ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ | ΕΩΣ 30/4 Η ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΜΕ ΤΟ ACT4GREECE ΤΗΣ ΕΤΕ

0
1783
Αντικείμενα φροντιστηριακού υλικού του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που ζητούν την ανάδειξη και την έκθεσή τους!
Αντικείμενα φροντιστηριακού υλικού του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος που ζητούν την ανάδειξη και την έκθεσή τους!

 

 

Το ΚΘΒΕ αναζητά €105.000 μέσω του act4Greece για για συντήρηση του Θεάτρου Δάσους και λειτουργία επισκέψιμου φροντιστηρίου- Μιλά ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γ. Αναστασάκης και η σκηνογράφος Ο. Χατζηιακώβου

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας δημόσιος οργανισμός απευθύνεται στον κόσμο ζητώντας τον οβολό του προκειμένου να επιτύχει έναν καλό σκοπό. Αυτό κάνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που ζητά έως τις 30 Απριλίου από τους πολίτες να ενισχύσουν οικονομικά την προσπάθεια για συντήρηση του Θεάτρου Δάσους και λειτουργία επισκέψιμου φροντιστηρίου, μέσω του προγράμματος act4Greece της Εθνικής Τράπεζας.

Ήταν το 2002-2003 όταν τρία ελληνικά μουσεία (Μπενάκη, Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών &  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού) συγκέντρωσαν κάτι παραπάνω από 2 εκατ. ευρώ (!) για την αγορά εννέα βυζαντινών πιάτων. Το ΥΠΠΟ τότε συνέδραμε με 1 εκατ. ευρώ, ενώ ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής κατέθεσε σημαντικό μέρος της βουλευτικής του αποζημίωσης.

Τι ποσό αναζητείται

Το Θέατρο Δάσους είναι η πιο εμβληματική ανοιχτή σκηνή του ΚΘΒΕ. Λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1978 και αποτελεί τόπο συνάντησης των Θεσσαλονικέων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης. Ωστόσο έχει υποστεί σημαντικές φθορές από το χρόνο και κρίνεται άμεση η ανάγκη στεγάνωσης της κεντρικής σκηνής, των κερκίδων, καθώς και των στεγασμένων χώρων. Τώρα, λοιπόν, το act4Greece υιοθετεί τη δράση «Συντήρηση και βελτίωση υποδομών του Θεάτρου Δάσους του ΚΘΒΕ» με συνολικό προϋπολογισμό €132.880. Το ΚΘΒΕ θα συμβάλλει με ποσό €27.880. Επομένως το διακύβευμα είναι πρόσθετοι πόροι μόλις €105.000 τα οποία αναζητούνται μέσω του act4Greece.

Ένα ευρώ ένας στους δέκα Θεσσαλονικείς και σώθηκε!

Αλήθεια, θα βάλει τώρα το χέρι στην τσέπη κανείς πολιτικός αρχηγός ή βουλευτής; Ή κάποια προσωπικότητα; Εξαρτάται από την αντίληψη που έχουν για τις τέχνες και την αξία τους. Αλλά και γιατί η κυβέρνηση δεν συνέβαλλε εξαρχής στην ανάγκη συντήρησης των μεγάλων υποδομών ενός εποπτευόμενου φορέα και μάλιστα όταν απαιτείται ένα τόσο μικρό –σχετικά- ποσό;

Ερωτήματα δίχως απάντηση για μια προσπάθεια που, από την άλλη, μοιάζει με άσκηση συμπαράστασης των πολιτών προς το μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό της χώρας, το Κρατικό Θέατρο. Να φανεί «η δύναμη των πολλών στην πράξη» όπως λέει το σλόγκαν του act4greece της Εθνικής Τράπεζας.

Τι είναι το «φροντιστήριο»;

Με τον όρο φροντιστήριο νοείται οποιοδήποτε φορητό αντικείμενο υπάρχει πάνω στη σκηνή. «Το πλήθος των αντικειμένων είναι πολύ μεγάλο σε ένα φροντιστήριο όπως αυτό του ΚΘΒΕ που «κτίζεται» αδιάλειπτα εδώ και 56 χρόνια, δηλαδή από το 1961 που πρωτολειτούργησε ο οργανισμός. Και η αξία ενός πλούσιου και καλά οργανωμένου φροντιστηρίου είναι αυτονόητη» δηλώνει στη thessnews η θεατρολόγος – σκηνογράφος του ΚΘΒΕ Όλγα Χατζηιακώβου.

Εκτός από το θέμα της συντήρησης, «υπάρχει η προοπτική αυτός ο χώρος να λειτουργήσει ως το πρώτο επισκέψιμο φροντιστήριο στην Ελλάδα, όπου ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά ιδιαίτερα φροντιστηριακά αντικείμενα που κουβαλούν και αυτά μια ιστορία» τονίζει η κ. Χατζηιακώβου. «Για παράδειγμα, τα σφάγια των «Βακχών» του Λάνγκχοφ επαναχρησιμοποιήθηκαν 17 χρόνια μετά −το 2014− στην παράσταση «Η φάρμα των ζώων» που σκηνοθέτησε ο Νίκος Αρμάος. Το ευρύ κοινό θα έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας του ΚΘΒΕ αλλά και να δει από κοντά το παρασκήνιο του θεάτρου» συμπληρώνει.

«Αν όλοι εμείς δώσουμε…»

Τι θα έλεγε, λοιπόν, η κ. Χατζηιακώβου, σε όλους εμάς, στον κόσμο για να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια του Κρατικού; «Σε αυτή τη δύσκολη εποχή, το σκεπτικό μας ήταν ότι αν όλοι εμείς, οι χιλιάδες θεατές που επισκεπτόμαστε το Θέατρο Δάσους κάθε καλοκαίρι για να δούμε τουλάχιστον μία παράσταση ή μία συναυλία, δώσουμε ένα μόνο ευρώ (είτε διαδικτυακά είτε μέσω τράπεζας είτε στους ειδικούς κουμπαράδες στα ταμεία των θεάτρων μας), το ποσό των 105.000 ευρώ που χρειαζόμαστε μπορεί να συγκεντρωθεί» τονίζει.

INFO

Μπορεί κανείς να δώσει χρήματα είτε μέσω της ιστοσελίδας  του Προγράμματος Act4Greece είτε κατ’ ευθείαν στο λογαριασμό που έχει ανοιχτεί για αυτό το σκοπό.

www.act4greece.gr & www.ntng.gr

 

Φροντίδα για τις υποδομές

Του Γ. Αναστασάκη, Καλ. Διευθυντή ΚΘΒΕ

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια για την αλλαγή πορείας του ΚΘΒΕ, ώστε το Θέατρο -που ταλανιζόταν από χρόνια προβλήματα και κινδύνευε ακόμη και η υπόστασή του- να ξαναβρεί το βηματισμό του, να συναντήσει το κοινό της Θεσσαλονίκης κι όλης της Βόρειας Ελλάδος, να παράγει καλλιτεχνικά γεγονότα και να περιορίσει χρέη που είχαν συσσωρευθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Στην προσπάθεια αυτή η αντιμετώπιση προβλημάτων που εμφανίζονται στα έργα υποδομής που συνδέονται με το Κ.Θ.Β.Ε. είναι ένας από τους κύριους στόχους.

Όσον αφορά στα ανοιχτά θέατρα: το Θέατρο Δάσους, που 20 χρόνια μετά την Πολιτιστική, έχει προβλήματα στεγάνωσης στις κερκίδες, στη σκηνή και στο υποσκήνιο, που αν δεν θα λυθούν άμεσα θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις τα επόμενα χρόνια. Ήρθε η στιγμή να θωρακίσουμε το θέατρο Δάσους για την επόμενη δεκαετία! Είναι ευκαιρία με τις εργασίες που σχεδιάζουμε μέσω του προγράμματος act4greece της Εθνικής Τράπεζας, να αναδείξουμε παράλληλα και το φροντιστηριακό υλικό του Θεάτρου μας: έπιπλα, μικροαντικείμενα και πρωτότυπες κατασκευές θα εκτεθούν στο χώρο κάτω από τα καμαρίνια του θεάτρου δημιουργώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μοναδικό Μουσείο-Εργαστήριο στο όποιο θα έχουν πρόσβαση το κοινό και η εκπαιδευτική κοινότητα. Είναι καιρός η ιστορική περιουσία του Κ.Θ.Β.Ε. να έρθει στο φως, να αναδειχθεί και να γίνει κοινό κτήμα όλων των θεατών.

Οι δικές μας οικονομικές δυνάμεις δεν επαρκούν. Γι’ αυτό ζητούμε ως τις 30 Απριλίου τη συμβολή των εταιριών, του εμπορικού κόσμου και των πολιτών, για να φανεί «Η δύναμη των πολλών στην πράξη»!

Ταυτόχρονα, ακολουθώντας τις συμβουλές του ΙΓΜΕ, στο οποίο απευθυνθήκαμε, θα γίνουν οι μικρές παρεμβάσεις που απαιτούνται στο Θέατρο Γης.

Αυτό το καλοκαίρι οφείλουμε να επαναφέρουμε όλα τα θέατρά μας, όλες τις υποδομές που στηρίζουν το καλλιτεχνικό έργο, στην κανονική λειτουργία. Το χρωστάμε στους θεατές μας, στην ιστορία του ΚΘΒΕ και στις μελλοντικές μας αναμνήσεις.

Προηγούμενο άρθροΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Επόμενο άρθροΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.