχική έκθεση του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα σχεδιάστηκε από τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη – Αινιάνα. Το 1990 αναμορφώθηκε ριζικά από το διάσημο σκηνογράφο Γιώργο Ανεμογιάννη. Το 2009 χάρη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» ανακαινίστηκε ο εκθεσιακός χώρος με βάση νέες μουσειακές αντιλήψεις και με διαδραστικές εφαρμογές.

Στις επτά αίθουσες του ισογείου προβάλλονται παραστικά οι κυριότερες φάσεις της ιστορίας της Μακεδονίας του 19ου και των αρχών του 20ού αι. Και οι κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις που επηρέασαν αποφασιστικά το μέλλον του Ελληνισμού της περιοχής.

INFO

www.imma.gr

Το Μουσείο είναι ανοικτό για το κοινό Δευτέρα–Παρασκευή 9:00-14:00 και Σάββατο 10:00-14:00

Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα thessnews, 18.6.2016

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.